fbpx

Domáce zmrzliny – chutná a zdravá alternatíva

Privítajme jar kopčekom lahodnej a zdravej zmrzliny, ktorú si jednoducho pripravíme aj doma. Okrem jednoduchých receptov, medzi ktoré sme zaradili aj alternatívy vhodné pre všetkých, ktorí nejedia vajcia, laktózu a lepok, sme sa opýtali, odkiaľ obľúbený dezert pochádza a aké sú jeho pozitívne vlastnosti.

Izvor najbolj priljubljene sladice na svetu

Začiatky zmrzlina segajo v čas štiri stoletja pred našim štetjem, ko je rimski cesar Neron svojim možem prinesel led v kombinaciji s sadnimi prelivi. Antropologi so ugotovili, da je zanimivo tehniko prinesel v Evropo iz Číny, kjer so v zmrznjen sneg iz planin vmešali sadje, vino in med. Mleko so sladoledu dodali malce kasneje.

Doma narejeni kokosov sladoled. Foto: ThinkStock
Doma narejeni kokosov sladoled. Foto: ThinkStock

Krivci za to, da je sladoled postal prava kulinarična poslastica, pa so seveda Taliani, ki so ledeni sladici za bolj kremasto teksturo dodali jakovo mleko in sadne prelive. Z različnimi sladoledi a sorbeti so se v starih časih razvajali predvsem višji sloji na italijanskih in francoskih kraljevih dvorih. Sladoled je do danes doživel še kar nekaj sprememb. Zdi se, da se v današnjih časih vračamo k začetkom nastanka slastne sladice, saj vedno bolj osveščeni vedno raje posegamo po naravnih in zdravih sestavinah.

Preverimo recepte za vegansko ledeno poslasticobolj zdrave čokoladne sanje a presno čokoladno poslastico.

Zanimiva dejstva o sladoledu

  • Sladoled je lahko, če ga pripravimo sami, pravzaprav popoln obrok, saj v svoji mamljivi kremasti teksturi skriva pravo zakladnico vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravljenega iz svežega sadja bi lahko uvrstili celo na seznam zdrave prehrane, saj s slastnim zalogajem dobimo zlata vredne vitamine A, D, E in K.
  • Za največje ljubitelje zmrzlina veljajo prebivalci Nový Zéland a Američania, saj v letu dni zaužijejo povprečno od 22,5 do 26,3 litra na prebivalca. V primerjavi z drugimi državami Slovinci nismo ravno visoko na lestvici, saj naj bi povprečen Slovenec v letu dni pojedel približno štiri litre sladoleda. Kljub temu pa je sladoled tudi pri nas ena najbolj priljubljenih sladic.
  • Mlečni zmrzlina vsebuje trikrat več mlečnih beljakovin kot mleko, kalcij, fosfor, vitamine A, D, E, K in B2 ter minerale. Velja za bogat vir energije, saj poleg beljakovin vsebuje mlečne maščobe in ogljikove hidrate.
  • Kalcij, ki ga dobimo iz zmrzlina, je eden najpomembnejših mineralov v človeškem telesu. Predvsem je pomemben za rast kosti in zob, za delovanje imunskega sistema, strjevanje krvi, pravilno delovanje številnih encimov in številnih drugih telesnih funkcij.
  • Nezdravi dodatki, ki jih uporabljajo pri večini ponudnikov zmrzlina, ledeni priboljšek zrinejo z lestvice zdrave prehrane, saj le redkokje srečamo prodajalca, ki zmrzlina pripravi iz svežega sadja in se izogne dodajanju praškov, koncentratov in ojačevalcev okusa.
  • Prodajalci nam ponekod že ponujajo sladolede tudi na vodni osnovi, brez jajc in glutena ter celo iz riževega in sojinega mleka. Tako bolnikom s celiakijo in osebam, ki so alergične na gluten, jajca, laktozo in mleko omogočajo, da si tudi oni privoščijo slastno kepico ali dve.

Ker pa ponudba zdravih sladoledov ni prav pestra, si zmrzlina brez nezdravih umetnih dodatkov in sladil enostavno izdelajmo sami. Poglejmo si nekaj enostavnih receptov, ki nas bodo popeljali na pot ledene fantazije.

Doma narejeni čokoladni sladoled. Foto: ThinkStock
Doma narejeni čokoladni sladoled. Foto: ThinkStock

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.