Droni Spaxel – brezpilotna letala, ki z LED-icami po nebu rišejo 3D objekte
V zraku · tehnologija

Droni oziroma brezpilotna letala so ena najbolj rastočih tehnološki novosti, ki se uporablja že na mnogih področjih. Čeprav smo jih sprva povezovali z vojsko, pa se vse bolj uporabljajo v komercialne in zasebne namene, kjer prevladuje snemanje aktivnosti, a avstralski Ars Electronica Futurelab jih je uporabil za ustvarjanje umetnosti. 3D stvaritve, nekaj med ognjemetom in ohranjevalnikom zaslona iz 90′, so nastale s t.i. Spaxli.

Najprej smo vam dolžni razlago besede Spaxel, ki je zloženka iz besede ”space” (vesolje) in ”pixel” (piksel). Gre za drone s štirimi rotorji opremljenimi z LED-icami, ki imajo za platno nebo in po njem rišejo 3D figure, koreografija pa je računalniško vodena. Zaradi svoje žareče luči delujejo kot neznani leteči predmeti in ker letijo v rojih, kreirajo spektakularne prizore.

PREBERITE ŠE: Ognjemet iz perspektive ‘Drona’

V Londonu, blizu Tower Bridga, so na nebo narisali logotip Zvezdnih stez (Star Trek), v Sharjahu v Združenih arabskih emiratih pa so uprizorili svetlobni šov imenovan ”Clusters of Light”, ki je bil del praznovanja, ko je mesto prevzelo naziv prestolnice islamske kulture. Prikazal je življenje preroka Mohameda in začetke Islama, kot lahko delno vidite v fotogaleriji.

Odpri galerijo

magbak-2 MagBak – najtanjše držalo za iPad alan-eustace-space-jump Alan Eustace iz Googla v skoku s padalom porušil rekord Felixa Baumgartnerja Hand holding 3Doodler 3Doodler: magično pisalo, ki bo vaše risbe spremenilo v realnost top_render.png Hemingwrite: digitalni pisalni stroj, ki vas bo spremenil v novodobnega Hemingwaya · · ·