fbpx

Pogoltnili ste žvečilni gumi? Presenetilo vas bo kako dolgo bo ostal v vašem telesu! In to ni 7 let!

Žvečilni gumi!

Zaužili ste žvečilni gumi?
Foto: envato elements

Vsi smo že bili tam. Pogoltnili ste žvečilni gumi? Med gledanjem najljubše serije ali klepetanjem s prijatelji smo po nesreči pogoltnili žvečilni gumi. In potem nas je preplavil strah: 'Ali bo ta gumi resnično ostal v meni naslednjih sedem let?!' No, dragi bralci, danes bomo razkrili resnico o tem trdovratnem mitu.

Priznajmo si, vsi smo že kdaj slišali to staro žensko zgodbo, ki pravi, da če pogoltnete žvečilni gumi, bo ta ostal v vašem telesu sedem dolgih let. In če ste kot večina izmed nas, ste verjetno tudi vi verjeli v to. Ampak, ali je to res?
Pogoltnili ste žvečilni gumi? Poglejmo!

1. Kaj se zares dogaja z žvečilnim gumijem v vašem telesu?

Ko pogoltnete žvečilni gumi, ta potuje skozi vaš prebavni sistem, podobno kot vsa druga hrana. Vaše telo ne more prebaviti gume, saj je narejena iz sintetičnih materialov. Vendar to ne pomeni, da bo ostala v vašem želodcu. Vaše telo je neverjetno učinkovito pri izločanju stvari, ki jih ne more prebaviti. Torej, čeprav vaše telo ne more razgraditi žvečilnega gumija, ga bo izločilo v nekaj dneh.

Zaužili ste žvečilni gumi?
Foto: envato elements

Razgradnja žvečilnega gumija v telesu

Ko pogoltnemo žvečilni gumi, se soočimo z edinstvenim izzivom za naš prebavni sistem. Večina sestavin v žvečilnem gumiju je prebavljiva, vendar obstaja nekaj ključnih komponent, ki jih naše telo ne more razgraditi.

 • Osnovna sestava žvečilnega gumija:
  Žvečilni gumi je sestavljen iz gumijaste osnove, sladkorjev ali umetnih sladil, arom in barvil. Medtem ko lahko naše telo prebavi sladkorje, aromatizirane sestavine in barvila, je gumijasta osnova tista, ki predstavlja izziv.
 • Kaj se zgodi v želodcu:
  Ko žvečilni gumi doseže želodec, se želodčna kislina in prebavni encimi lotijo dela in razgradijo vse sestavine, ki jih lahko. To pomeni, da se sladkorji, aromatizirane sestavine in barvila razgradijo in absorbirajo v telo. Vendar gumijasta osnova ostane nespremenjena.
 • Pot skozi črevesje:
  Čeprav želodčna kislina in encimi ne morejo razgraditi gumijaste osnove, to ne pomeni, da bo žvečilni gumi ostal v želodcu. Tako kot druge neprebavljive snovi, kot so koruzna lupina ali sončnična semena, bo tudi žvečilni gumi potovanje nadaljeval skozi črevesje.
 • Izločanje iz telesa:
  Ker gumijasta osnova ni prebavljiva, bo na koncu potovanja skozi prebavni sistem izločena iz telesa skupaj z blatom. To običajno traja od nekaj ur do nekaj dni, odvisno od posameznika in njegove prebave.

2. Od kod mit o sedmih letih?

Težko je natančno določiti, od kod izvira ta mit. Morda je bil to način, kako so starši poskušali odvaditi otroke od požiranja žvečilnih gumijev. Ali pa je bila to zgolj urbana legenda, ki se je s časom razširila. Kakorkoli že, zdaj veste, da to ni res.

3. Kaj pa druge stvari, ki jih pogoltnemo?

Morda se sprašujete, kaj se zgodi z drugimi stvarmi, ki jih po nesreči pogoltnemo. No, večinoma jih vaše telo izloči. Torej, če ste kdaj po nesreči pogoltnili gumb ali kovanec, ne skrbite preveč. Seveda pa, če se počutite nelagodno ali mislite, da bi lahko bilo nekaj narobe, se vedno posvetujte z zdravnikom.


Naslednjič, ko boste po nesreči pogoltnili žvečilni gumi, se ne obremenjujte preveč. Vaše telo ve, kaj počne. In čeprav je morda malce nerodno priznati, da ste ga pogoltnili, vsaj zdaj veste, da ne boste nosili tega gumija v sebi naslednjih sedem let. Torej, sprostite se, nasmehnite se in uživajte v svojem žvečilnem gumiju (ampak poskusite ga ne pogoltniti prevečkrat)!”

Zaužili ste žvečilni gumi?
Foto: envato elements

Upam, da vam je bil članek v pomoč in zabaven. Delite ga s prijatelji in razbijte ta mit enkrat za vselej!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.