Na mizah bodo kmalu zadišale božične jedi, ne samo pri nas, pač pa po celem svetu. Običaji in praznovanja so res raznoliki, a ena stvar nas združuje in to je ljubezen do hrane.
In kakšne dobrote med prazniki pripravljajo v drugih državah sveta? Privoščimo si kratek sprehod po nekaj svetovnih mizah.
Nemčija
Nemci za božič naredijo hišico iz medenjakov, okrašeno s pisanimi bomboni, sladkarijami in sladkorjem v prahu. Pečena gos in dimljena klobasa sta njihov najljubši obrok, za prilogo pa največkrat jedo krompir, zelje, korenje in kisle kumarice.
Švedska
Na božični večer na mizi kraljuje božična kuhana šunka z glaziranimi jajci, drobtinami in gorčico. Med prazniki radi pijejo kuhano vino. Tradicionalna božična sladica so ingverjevi piškoti.
Portugalska
Portugalci jedo posušeno polenovko s kuhanim krompirjem prav tako je njihova miza bogata s tortami, kandiranimi testeninami in sladko mešanico orehov, medu in rozin, bolj znano kot formigos.
Italija
Italijani imajo radi serijo več jedi, sestavljenih predvsem iz testenin, pečenega mesa, solate, pudinga, sira, sadja, čokolade, vina in žganja.
Norveška
Norveški božični obrok vključuje jagnječja rebra in ovčjo glavo. Na praznični mizi se znajdejo tudi polenovka, svinjski kotleti, božična štruca in različne klobase.
Velika Britanija
Britanci radi mešajo okuse, zato jajca in slanino položijo na osnovo za božični puding in pito.
Rusija
Med božičnimi prazniki imajo rusi vedno na mizi mesne cmoke, razna peciva ter sladke in slane pite.
Češka
Tradicionalni češki praznični obrok vključuje ribjo juho, krompirjevo solato, jajca in ribo krap.
Finska
Predjed – nasoljen surov losos, glavna jed: koleraba in krompir, pripravljena na poseben način, šunka, pripravljena na poseben način, grah in za posladek slive na poseben način s smetano in mandeljni.
Latvija
Pri božični večerji v Latviji ne gre brez graha v omaki s panceto, klobas, zelja in sladke pite.
Portoriko
Svinjina, znana kot lechón, je nacionalna jed Portorika. Pripravlja se na ražnju na prostem do 2. ure zjutraj. Jajčni liker je njihova najljubša pijača, pripravljajo pa ga iz jajc, kokosovega mleka, kondenziranega mleka in ruma.
Jamajka
Jamajčani za božično večerjo pripravijo grah, riž, piščanca, volovski rep in kozje meso.
ZDA
Najznačilnejša ameriška božična večerja pa po navadi vsebuje: pečenega purana z nadevom, brusnično omako, koruzo in grah. Za sladico jedo bučno ali jabolčno pito, sadno ali korenčkovo torto, različne vrste piškotov.
Japonska
Na japonski mizi se največkrat znajde ocvrt piščanec, biskvitna torta s smetano in jagodami, čokolado, sadjem.
Avstralija
Božične dobrote za božič spominjajo na tiste sredi poletja. Avstralci radi jedo zrezke na žaru in sladoled ali sadni sorbet ter sladico White Christmas, ki je sestavljena iz mleka v prahu, kokosa, kandiranega sadja in rozin.
V Južni in Srednji Ameriki
za božič jedo Tamales, kjer testo napolnijo z različnimi nadevi in ga kuhajo na pari zavito v koruzne ali bananine liste.
Franciji
radi pripravijo Foie gras, jed, ki je pripravljena iz gosjih ali račjih jeter, pripravijo pa tudi čokoladno rulado »La Bouche de Noel«.
Belgija
Glavna jed je nadevan puran, sladica pa smetanova torta, imenovana božični les. Naslednji dan, na božič, 25. decembra, tradicionalno jedo sladki kruh.