Humanoidni robot Kengoro
V zraku · tehnologija

Ob uporabi mišice kot stranski produkt delovanja le-teh nastaja toplota. Ko se zares naprezamo, se telo ohlaja s potenjem. S potenjem odvajamo vodo iz telesa, in ko voda izhlapeva, nas s tem ohlaja. Z izhlapevanjem namreč znoj odvzema telesu veliko toplote in tako sodeluje pri uravnavanju telesne temperature. Roboti, še posebej dinamični, kot je humanoidni Kengoro, zaradi številnih motorčkov in elektronike ravno tako proizvajajo veliko toplote, kar je velikokrat glavni problem tehnoloških naprav, saj se te rade pregrevajo, kar zmanjšuje njihove sposobnosti. Pri Kengoroju so inženirji to rešili tako, da robot v primeru, da elektronika deluje s polno paro ter proizvaja veliko toplote, ‘zašvica’ in tako odvaja odvečno toploto ter se posledično ne pregreva, zato lahko mirne duše dela tudi sklece in jih za šalo naredi več kot ti!

Kengoro je humanoidni robot. A ni običajen robot, kolikor je robot v današnjem sploh že lahko običajen, saj ‘švica’ oz. se poti, ko motorčki proizvajajo veliko količino toplote. Z izločanjem vode so inženirji rešili problem pregrevanja stroja. Hlajenje je sicer eden glavnih izzivov pri mnogih zmogljivih tehnoloških napravah.

PREBERITE ŠE: Kobi – robot, ki kosi travo, puha listje in kida sneg namesto vas!

Kengoro je izjemno fleksibilen, trpežen in v odlični kondiciji, saj lahko zavoljo inovativnega ohlajevanja mirne duše naredi serijo sklec, čeprav pri tem s polno paro deluje večina od prek sto motorjev, ki ga sestavljajo in mu omogočajo vse vrste gibov.

Ti motorji kakopak proizvajajo veliko toplote, a zaradi načina hlajenja, ki posnema naravni način ohlajanja človeškega telesa, lahko Kengoro dela sklece kar 11 minut zapored , ne da bi se pregrel. Kako se vede v praksi, si lahko ogledate v priloženem posnetku. Bi mu bili kos v bitki sklec?


Prenosnik Razer Blade Pro (2016) Gaming prenosnik Razer Blade Pro (2016) – mokre sanje igričarjev Konzola Nintendo Switch Nintendo Switch – hibridna konzola za vse, ki ne zdržijo brez igranja Pametna zibelka Snoo Snoo – pametna zibelka, ki otroka sama zaziba v spanec Zbiranje rabljenih računalnikov v Sloveniji Zbiranje rabljenih računalnikov – podarite svoj stari računalnik in naredite dobro delo · ·