fbpx

Recept: domáca frutabela, rovnako dobrá ako originál

Recept za domačo Frutabelo

Frutabela je ovocno-cereálny rez a synonymum pre zdravú maškrtu, ktorá nás nabije energiou. Je plná orieškov, sušeného ovocia a obilnín. Dodá nám vlákninu, Omega-3, -6 a -9 mastné kyseliny, vápnik, draslík, železo, horčík a vitamíny E a B. Je to snack či doplnok energie pre športovcov. Chcete si doma vyrobiť vlastné frutabelo? Potom je pre vás recept na domácu frutabelu ako stvorený.

Frutabela je izjemno priljubljena sadno-žitna ploščica. Je zdrava, okusna in slovenske izdelave. Pa ste vedeli, da lahko te polnovredne rezine izdelate tudi sami doma?

ČÍTAJ VIAC: Recept: pustni krofi z Nutello

Domača frutabela je tako kot originalna primerna za malico ali kot vmesni obrok.

Recept za domačo frutabelo:

Sestavine za domačo frutabelo (lahko jih prilagodite svojim željam, okusu oz. potrebam):

  • 50 g tmavej čokolády
  • 4 žlice zmehčanega masla
  • pest sesekljanih orehov
  • pest sesekljanih lešnikov
  • pest suhega sadja (npr. marelic)
  • pest sesekljanih mandljev
  • 2 pesti žitnih kosmičev
  • 4 žlice tekočega medu

Premaz:

  • 150 g belih čokoladnih solzic
Frutabelo lahko povsem preprosto pripravite tudi sami.
Frutabelo lahko povsem preprosto pripravite tudi sami.

Postopek priprave domače frutabele:
Najprej z nožem sesekljamo orehe, lešnike, mandlje in čokolado (koščki so lahko različne velikosti), ki jim nato v posodi dodamo vse ostale sestavine. Maslo narežemo na tanke plasti in ga vmešamo med sestavine, da se porazgubi. Dodamo še med (če uporabljate kristaliziranega, ga prej stopite). Maso razporedimo po pekaču (višina ploščine naj bo med enim in poldrugim centimetrom), ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija, sadno-žitne ploščice pa pečemo okoli 20 minut. Masa bo mehka in bo lahko lezla narazen, zato ob strani na primer z nožem potisnemo sadno-žitno ploščo skupaj v pravokotnik in pustimo, da se ohladi (cca 2 uri). Ohlajeno nato razrežemo na poljubno velike ploščice. Za karseda originalen videz nato nad vodno kopeljo stopimo bele čokoladne kapljice in s stopljeno čokolado rezino premažemo. Pustimo stati še kakšno uro, da se strdi. Pa dober tek!

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.