fbpx

Vsi poznamo spomladansko utrujenost, a ste vedeli, da je jesenska še bolj zahrbtna? Tukaj sta dve živili, ki vam takoj povrneta energijo

Foto: envato

Kako se spopasti z občutkom utrujenosti, ko se temperature spustijo? Odgovor je enostaven - s čokolado in bučo! Vam res lahko čokolada in buča pomagata, da ostanete polni energije?

V zimskem času se pogosto srečujemo z zmanjšano motivacijo, slabšo zbranostjo in utrujenostjo. Prav tako nam manj svetlobe vpliva na razpoloženje, kar dodatno obremenjuje naš vsakdan. Toda, kako se lahko preprosto in naravno borimo proti tem težavam?

Odgovor se skriva v uravnoteženi prehrani – s čokolado in bučo.

Zakaj se pozimi počutimo bolj utrujeni?

Ko se dnevi krajšajo, se naše telo prilagaja manjši količini svetlobe. Zaradi tega se poveča proizvodnja hormona melatonina, ki vpliva na občutek zaspanosti. Poleg tega se v zimskem času pogosto manj gibamo in zaužijemo več težkih, mastnih obrokov, kar lahko še dodatno obremeni naše telo. Vse to vodi v začaran krog utrujenosti in zmanjšane energije.

Preženite utrujenost s čokolado. Foto: Aleksey Nosov / Pexels

Čokolada – več kot sladki greh

Mnogi čokolado povezujejo z razkošjem in sladkimi trenutki. A ste vedeli, da kakovostna temna čokolada vsebuje številne koristne sestavine? Kakav, glavna sestavina čokolade, je bogat vir antioksidantov, ki pomagajo pri boju proti oksidativnemu stresu. Poleg tega vsebuje magnezij, ki prispeva k sprostitvi mišic in izboljšanju razpoloženja.

Temna čokolada je še posebej koristna, saj spodbuja izločanje hormona sreče – serotonina. Ko jo uživate v zmernih količinah, lahko občutite takojšen dvig energije. A pazite, da izberete čokolado z vsaj 70 % kakava, saj bo le tako prinesla prave koristi.

Buča – jesenski zaklad energije

Izberite bučo! Foto: Pixabay

Buče so prava zakladnica hranilnih snovi, ki so odlične za krepitev telesa v hladnih dneh. Vsebujejo vlaknine, vitamine in minerale, ki pomagajo pri uravnavanju prebave in ohranjanju energije. Vitamin A, ki ga je v bučah veliko, podpira zdravje kože in imunskega sistema, kar je ključnega pomena, ko so temperature nizke.

Poleg tega so buče vsestransko uporabne. Lahko jih vključite v juhah, omakah, pirejih ali celo sladicah. Kombinacija bučnega pireja in temne čokolade je odlična ideja za hranilen in okusen prigrizek.

Ko se hladnejši dnevi prikradejo v naš vsakdan, je pomembno, da poskrbimo za svoje telo in duha. S čokolado in bučo lahko na naraven način premagate utrujenost ter ohranite dobro počutje. Poskrbite, da bodo vaši hladni dnevi topli in polni energije!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.