Zgodovina šminke
Utrip mesta · moda · ženska moda

Šminka kot izum je stara že tisočletja. Uporabljale so jo namreč že ženske v starodavni Mezopotamiji, ki so si na ustnice nanašale zdrobljeno žlahtno kamenje in prah. Skozi zgodovino je imelo rdečilo za ustnice različen pomen, različne civilizacije so ga dojemale drugače. V srednjeveški Evropi je šminko cerkev označila za utelešenje Satana in je bila prepovedana. Bila je tudi ličilo prostitutk, prva komercialna šminka pa je nastala leta 1884 v Parizu. V nadaljevanju si lahko ogledate, kako se je trend šmink spreminjal v zadnjih 100 letih.

Šminka je tisto ličilo, ki ga ima v svoji torbici skorajda vsaka ženska. Skozi zgodovino je postala nepogrešljiv modni dodatek, ki pa je šel skozi veliko sprememb oziroma trendov. Oglejte si, kako se je trend šminke spreminjal skozi čas.

PREBERITE ŠE: Razkošna L’Oréalova šminka je najdražja na svetu

Kandee Johnson se sprehodi skozi najbolj popularne trende, ki so vladali v zadnjih 100 letih, od leta 1916 pa vse do danes. Eden najbolj priljubljenih odtenkov 20. stoletja je bila temno rdeča. Nenavadne barve so udarile na plano šele v sedemdesetih letih, ko so se pojavile barve, kot sta mavrično-svetlo modra (kanebo) in srebro-svetlikajoča mornarsko modra (biba). Črna šminka je postala popularna konec sedemdesetih let in potem ponovno v devetdesetih, številne privržence pa je našla predvsem v punk kulturi ter emo in goth subkulturah. Kateri trendi so prevladovali v drugih desetletjih, pa si oglejte v priloženem videoposnetku, ki vam postreže tudi s številnimi zanimivimi dejstvi iz sveta slavnih in predstavi ”zastavonoše” določnih trendov na področju nošenja šminke.

Butterfly Dress Butterfly Dress: futuristična obleka z metulji, ki odletijo PicMonkey Collage Najboljši modni Instagram profili leta 2016, ki jim morate slediti PicMonkey Collage Frizure 2016: najbolj vroče ženske frizure leta 2016 Prstani s podobo mestnih znamenitosti Prstani v obliki mestnih znamenitosti · · ·