fbpx
Foto: envato

Trik, kako skuhati najboljši pire krompir na svetu – puhast, kremast in čisto nepozaben

Zadnjič posodobljeno:

Pozabite vse, kar mislite, da veste o pire krompirju. Da, tudi tisto, kar vas je naučila babica. Obstaja namreč en preprost trik, ki bo vaš krompir spremenil v puhasto oblačno sanjarijo. In kar je najboljše? Nič miksanja, nič kompliciranja – le malo mlečne čarovnije.

Pire krompir je kralj udobne hrane – popolna spremljava k zrezkom, pečenki ali samo velikanski žlici. A koliko vas je že doživelo tisti trenutek razočaranja, ko ste z upanjem zagrabili žlico in se vam je namesto svilnate mehkobe ponudila zlepljena, suha masa, ki bi jo zlahka uporabili za popravilo stene? Ne skrbite – rešitev je na dosegu lonca. TikTok kuharica Rosemary Gill je s preprostim trikom razkrila, kaj v resnici pomeni “kremast pire krompir” in zakaj je čas, da vodo končno pustite za kuhanje testenin.

Foto: envato

Skrivnost popolnega pire krompirja je v mleku (ne v vodi, kot ste verjetno delali vse življenje)

Rosemary v svojem viralnem posnetku razloži, da večina ljudi dela usodno napako pri pripravi pire krompirja že na začetku – krompir kuha v vodi. Napaka, prijatelji krompirja. Voda odplakne dragocen škrob, ki bi sicer poskrbel za tisto mehko, povezano strukturo pireja, ob kateri se ljudje nehajo pogovarjati in samo še uživajo.

Krompir kuhajte v mleku, ne v vodi,” svetuje kuharica. Mleko obdrži škrob, hkrati pa ustvari okusno osnovo, ki pireju doda bogastvo, za katerega bi prisegli, da ga je pripravila profesionalna kuhinja z Michelinovo zvezdico. Ali pa vaša mama. Ampak po tem članku – predvsem vi.

@177milkstreet Simmer your mashed potatoes in milk, not water! Potatoes are like pasta, in that they leach starches into their cooking liquid. In the case of pasta, you want to reserve some of that liquid to give sauce a luscious shine and bind it to the noodles. In mashed potatoes, cooking in milk, and preserving that starchy liquid, gives your potatoes a natural creaminess and allows you to skip the weighty heavy cream. #MilkStreetCookingSchool director Rosie Gill demonstrates. #milkstreet #milkstreetrecipes #milkstreetsides #sidesrecipes #thanksgiving #thanksgivingrecipes #potatoes #potatorecipes #mashedpotatoes #mashedpotatorecipes #vegetables #milkstreetrecipes #holiday #holidayrecipes #food #cooking #easyrecipes ♬ original sound – Milk Street

Manj posode, več užitka

Če vam je poznana tista kuhinjska bitka z umazano posodo po pripravi kosila, boste oboževali še en njen trik: krompir enostavno pretlačite kar v istem loncu, kjer se je kuhal. Brez blenderja, brez dodatnih skled – samo vi, lonec in krompirjeva ekstaza.

To ni le priročno (in primerno za lenobne nedelje), temveč tudi učinkovito – pire krompir ostane vroč, tekstura se ohrani in nihče ne bo pogrešal dodatnega pomivanja. Kar, roko na srce, pomeni manj časa v kuhinji in več časa za… no, vse drugo.

Internet je navdušen: “Vedno sprašujejo, kako naredim tako dober pire”

Komentarji pod videoposnetkom so pravi festival hvaležnosti. Ena sledilka piše: “Tako delam pire že leta, in vsi me sprašujejo po receptu.” Drugi pa se sprašujejo, kako da tega niso vedeli prej – no, ker vam Rosemary ni kuhala kosila, seveda.

Torej, naslednjič, ko vas prime priprava popolne priloge, se spomnite: voda naj ostane pri testeninah, za pire pa raje segrejte mleko. Rezultat? Puhast, kremast in čisto nepozaben.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.