Včasih se ti preprosto ne ljubi komplicirati z eksotičnimi sestavinami in 10 različnimi vrstami oreškov, ki jih imaš sicer samo zato, da lepo izgledajo v kozarčkih na polici. Včasih si želiš nekaj straightforward – nekaj, kar diši po domačnosti, a ne po dolgčasu. Limonini mafini brez jajc in mlečnih izdelkov, z grškim jogurtom (rastlinskim, seveda), polni okusa in presenetljivo bogati s proteini.
Ti limonini mafini so točno to. Osvežilno preprosti, presenetljivo hranilni in tako mehki, da si bodo tvoji brbončice zaželele bis po bis. In ker vemo, da je tvoje življenje dovolj komplicirano že brez ločevanja beljakov in rumenjakov, smo jih naredili brez jajc. In brez krav – jogurt je rastlinski.
Božanski limonini mafini
Mafini z limono so kot dobra komedija z britanskim naglasom – rahlo pikantni, vedno sveži in s pravim ravnotežjem med sladkim in kislim. V svetu, kjer nas vsakodnevno bombardirajo z „superžiti“ in „čudežnimi sestavinami“, je limona prava antijunakinja: skromna, a efektivna. Doda karakter, prebudi brbončice in mafine povzdigne iz povprečja v pravo lemonlicious ekstazo. Pa še stanovanje ti bo po peki dišalo kot sončna terasa v Amalfi obalnem vetriču. Zakaj bi si torej sploh želel speči karkoli drugega?
Limonini mafini
Sestavine
- 20 g samovzhajajoče moke (če te zanima DIY – beri opombe spodaj)
- 180 ml rastlinskega grškega jogurta (sojin je zmagovalec na proteinski lestvici)
- 60 ml svežega limoninega soka (približno 2 limoni) + naribana lupinica ene limone
- 130 g sladkorja (beli, rjavi, kokosov – le da je kristalen)
- 80 ml nežnega olivnega olja (ali repičnega)
- po želji: 5 ml vanilijevega ekstrakta (ali ½ žličke mandljevega) Sestavine za glazuro:
- 60 g sladkorja v prahu
- 15 ml limoninega soka
1 skodelica moke
Navodila
- Pečico segrej na 180 °C (to je tistih zmernih 350 °F za naše čezlužne bralce). Pripravi pekač za mafine (12 jamic), obloži z modelčki in rahlo naolji.
- V veliki skledi zmešaj jogurt, olje, limonin sok, lupinico, sladkor in vanilijo (če uporabljaš). Če uporabljaš rastlinski jogurt brez okusa, dodaš malo več karakterja s tem ekstraktom.
- Z gumijasto spatulo nežno vmešaj moko, dokler ne dobiš gladkega in gostega testa. Tukaj ne pretiravat.
- Razdeli maso med 12 modelčkov. Enakomerno!
- Peci 22–25 minut, dokler ne dobijo zlatorjave kapice in test z zobotrebcem pokaže zeleno luč (beri: izstopi čist).
- Pusti jih, da se ohladijo na mreži vsaj eno uro.
- Glazura za ekstra oh là là: V skodelici zmešaj sladkor v prahu in limonin sok, dokler ne dobiš sijoče, gladke mase. Prelij po ohlajenih mafinčkih in po želji dodaj ščepec limonine lupinice.
Opombe za radovedne:
- Moka: Nimaš samovzhajajoče? Brez panike: vzemi 1 ¾ skodelice navadne bele moke in dodaj 3 čajne žličke pecilnega praška.
- Jogurt: Uporabiš lahko tudi navaden grški jogurt (če nisi vegan), ali sladkanega z vanilijo, če si bolj “sladkosned mood”.
- Sladkor: Kristalni je zakon. Kokosov bo naredil mafine bolj rjave, ampak hej – rustikalno je zdaj v modi.
- Shranjevanje: Hladilnik, zaprta posoda, 4 dni. Če ostanejo. Kar je teoretično možno, praktično pa… dvomljivo.
Naj zaključimo z limono (in stilom)
Ti mafini so odgovor na vprašanje, ki si si ga mogoče nikoli zastavil, a si ga boš po prvem grižljaju: “Zakaj bi še kdaj pekel kaj z jajci?”
So lahki, sočni, in dovolj vsestranski, da so doma tako na nedeljskem brunchu kot na četrtkovem popoldnevu z Netflixom. Pa še limonin sok – naravna doza vitamina C, če si že pozabil(a) vzeti tisti multivitamin zjutraj.