Odpiranje avtomobilskih vrat ''po nizozemsko''.
V zraku · buzz buzz · Utrip mesta · mobilno

Verjetno niste vedeli, da obstaja pravili in napačni način odpiranja avtomobilskih vrat. Tega nas ne učijo v avtošoli, saj se zdi povsem logično, kaj je treba storiti. Če bi izpit delali na Nizozemskem, pa bi kaj lahko zaradi tega pogrnili. Ste že slišali za odiranje avtomobilskih vrat po nizozemsko? Zakaj je to pomembo? Ker tovrstno odpiranje preprečuje, da bi z vrati zbili mimoidočega kolesarja ali motorista. Marsikdo namreč vrata odpre, preden bi pogledal, ali se bliža kolesar/motorist. Ob tem manevru, se vam to ne more zgoditi.

Veste, kako se pravilno odpira avtomobilska vrata? Vprašanje je povsem na mestu. Kot se je izkazalo, jih že celo življenje odpiramo napačno. Odpirate vrata z levo roko? Napaka! Ko boste spoznali t. i. nizozemski način odpiranja vrat, teh ne boste nikoli več odpirali drugače.

PREBERITE ŠE: Novi Ford Focus Electric (2017) – električni družinski avto, ki se napolni, medtem ko skočite na kavo

Vse, kar morate spremeniti, je, da vrata odprete z desno roko. T. i. nizozemski prijem namreč ‘veleva’, da vrata odpremo z nasprotno roko, s čimer  trup rahlo zasukamo nazaj in s pogledom samodejno ošvrknemo vzvratno ogledalo in predel, kjer bi se nam lahko bližal kolesar ali motorist. To tehniko odpiranja na Nizozemskem, kjer je kolesarjev skoraj več kot voznikov, prakticirajo že pol stoletja. Poznavanje tega pravila je celo pogoj za uspeh na izpitu.

Če vemo, da so kolesarji eni od najbolj ranljivih udeležencev v prometu, je pomembno, da osvojimo in poznamo vse načine, ki bi pripomogli k zmanjšanju črne statistike. Prijem se je že prijel v številnih državah, kjer aktivno spodbujajo uporabo nizozemskega prijema.


shutterstock_370032968 Kdaj lahko pred partnerjem prvič spustiš golobčka in kdaj ga lahko predstaviš staršem? Profesionalni preizkuševalec čokolade Sanjska služba: postani poklicni pokuševalec čokolade hurtbae Boleče soočenje prevaranega dekleta s prešuštnikom Beer Bulli Beer Bulli – zavržen VW ”hippie van” bo postal potujoča pivnica · ·