Låt oss välkomna våren med en kula god och nyttig glass, som vi enkelt kan laga hemma. Förutom enkla recept, bland vilka vi har tagit med alternativ som passar alla som inte äter ägg, laktos och gluten, frågade vi var den populära efterrätten kommer ifrån och vad är dess positiva egenskaper.
Izvor najbolj priljubljene sladice na svetu
Börjande glass segajo v čas štiri stoletja pred našim štetjem, ko je rimski cesar Neron svojim možem prinesel led v kombinaciji s sadnimi prelivi. Antropologi so ugotovili, da je zanimivo tehniko prinesel v Evropo iz av Kina, kjer so v zmrznjen sneg iz planin vmešali sadje, vino in med. Mleko so sladoledu dodali malce kasneje.
Krivci za to, da je sladoled postal prava kulinarična poslastica, pa so seveda italienare, ki so ledeni sladici za bolj kremasto teksturo dodali jakovo mleko in sadne prelive. Z različnimi sladoledi och sorbeti so se v starih časih razvajali predvsem višji sloji na italijanskih in francoskih kraljevih dvorih. Sladoled je do danes doživel še kar nekaj sprememb. Zdi se, da se v današnjih časih vračamo k začetkom nastanka slastne sladice, saj vedno bolj osveščeni vedno raje posegamo po naravnih in zdravih sestavinah.
Preverimo recepte za vegansko ledeno poslastico, bolj zdrave čokoladne sanje och presno čokoladno poslastico.
Zanimiva dejstva o sladoledu
- Sladoled je lahko, če ga pripravimo sami, pravzaprav popoln obrok, saj v svoji mamljivi kremasti teksturi skriva pravo zakladnico vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravljenega iz svežega sadja bi lahko uvrstili celo na seznam zdrave prehrane, saj s slastnim zalogajem dobimo zlata vredne vitamine A, D, E in K.
- Za največje ljubitelje glass veljajo prebivalci Nya Zeeland och amerikaner, saj v letu dni zaužijejo povprečno od 22,5 do 26,3 litra na prebivalca. V primerjavi z drugimi državami slovener nismo ravno visoko na lestvici, saj naj bi povprečen Slovenec v letu dni pojedel približno štiri litre sladoleda. Kljub temu pa je sladoled tudi pri nas ena najbolj priljubljenih sladic.
- Mlečni glass vsebuje trikrat več mlečnih beljakovin kot mleko, kalcij, fosfor, vitamine A, D, E, K in B2 ter minerale. Velja za bogat vir energije, saj poleg beljakovin vsebuje mlečne maščobe in ogljikove hidrate.
- Kalcij, ki ga dobimo iz glass, je eden najpomembnejših mineralov v človeškem telesu. Predvsem je pomemben za rast kosti in zob, za delovanje imunskega sistema, strjevanje krvi, pravilno delovanje številnih encimov in številnih drugih telesnih funkcij.
- Nezdravi dodatki, ki jih uporabljajo pri večini ponudnikov glass, ledeni priboljšek zrinejo z lestvice zdrave prehrane, saj le redkokje srečamo prodajalca, ki glass pripravi iz svežega sadja in se izogne dodajanju praškov, koncentratov in ojačevalcev okusa.
- Prodajalci nam ponekod že ponujajo sladolede tudi na vodni osnovi, brez jajc in glutena ter celo iz riževega in sojinega mleka. Tako bolnikom s celiakijo in osebam, ki so alergične na gluten, jajca, laktozo in mleko omogočajo, da si tudi oni privoščijo slastno kepico ali dve.
Ker pa ponudba zdravih sladoledov ni prav pestra, si glass brez nezdravih umetnih dodatkov in sladil enostavno izdelajmo sami. Poglejmo si nekaj enostavnih recept, ki nas bodo popeljali na pot ledene fantazije.