To so najboljši triki za pogrevanje vseh možnih živil, s katerimi bodo ohranila dober okus!

Ne zavrzite hrane!

Nekateri ljudje menijo, da so ostanki hrane podobni bivšim partnerjem: pogreto preprosto ni več okusno. Vendar ima ta odnos še drugo plat: po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije za leto 2018 vsak Slovenec v povprečju zavrže 68 kg hrane na leto. Upamo, da v vašem gospodinjstvu to ni (več) praksa in da znate ostanek hrane pravilno porabiti in jih pogreti – ne glede na to, ali gre za ribe, meso ali testenine. Če se na tem področju še nekoliko lovite, vam lahko pomaga s triki, kako pravilno pogreti ostanek hrane, da ta ohrani dober okus.

Osnovno pravilo pogrevanja hrane je sledeče: pogrevamo jo tam, kjer je bila pripravljena. Torej – pečenega piščanca v pečici, meso v ponvi, juho v loncu. V primeru, da to ni mogoče (hrano na primer nesemo seboj v službo), lahko uporabimo tudi mikrovalovno pečico. In takrat nam pridejo prav ti triki!

Pogrevanje testenin

Testenine, ki so bile še včeraj popolnoma “al dente”, so lahko danes pacaste ali popolnoma suhe! Pravzaprav zna biti pogrevanje testenin pravi izziv. Za začetek dodajte malo tekočine, ki se naj ujema z omako – voda za paradižnikovo omako, mleko za omake s smetano, olje za oreške. Nato pokrijte s pokrovom z luknjico za prezračevanje in postavite v mikrovalovko. Vsake toliko časa premešajte. Lahko pa testenine, npr. lazanjo, segrejete v pečici. Nanjo položite še malo omake, pokrijte za alu-folijo in pecite.

Pogrevanje testenin

Pogrevanje jedi “na žlico”

Juhe ali omake lahko hitro in enostavno pogrejemo v loncu z občasnim mešanjem. Lahko pa uporabimo tudi mikrovalovno pečico. Tekočo hrano segrevamo v več fazah in vmes premešamo. Da med ogrevanjem juhe ali omake ne umažemo mikrovalovne pečice, obvezno uporabite pokrov. Postavite ga nekoliko diagonalno, da spušča paro.

Pogrevanje rib

Mikrovalovna pečica in ribe niso najboljši par. Ribe bodo namreč hitro postale suhe ali pa se bodo razkuhale. Da ne govorimo o neprijetnem vonju, ki se bo širil po prostoru. Najboljši način, da pogrejete ribo, je torej ta, da uporabite ponev in nizko temperaturo. Trajal malo dlje, a ribe bodo okusnejše. Ocvrte rib lahko pogrejete v toasterju, tako da bodo fino hrustljave.

Pogrevanje mesa

Meso položite v posodo, ki je primerna za mikrovalovno pečico. Dodajte malo tekočine, da se meso ob segrevanju ne izsuši in pokrijte s pokrovom. Tako bo nastala vroča para, ki bo hrano ohranila sočno in zagotovo uničila vse bakterije. Pred pogrevanjem lahko meso narežete na trakove, da se bo bolj enakomerno segrelo.

Pogrevanje mesa

Pogrevanje riža

Glavna težava riža in drugih zrnastih jedi je, da so po segrevanju običajno trda kot kamen. To boste preprečili tako, da rižu dodate malo tekočine in skledo ali krožnik pokrijete z vlažno papirnato brisačo. Tako bo tekočina zadržana, riž pa se ne bo izsušil.

Pogrevanje zelenjave

Rastlinske ostanke lahko hitro in enostavno pogrejete. V pečici segrejete hrustljavo in pečeno zelenjavo, npr. pečen krompir, v mikrovalovni pečici pa zelo kuhano ali duševno zelenjavo.

Pogrevanje oljnatih jedi

Pomladni zavitki, ocvrti čebulni obročki, pomfrit, celo piščanec – vse je bilo hrustljavo, ko pa se pogreje, pa postane kašasto. In nič kaj okusno. Če želite te jedi zaužiti naslednji dan, je priporočljivo pogrevanje v cvrtniku na suhi zrak ali pa toaster.

Pogrevanje oljnatih jedi

Pogrevanje jedi iz testa

Enako velja tudi za jedi na osnovi testa, kot so pice ali sendviči. Da se ne bi posušila, jih moramo prekriti z alu-folijo in jih pogreti na nizki temperaturi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Hoja in hujšanje: kaj se zgodi, če hodite le 30 minut na dan?