Kuhinjsko krpo najdemo skoraj v vsakem domu, verjetno pa je malo tistih, ki vedo, kako zahrbten je ta pripomoček.
Kuhinjska krpa je še kako koristno pomagalo pri kuhinjskih opravilih, a kot se je izkazalo v eni raziskavi, je ta pripomoček pravi “serijski morilec”.
Znanstveniki z univerze na Mavriciju so preizkusili 100 kuhinjskih krp, ki so bile v uporabi mesec dni, ugotovili pa so, da je na tretjini analiziranih krp bila prisotna bakterija E. coli, še posebno v tistih domovih, kjer se pripravlja meso.
Po opravljeni analizi so ugotovili, da so na polovici kuhinjskih krp bile prisotne bakterije: iz onesnažene skupine so na 36,7 % krp bile prisotne koliformne bakterije (to je skupina, ki vključuje E. coli).
Raziskovalci svetujejo, da bi morali svoje kuhinjske krpe, rokavice in gobice redno umivati ali menjati, da bi preprečili navzkrižno kontaminacijo.
Več informacij:
sciencedaily.com