La marmellata di fragole fatta in casa è una marmellata di cui non vi stancherete mai e con il suo gusto e il suo profumo gradevole andrà sempre bene su un pezzo di pane con margarina/burro o da spalmare nelle frittelle.
Verjetno ni boljšega za zajtrk kot marmellata fatta in casa na kruhu. Jagode, kraljice sadja, so vedno pravi užitek in teknejo v vsaki obliki. Če iz njih nastane domača jagodna marmelada, pa jih lahko uživate vse leto in ne le kot sezonski sadež.
PER SAPERNE DI PIÙ: Ricetta: confettura di fiori di sambuco al sambuco
Čeprav ne bomo uporabili želirnega sredstva, lahko jagodno marmelado po tem receptu v hladilniku hranimo l'intero anno!
Ricetta per marmellata di fragole fatta in casa:
Sestavine za domačo jagodno marmelado (za 10 oseb):
- 1kg di fragole
- 800-900 g di zucchero
- 2 limoni
Il processo di preparazione della marmellata di fragole fatta in casa:
Jagode operemo, jim odstranimo peclje, stresemo v skledo in prekrijemo s sladkorjem. Pokrijemo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan limoni prerežemo na polovico in ju ožamemo. Na kuhalnik damo kozico z dvojnim dnom, v katero stresemo sladkor in jagode ter dodamo limonin sok. Na blagem ognju pustimo, da počasi zavre. Mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Kuhamo še nekje 15 minut in medtem odstranjujemo peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverimo tako, da žlico marmelade prestavimo na hladen krožnik, počakamo tri minute in jo odrinemo s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavimo z vročine in jo hladimo cca 10 minut ter nato prestavimo v segrete kozarčke in neprodušno zapremo. Pa dober tek!