fbpx

Ta preprost trik bo poskrbel, da nikoli več ne boste jokali, ko boste rezali čebulo!

Foto: Grok

Vas pečejo oči, ko režete čebulo? Martha Stewart, svetovno znana kulinarična mojstrica, prisega na preprost, a izjemno učinkovit trik.

Ko režete čebulo se pogosto ulijejo solze in občutite neprijeten pekoč občutek v očeh? Ste že poskusili različne načine, kot so hlajenje čebule, uporaba vode ali celo nošenje zaščitnih očal, a nič zares ne deluje?

Rezanje čebule pogosto predstavlja neprijetno opravilo. Dražeče hlape, ki se sproščajo med rezanjem, zaznamo v trenutku, ko dosežejo naše oči, in zaradi njih začnemo mežikati ter solziti.

Martha Stewart, znana kulinarična strokovnjakinja, prisega na preprost trik, ki ga uporablja že vrsto let in ki se je izkazal za izjemno učinkovitega.

Njene metode se ne uporabljajo le v domači kuhinji, temveč tudi v profesionalnih kulinaričnih okoljih, kjer je rezanje večjih količin čebule vsakodnevna praksa.

Trik Marthe Stewart

Po njenem mnenju je ključno, da čebulo režemo poleg vira toplote, kot je prižgan plinski štedilnik ali prižgana sveča. Ko prerežemo čebulo, se iz nje sproščajo sulfidni hlapi, ki v stiku z očmi tvorijo blago kislino, zaradi katere začutimo pekoč občutek in začnemo solziti.

Vir toplote, Foto: Freepik

Ti hlapi se običajno dvigajo proti obrazu, kjer pridejo v stik s sluznico oči. Če pa čebulo režemo ob viru toplote, se hlapi prerazporedijo in razpršijo v druge smeri, preden dosežejo oči. Toplota jih nevtralizira in preusmeri stran, zaradi česar jih zaznamo v manjši meri

Zakaj je oster nož ključen pri rezanju čebule

Izjemno pomembno je, da pri rezanju čebule uporabljamo dobro nabrušen nož. Ko režemo čebulo s topim nožem, njene celice ne prerežemo natančno, temveč jih raztrgamo. To povzroči večjo sprostitev dražečih snovi, ki nato hitreje dosežejo oči in povzročijo pekoč občutek.

Potrebujete oster nož. Foto: Freepik

Martha Stewart priporoča, da nož redno brusimo in vzdržujemo njegovo ostrino, saj ima to pomemben vpliv ne le na lažje rezanje, temveč tudi na okus in teksturo hrane. Pri čebuli se s čistimi rezi ohrani več soka v notranjosti, kar pripomore k boljšemu okusu v jedeh. Poleg tega se z ostrim nožem zmanjša možnost poškodb, saj je za rezanje potrebnega manj pritiska, kar omogoča bolj nadzorovano in varno pripravo hrane

Kako limona dodatno zmanjša solzenje pri rezanju čebule

Še en trik, ki ga Martha Stewart uporablja, je drgnjenje noževega rezila s sveže prerezano limono. Kislina v limoni pomaga nevtralizirati nekatere encime v čebuli, zaradi česar se sprosti manj dražečih hlapov. Poleg tega limona doda prijeten osvežujoč vonj, ki pomaga ublažiti močan vonj čebule v prostoru.

Uporabite limono. Foto: Freepik

Ta metoda je še posebej učinkovita, če jo kombiniramo z rezanjem ob viru toplote in uporabo ostrega noža. Če pred začetkom rezanja rezilo preprosto podrgnemo po notranji strani limoninega krhlja, bo učinek takojšen.

Njeni triki niso zgolj teorija, temveč preverjene metode, ki jih uporablja že dolga leta in ki so jih preizkusili številni profesionalni kuharji.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.