fbpx

Embalaža prihodnosti: biorazgradljivo pakiranje hrane podjetja Tomorrow Machine

Gotovi kdaj v službo vzamete kaj za pojesti. Kak jogurt, solato, sendvič ali sladico. In kaj ima skupnega ta hrana, poleg kalorij? Odpadke. Vse pride namreč v embalažah, ki na koncu dneva romajo v smeti. V ZDA samo študenti vsako leto proizvedejo 30,4 kg smeti povezanih z embalažo za malico, ostali pa verjetno nismo kaj boljši. Embalaža je nuja, a zahvaljujoč Tomorrow Machine ne več tudi odpadek.

Hrano in pijačo večinoma najdemo v plastičnih enkratnih embalažah, plastika pa vemo da maši žile planeta in mu skupaj z drugimi dejavniki povzroča srčne napade v obliki naravnih ujm. Da preprečimo najhujše, moramo spreobrniti ta nezdravi trend.

PREBERITE ŠE: Inedible: čudovite fotografije neužitne hrane

Večfunkcionalna biorazgradljiva embalaža.
Večfunkcionalna biorazgradljiva embalaža.

Švedski oblikovalki, Hannah Billqvist in Anna Glansén iz podjetja Tomorrow Machine, sta nove smernice začeli postavljati že leta 2012, ko sta zagnali projekt This Too Shall Pass, ki temelji na biorazgradljivem pakiranju hrane. Nekatere embalaže imajo celo več kot le funkcijo, da držijo hrano na svojem mestu, saj služijo tudi kot posoda za kuhanje oziroma skleda za postrežbo. Nekatera hrana se celo ”izleže” sama, saj se embalaža odpre tedaj, ko hrana v njej doseže določeno temperaturo, po koncu uporabe pa konča na kompostu in ne v pomivalnem stroju.

Zanimiva je tudi trajnostna ”raztegljiva” skleda (The Sustainable Expanding Bowl), v prvinski obliki plosk heksagon iz celuloze, ki gostuje suho zamrznjeno hrano, ki se ob dodatku zavrete vode skuha, geometrijski lik pa se medtem spremeni v skledo.

T.i. The Sustainable Expanding Bowl. Embalaža, posoda in krožnik v enem.
T.i. The Sustainable Expanding Bowl. Embalaža, posoda in krožnik v enem.

Mikavna je tudi “pakunga soka”, ki je mešanica agar(agar)ja- rumenkasto bele želatinaste snovi, ki jo pridobivajo z ekstrakcijo določenih morskih alg in vode. Ko izpraznimo vsebino, to začne vleči skupaj kot ustnice otroka, ki prvič okusi limono. Po slabem mesecu embalaža skorajda izpuhti.

Ko sok enkrat izpijete, se embalaža začne počasi manjšati.
Ko sok enkrat izpijete, se embalaža začne počasi manjšati.

Embalaža za suho hrano, kot sta riž in testenine, je narejena iz čebeljega voska in jo odstranimo, kot bi lupili pomarančo.

Kdo bi si mislil, da je tu notri riž.
Kdo bi si mislil, da je tu notri riž.

Čebelji vosek pa je del tudi okolju prijazne embalaže za olja, ki plava v krogli iz karameliziranega sladkorja in ki se odpre kot bi strli jajce. ”Steklo” se v stiku z vodo razgradi, ne pozabite pa iz olja poloviti črepinje, razen, če imate radi olje s sladkorjem.

Ne, to ni žele, pač pa embalaža za olje.
Ne, to ni žele, pač pa embalaža za olje.

Dodatne Informacije

Več informacij:
Tomorrow Machine

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.