10+ etičnih in trajnostnih modnih blagovnih znamk: za nakupe brez slabe vesti

Zadnjič posodobljeno: :

Pred vami je več kot 10 etičnih in trajnostnih modnih blagovnih znamk, ki omogočajo spletne nakupe tudi v Sloveniji!

Trajnost je vedno bolj pomembna, tega ne gre zanikati. Vse več ljudi poskuša zmanjšati svoj vpliv na planet in posledično se tako pojavlja vedno več etičnih in trajnostnih modnih blagovnih znamk, ki zadovoljujejo povpraševanja in pomagajo spremeniti modno industrijo na bolje.

Kaj naredi blagovno znamko etično?

Na kratko: etična blagovna znamka zagotavlja, da pozitivno vpliva na ljudi, planet in živali.

Zagotavlja, da pravično ravna tudi s svojimi delavci. To vključuje politike in prakse glede otroškega dela, prisilnega dela, varnosti delavcev, pravic do vstopa v sindikat in izplačevanje plače.

Etična znamka skrb polaga tudi v rabo virov in energije in tako poskuša zmanjšati svoj ogljični odtis, svoj vpliv na vodne poti, prav tako pa prakticira varno uporabo in odstranjevanje kemikalij.

Nenazadnje etična blagovna znamka ne uporablja nobenega živalskega proizvoda ali pa zelo malo le-teh, kot so volna, usnje, krzno, angora, astrahan ter eksotična živalska koža in dlaka. Če se tem popolnoma odpove, potem lahko rečemo, da je znamka 100-odstotno veganska!

Zdaj, ko veste, na kaj morate biti pozorni, da ugotovite, ali je blagovna znamka etična ali ne, se lahko odločite za nakup v svoji okolici ali pa v kateri izmed spletnih trgovin (tudi s tem boste zmanjšali svoj ogljični odtis), ki delujejo v Evropi oziroma Evropski uniji in dostavljajo v Slovenijo. Za vas smo zbrali nekaj odličnih spletnih trgovin, kjer vas čakajo trajnostna in etična oblačila, spodnje perilo, obutev ter modni dodatki.

Birdsong

Birdsong je butična znamka, ki proizvaja čudovita ženska oblačila. Te ročno izdelujejo šivilje in petilje v Londonu, ki zaslužijo “nad povprečno londonsko plačo”. Podjetje temelji na filozofiji poštenosti in pristnosti in strankam obljublja “no sweatshop, no photoshop” (brez izkoriščanja, brez photoshopa).
birdsong.london

Woron

Woron

Woron ustvarja vegansko spodnje perilo in druge modne kose (nogavice, majice, oblačila za prosti čas), ki bodo ostali v vaši omari sezono za sezono!
woronstore.com

ASKET

ASKET

ASKET že od leta 2015 ustvarja brezčasne izdelke z revolucionarnimi velikostmi in poštenimi cenami. To je znamka, ki se požvižga na sezonske kolekcije, izloča vse posrednike in prodaja neposredno vam – s tem, da se v celoti osredotoči na izdelavo ene stalne kolekcije.
asket.com

Honest Basics

Honest Basics

Honest Basics je blagovna znamka s sedežem v Nemčiji in s certifikatom GOTS*. Prizadevajo si, da bi trajnostno modo naredili dostopno vsakomur – ohranjajo nizke cene, ustvarjajo kakovostne osnovne kose, ki jih najdemo v vsaki omari, ter nenehno izboljšujejo trajnost svojih izdelkov in dobavne verige.
honest-basics.com

Underprotection

Underprotection

Underprotection je danska blagovna znamka, ki združuje etiko in estetiko ter ustvarja spodnje perilo, oblačila za prosti čas in kopalke iz trajnostnih materialov. Omejujejo količino vode, ki jo uporabijo pri svoji proizvodnji, prav tako pa so sprejeli kodeks ravnanja fundacije Fair Wear, s čimer so postali odgovorni za delovne pogoje in proizvodno verigo v državah proizvajalkah.
underprotection.eu

