Vallmor, vem kan motstå dem när vi passerar ett bageri och de skrattar åt oss bakom glaset och bjuder in oss med sin berusande lukt som sirener? Förbered mjuka och doftande vallmo direkt hemma så behöver du inte längre gå till bageriet!
Imate radi makovke? Le kdo ne mara tega dišečega pekovskega peciva, zaradi katerega tako radi zavijemo v pekarno. Pa ste vedeli, da lahko prav tako okusne, mehke in dišeče makovke pripravite tudi sami doma? Za vas imamo enkelt recept, ki bo ”pozlatil” naše besede.
Recept za domače makovke:
Sestavine za domače makovke:
- 0,5 kg moke
- 2 ägg
- polovico kocke kvasa
- 2 matskedar socker
- 1 čajna žlico soli
- 300 ml mjölk
- 30 g smör
- mak (namesto maka lahko uporabimo kateri drug posip- sezam, mandlje, orehe,…)
LÄS MER: Recept: Juicy Marble Cake
Postopek priprave domačih makovk:
Sprva naredimo kvasec. V skodelico nadrobimo kvas, posujemo žlico sladkorja, zalijemo z decilitrom mleka, premešamo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati okoli 10 minut, da začne vzhajati. Medtem ko kvas raste, v skledo presejemo moko (zaradi tega bodo makovke bolj puhaste) in na sredino naredimo jamico. Po robu posujemo sol in preostali sladkor. Na sredino vlijemo kvasec, jajce, mlačno mleko in stopljeno maslo. Postopno primešamo moko in zamesimo testo. Tega temeljito pregnetemo, da se vse sestavine povežejo in postane prožno ter gladko. Prestavimo ga v pomokano skledo, prekrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati nekje okoli ene ure. Nato ga še enkrat pregnetemo in razvaljamo v pravokotnik na centimeter debeline. Pravokotnike razrežemo na manjše kvadratke in jih zavijemo v štručko. Te pomočimo v razžvrkljano jajce in jih, kot se pujs v blatu, povaljamo v maku. Polagamo jih na peki papir in pustimo stati še tričetrt ure preden jih postavimo v pečico ogreto na 170 stopinj Celzija. Pečemo jih 30 minut. Pa dober tek!