你总是带点东西去上班。一些酸奶、沙拉、三明治或甜点。除了卡路里之外,这些食物还有什么共同点?浪费。所有东西都经过包装,最终都会被扔进垃圾桶。在美国,仅大学生每年就会产生 30.4 公斤与午餐盒相关的垃圾,而我们其他人的情况可能也好不到哪去。包装是必需品,但有了明天机器,它不再是一种浪费。
Hrano in pijačo večinoma najdemo v plastičnih enkratnih embalažah, plastika pa vemo da maši žile planeta in mu skupaj z drugimi dejavniki povzroča srčne napade v obliki naravnih ujm. Da preprečimo najhujše, moramo spreobrniti ta nezdravi trend.
阅读更多: Inedible: čudovite fotografije neužitne hrane
Švedski oblikovalki, Hannah Billqvist in Anna Glansén 来自公司 Tomorrow Machine, sta nove smernice začeli postavljati že leta 2012, ko sta zagnali projekt This Too Shall Pass,这是基于 biorazgradljivem pakiranju hrane. Nekatere embalaže imajo celo več kot le funkcijo, da držijo hrano na svojem mestu, saj služijo tudi kot posoda za kuhanje oziroma skleda za postrežbo. Nekatera hrana se celo ”izleže” sama, saj se embalaža odpre tedaj, ko hrana v njej doseže določeno temperaturo, po koncu uporabe pa konča na kompostu in ne v pomivalnem stroju.
Zanimiva je tudi trajnostna ”raztegljiva” skleda (The Sustainable Expanding Bowl), v prvinski obliki plosk heksagon iz celuloze, ki gostuje suho zamrznjeno hrano, ki se ob dodatku zavrete vode skuha, geometrijski lik pa se medtem spremeni v skledo.
Mikavna je tudi “pakunga soka”, ki je mešanica agar(agar)ja- rumenkasto bele želatinaste snovi, ki jo pridobivajo z ekstrakcijo določenih morskih alg in vode. Ko izpraznimo vsebino, to začne vleči skupaj kot ustnice otroka, ki prvič okusi limono. Po slabem mesecu embalaža skorajda izpuhti.
Embalaža za suho hrano, kot sta riž in testenine, je narejena iz čebeljega voska in jo odstranimo, kot bi lupili pomarančo.
Čebelji vosek pa je del tudi okolju prijazne embalaže za olja, ki plava v krogli iz karameliziranega sladkorja in ki se odpre kot bi strli jajce. ”Steklo” se v stiku z vodo razgradi, ne pozabite pa iz olja poloviti črepinje, razen, če imate radi olje s sladkorjem.
更多信息:
Tomorrow Machine