Paraolimpijske igre 2016
Utrip mesta · šport

Paraolimpijec v teku na 1500 metrov, Alžirec Abdelatifa Baka, je na paraolimpijskih igrah v Riu ne le zrušil svetovni rekord, pač pa je bil z zmagovalnim časom celo hitrejši od olimpijskega zmagovalca, Američana Matthewa Centrowitza. Še več, ta bi bil na paraolimpijskih igrah samo peti! Oglejte si ta neverjeten tek!

Abdellatif Baka je v teku na 1500 metrov za slabovidne tekače dosegel svetovni rekord, ki zdaj znaša 3:48,29, kar je dve stotinki bolje kot prej. A tu se neverjetna zgodba alžirskega tekača še ne konča. Zmagovalni čas je namreč skoraj sekundo boljši od časa olimpijskega zmagovalca Matthewa Centrowitza, ki je v Riu pred mesecem v finalnem teku odtekel čas 3:50,00.

Resda je v izločilnih bojih tekel precej hitreje, pa vendar bi s to znamko na paraolimpijskih igrah končal šele ne petem mestu. Pred njim bi bili še Etiopijec Tamiru Demise, Kenijec Henry Kirwa in Fouad Baka, brat zmagovalca, ki je tekel 3:49,84. Ob tem velja dodati, da je bil finalni tek na 1500 metrov na olimpijskih igrah eden od najpočasnejših v zgodovini. Zlato si je Centrowitz pritekel z najpočasnejšim časom po letu 1932.

PREBERITE ŠE: Slepi nogometaš dosegel gol, ki se ga ne bi sramoval niti Messi

Alžirski paraolimpijec je tekel v kategoriji T13, v kater tečejo tisti, ki vidijo zelo slabo, a vseeno dovolj dobro, da ne potrebujejo vodičev. V skupini T12 nastopajo slabovidni tekači, ki imajo ob sebi vodiče, v T11 pa povsem slepi športniki, ki imajo prav tako poleg vodiče.

Četrtouvrščeni Fouad BakaOdpri galerijo

Slepi nogometaš Behzad Zadaliasghari je na paraolimpijskih igrah dosegel spektakularen gol. Slepi nogometaš dosegel gol, ki se ga ne bi sramoval niti Messi Nogometna Liga prvakov 2016/17 Nogometna Liga prvakov 2016/17 – spored tekem Kolesar Mitja Ergaver je novi svetovni prvak v štirikrosu. Slovenec Mitja Ergaver z neverjetno mero sreče svetovni prvak v štirikrosu Preskakovanje kolebnice Svetovni rekord v preskakovanju kolebnice · · · ·