fbpx

Hjemmelaget iskrem - et smakfullt og sunt alternativ

La oss ønske våren velkommen med en kule deilig og sunn is, som vi enkelt kan tilberede hjemme. I tillegg til enkle oppskrifter, hvor vi blant annet har tatt med alternativer som passer for alle som ikke spiser egg, laktose og gluten, spurte vi hvor den populære desserten kommer fra og hvilke positive egenskaper den har.

Izvor najbolj priljubljene sladice na svetu

Begynnelser iskrem segajo v čas štiri stoletja pred našim štetjem, ko je rimski cesar Neron svojim možem prinesel led v kombinaciji s sadnimi prelivi. Antropologi so ugotovili, da je zanimivo tehniko prinesel v Evropo iz av Kina, kjer so v zmrznjen sneg iz planin vmešali sadje, vino in med. Mleko so sladoledu dodali malce kasneje.

Doma narejeni kokosov sladoled. Foto: ThinkStock
Doma narejeni kokosov sladoled. Foto: ThinkStock

Krivci za to, da je sladoled postal prava kulinarična poslastica, pa so seveda italienere, ki so ledeni sladici za bolj kremasto teksturo dodali jakovo mleko in sadne prelive. Z različnimi sladoledi og sorbeti so se v starih časih razvajali predvsem višji sloji na italijanskih in francoskih kraljevih dvorih. Sladoled je do danes doživel še kar nekaj sprememb. Zdi se, da se v današnjih časih vračamo k začetkom nastanka slastne sladice, saj vedno bolj osveščeni vedno raje posegamo po naravnih in zdravih sestavinah.

Preverimo recepte za vegansko ledeno poslasticobolj zdrave čokoladne sanje og presno čokoladno poslastico.

Zanimiva dejstva o sladoledu

  • Sladoled je lahko, če ga pripravimo sami, pravzaprav popoln obrok, saj v svoji mamljivi kremasti teksturi skriva pravo zakladnico vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravljenega iz svežega sadja bi lahko uvrstili celo na seznam zdrave prehrane, saj s slastnim zalogajem dobimo zlata vredne vitamine A, D, E in K.
  • Za največje ljubitelje iskrem veljajo prebivalci New Zealand og amerikanere, saj v letu dni zaužijejo povprečno od 22,5 do 26,3 litra na prebivalca. V primerjavi z drugimi državami slovenere nismo ravno visoko na lestvici, saj naj bi povprečen Slovenec v letu dni pojedel približno štiri litre sladoleda. Kljub temu pa je sladoled tudi pri nas ena najbolj priljubljenih sladic.
  • Mlečni iskrem vsebuje trikrat več mlečnih beljakovin kot mleko, kalcij, fosfor, vitamine A, D, E, K in B2 ter minerale. Velja za bogat vir energije, saj poleg beljakovin vsebuje mlečne maščobe in ogljikove hidrate.
  • Kalcij, ki ga dobimo iz iskrem, je eden najpomembnejših mineralov v človeškem telesu. Predvsem je pomemben za rast kosti in zob, za delovanje imunskega sistema, strjevanje krvi, pravilno delovanje številnih encimov in številnih drugih telesnih funkcij.
  • Nezdravi dodatki, ki jih uporabljajo pri večini ponudnikov iskrem, ledeni priboljšek zrinejo z lestvice zdrave prehrane, saj le redkokje srečamo prodajalca, ki iskrem pripravi iz svežega sadja in se izogne dodajanju praškov, koncentratov in ojačevalcev okusa.
  • Prodajalci nam ponekod že ponujajo sladolede tudi na vodni osnovi, brez jajc in glutena ter celo iz riževega in sojinega mleka. Tako bolnikom s celiakijo in osebam, ki so alergične na gluten, jajca, laktozo in mleko omogočajo, da si tudi oni privoščijo slastno kepico ali dve.

Ker pa ponudba zdravih sladoledov ni prav pestra, si iskrem brez nezdravih umetnih dodatkov in sladil enostavno izdelajmo sami. Poglejmo si nekaj enostavnih receptov, ki nas bodo popeljali na pot ledene fantazije.

Doma narejeni čokoladni sladoled. Foto: ThinkStock
Doma narejeni čokoladni sladoled. Foto: ThinkStock

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.