fbpx

Dan restavracij – svež kulinarični festival

V toplejših mesecih so zaželene restavracije na prostem, naj bo to mestni park, bližnji gozd, ulice, plaže ... pozimi pa je bolj prijetno doma na toplem ali v kakšni odštekani hali, pisarni …

Predstavljajmo si, da meni nič tebi nič za en dan odpremo restavracijo v parku. Pripravimo najbolj slastne kulinarične dobrote, sveže iztisnjeno limonado, s prekrasnim prtom pogrnemo mizo, nanjo postavimo cvetje in ta-da – pozdravimo prve goste. Ne, to niso sanje. To je Dan restavracij, svež kulinarični festival.

Viktig information
När?
Var?
Olika platser i Slovenien
Arrangör
Facebook-event
Entréavgift

Restaurangens dag je kulinarični festival, v okviru katerega lahko prav vsak za en dan odpre svojo restavracijo. Kjerkoli in kadarkoli na točno določeni dan. Na leto se Dan restavracij zgodi štirikrat, enkrat na sezono oziroma letni čas. Številnim kulinaričnim dogodkom se tako pri nas zdaj že drugič pridružuje Dan restavracij. K nam ga je novembra lani prvič pripeljala ekipa Mačje pite, ki pravi, da je ta v primerjavi z ostalimi bolj družbeno naravnan, saj poleg uresničitve želje po lastni restavraciji spodbuja k skupni kuhi in uživanju hrane: »Posamezniki lahko odprejo lastno restavracijo, kavarno ali slaščičarno za en dan in tam drugim pokažejo svoje kulinarične sposobnosti. To lahko storijo v svojem domu, na vrtu ali jasi v gozdu.”

Najbližjo restavracijo lahko poiščemo na spletni strani Dneva restavracij, če pa smo dovolj pogumni, se lahko projekta lotimo tudi sami. Svojo restavracijo preprosto označimo na zemljevidu, objavimo meni, čas odprtja restavracije in podobno. Pravil, kakšna mora biti objava ali kako mora restavracija delovati, ni. »Lahko se zbere skupina prijateljev in pripravi pravo pojedino z več hodi, lahko si nekdo zamisli »finger-food party« ali pa se kdo odpravi na ulico s »food-kartom«! Tega pa ne smejo početi uveljavljene restavracije ali podjetja, ki se ukvarjajo s kulinariko, prav tako ni zaželeno, da se dan izkorišča za kakršnokoli politično ali versko propagando,« pojasnjujejo pri Mačjih pitah. Družbo mladih nadebudnežev, ki postaja vse bolj znana tudi po peki najrazličnejših pit, je najbolj vznemiril koncept dogodka, saj se jim je zdel zabaven in zanimiv, predvsem pa nekaj novega. Da projekt podprejo in za en dan odprejo vrata svoje restavracije so se odločili lani: »V Ljubljani imamo ogromno navdihujočih kulinaričnih zgodb, ki smo se jih odločili razširiti.”

Od načrtov do lastne restavracije

Ključnega pomena za odprtje restavracije je vsekakor pravočasno načrtovanje. Če se bomo tudi sami pridružili kuharskim gurmanom, moramo izbrati primerno in dostopno lokacijo ter pripraviti promocijski material. Odločiti se moramo, kakšne jedi bomo pripravili in paziti, da bodo te časovno izvedljive. Mačje pite, ki imajo s tem že izkušnje, poudarjajo, da moramo nekaj dni pred velikim dnem nakupiti zadostno količino hrane in opremiti prostor za sprejem gostov. »Priporočljivo je pripraviti preizkušeno jed, za katero vemo točno, koliko časa je potrebnega za njeno pripravo. Na sam “Restaurant day” moramo biti toliko organizirani, da gostje ne čakajo predolgo na obrok ali da jih ne povabimo preveč! Vseeno poskrbimo za dobro vzdušje, saj vsi obiskovalci vedo, da gre za amatersko restavracijo, ki si lahko privošči kakšen polom tu in tam,« dodajajo.

Seveda, redko gre vse po načrtu, saj nismo organizatorji dogodka, temveč le sodelujoči. Mar ni bistvo ravno v tem, da se zabavamo? Ekipa Mačjih pit še upa, da je dogodek, kot je Dan restavracij, pokazatelj večje odprtosti ljudi. »Ne samo do novih izkušenj, temveč tudi do soljudi. Spoznati nove in zanimive ljubitelje dobre hrane je vedno zanimiv, zabave in na nek način adrenalinski dogodek, ko zamujaš s pripravami zadnjega hoda ali pozabiš na ogenj in se ti zažge najljubša omaka.”

Zato pogumno kuharske kape na glavo in zavihajmo rokave. S svojimi dobrotami se bomo tako štirikrat na leto, 15. februarja, 16. maja, 16. avgusta och 21 november, pridružili več tisočim restavracijam in poskrbeli za pravo kulinarično dogodivščino.

Mer information

Mer information:
www.restaurantday.orgmacjepite.blogspot.com

Med dig sedan 2004

Från år 2004 vi undersöker urbana trender och informerar vår community av följare dagligen om det senaste inom livsstil, resor, stil och produkter som inspirerar med passion. Från 2023 erbjuder vi innehåll på stora globala språk.