Zakaj ne maramo svojega lastnega glasu, ko ga slišimo?
V zraku · buzz buzz

Ste kdaj poslušali lasten glas? Pa ne mislimo tistega notranjega, pač pa vaš glas na posnetku ali glasovni pošti? Ga tudi vi sovražite? No, dobrodošli v klubu, v katerem je 99 odstotkov ljudi na tem svetu. Ampak zakaj sovražimo svoj lasten glas? Zakaj je glas, ki ga slišimo v glavi tako drugačen kot tisti s posnetka? Temu bomo prišli do dna v nadaljevanju.

Zakaj naš glas vedno zveni tako drugače, ko ga slišimo na posnetku? Zakaj je nekaj povsem drugega kot ste pričakovali? Kot vedno, ima tudi tokrat znanost povsem logično pojasnilo. Ko govorite, glas definirata t.i. zračna in kostna prevodnost. Za prvo poskrbijo zvočni valovi, ki potujejo od vaših ust proti ušesom, za drugo so ”krive” glasilke, ki povzročijo vibracije po celi lobanji in končno dosežejo tudi notranje uho. Pri tem ga zalagajo predvsem z nizkimi frekvencami.

A ko poslušate svoj glas na posnetku, tega slišite le preko enega ”medija”, zračne prevodnosti. In ker pri tem umanjka kostna prevodnost, nizke frekvence izpadejo iz igre kar ”poviša” vaš glas.

PREBERITE ŠE: Niste fotogenični? Tu je 6 trikov, da boste to postali!

Še več o tem, kje tiči razlog, zakaj sovražimo svoj lasten glas oziroma zakaj je vaš glas tako drugače od tistega, ki ga slišite v glavi, pa v zanimivem video posnetku. In ja, če ste se spraševali ali res tako zvenite, je odgovor žal ‘da’.

Stilsko razpolovljena hotelska soba. Pavel Vetrov – soba, ki je pol minimalistična, pol maksimalistična good-morning-wide-wallpaper-550795 20 jutranjih navad za dober začetek dneva Plavalna kape za tiste z dolgo brado. Plavalne kape za bradače, ki jim pomagajo, da plavajo hitreje To so najbogatejših monarhi na svetu za leto 2015. Kdo so najbogatejših monarhi na svetu v letu 2015?