fbpx

Mogočni ostanki socialistične arhitekture v Beogradu

Socialistične zgradbe -Beograd

Jugoslovanski modernizem se je bistveno razlikoval od vzhodnega modela. Zgodovina modernizma socialističnega tipa kaže posebnosti vzhodnoevropske umetnosti, kar se vidi tudi na fotografijah, ki jih je v srbski prestolnici Beograd posnel italijanski fotograf Roberto Conte.

Beograd je tudi desetletja po razpadu Jugoslavije še vedno pomemben pomnik časa, ko je bil še prestolnica naše skupne države in srčika socialistične arhitekture. Modernistična arhitektura in urbanizem iz obdobja socialistične Jugoslavije kažeta na številne izvirne in eksperimentalne primere, tiste najbolj veličastne pa je brez kakršnihkoli olepšav v objektiv nedavno ujel italijanski fotograf Roberto Conte.

PREBERITE ŠE: Najgrše skulpture na svetu, ki so krajem v sramoto

Zapadna kapija Beograda (''Genex''), Mihajlo Mitrović (1980).
Zapadna kapija Beograda (‘Genex’), Mihajlo Mitrović (1980)

Gre za najbolj dominantne zgradbe, ki so zrasle v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in še danes dajejo mestu pomemben pečat, čeprav so bolj kot ne le še ostanek časa.

Galerija – ostanki socialistične arhitekture v Beogradu:

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.