Socialistične zgradbe -Beograd
Utrip mesta · arhitektura

Jugoslovanski modernizem se je bistveno razlikoval od vzhodnega modela. Zgodovina modernizma socialističnega tipa kaže posebnosti vzhodnoevropske umetnosti, kar se vidi tudi na fotografijah, ki jih je v srbski prestolnici Beograd posnel italijanski fotograf Roberto Conte.

Beograd je tudi desetletja po razpadu Jugoslavije še vedno pomemben pomnik časa, ko je bil še prestolnica naše skupne države in srčika socialistične arhitekture. Modernistična arhitektura in urbanizem iz obdobja socialistične Jugoslavije kažeta na številne izvirne in eksperimentalne primere, tiste najbolj veličastne pa je brez kakršnihkoli olepšav v objektiv nedavno ujel italijanski fotograf Roberto Conte.

PREBERITE ŠE: Najgrše skulpture na svetu, ki so krajem v sramoto

Gre za najbolj dominantne zgradbe, ki so zrasle v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in še danes dajejo mestu pomemben pečat, čeprav so bolj kot ne le še ostanek časa.

Galerija – ostanki socialistične arhitekture v Beogradu:

Istočne kapije Beograda, Vera Cirković in Milutin jerotijević (1976)Odpri galerijo
Duge – najvišji most na svetu Duge – na Kitajskem odprli najvišji most na svetu hiša morja na dunaju Hiša morja na Dunaju s steklenim predorom in morskimi psi Najlepši primeri ulične umetnosti Ulična umetnost kot dodana vrednost – ko grafiti polepšajo mesto čudovite koče Čudovite koče, v katerih bi z veseljem preživeli zimo · · · ·