LANIUS

LANIUS

“Ljubi modo, razmišljaj bio, bodi odgovoren” so maksime LANIUS-a. V svoji proizvodnji uporabljajo okolju prijazne materiale, kot je na primer bombaž s certifikatom GOTS. Vsi objekti LANIUS-a so certificirani z SA 8000**, prav tako pa je tudi ta znamka član fundacije Fair Wear.
lanius.com

Womsh

Womsh

Moda in trajnost lahko nedvomno gresta z roko v roki, kar dokazuje tudi obutev Womsh. Njihove superge so v celoti oblikovane in izdelane v Italiji, poslužujejo se recikliranja, v svoji proizvodnji za 90 odstotkov potreb uporabljajo le čisto energijo, prav tako pa si prizadevajo zmanjšati svoj ogljični odtis, tudi s tem, da sadijo drevesa. V ponudbi je med drugim na voljo tudi linija za vegane.
womsh.com

MUD Jeans

MUD Jeans

Nizozemska znamka MUD Jeans je namenjena trajnosti. Poleg prodajte čudovitih trajnostnih kosov, ponujajo tudi storitev najema, kjer lahko kavbojke najamete za največ eno leto! Po pretečenem letu lahko kavbojke zamenjate za nov par, in sicer za mesečno “naročnino”, ki znaša 7,50 evrov. Tudi pri MUD Jeans uporabljajo kombinacijo biobombaža s certifikatom GOTS in pa recikliranega bombaža po porabi.
mudjeans.eu

OhSevenDays

OhSevenDays

OhSevenDays je ustanovila Megan Mummery, ki je želela ljudem približati “počasno modo” in moč krožnosti. Blagovna znamka s sedežem v Istanbulu pridobiva svoje tkanine iz ostankov blaga v mestnih tovarnah oblačil in tako ustvarja vsakodnevna ženska oblačila, ki so tako nosljiva kot tudi etična. V bistvu delajo “počasno modo” iz ostankov “hitre mode”.
ohsevendays.com

Armedangels

Armedangels

Ugodno, etično in v trendu. Nemški Armedangels pokriva vse osnovne kose za ženske, moške in otroke. Kakovosti in dolgotrajni kosi so narejeni iz okolju prijaznih in certificiranih materialov, kot je bombaž s certifikatom GOTS. Tudi ta blagovna znamka je sprejela kodeks ravnanja fundacije Fair Wear, s čimer želi zaščiti svoje delavce v tujini.
armedangels.com

CARPASUS

CARPASUS

CARPASUS je švicarska blagovna znamka za moške, ki izdeluje fine srajce, nogavice in žepne robce. Tudi tukaj so se odločili za uporabo bombaža s certifikatom GOTS in za lokalno proizvodnjo, s čimer zmanjšujejo svoj ogljični odtis. Prav tako skrbno sledijo svoji proizvodni verigi ter delavcem zagotavljajo dobre delovne pogoje in redne plače.
carpasus.com

Mother of Pearl

Mother of Pearl

Mother of Pearl je trajnostna in etična znamka luksuznih dizajnerskih ženskih oblačil in dodatkov, ki proslavlja individualnost in edinstvenost. Znamka uporablja večje število eko materialov, vključno z organskim bombažem, prav tako pa se zavezuje k poštenemu plačilu za delavce v svoji proizvodni verigi.
motherofpearl.co.uk

Dodatne Informacije

*Certifikat GOTS je vodilni oz. najvišji svetovni standard za proizvodnjo ekološkega tekstila. Vse stopnje predelave ekoloških vlaken morajo potekati ločeno od konvencionalne predelave ter biti jasno določene. Vse kemične snovi (npr. barvila in druge kemikalije, ki jih uporabljajo pri procesih) morajo biti ocenjene in morajo dosegati osnovne zahteve glede njihove toksičnosti in (bio) razgradljivosti. Prepovedana je uporaba kakršnih koli strupenih težkih kovin, formaldehida, aromatskih topil, nanodelcev, genetsko spremenjenih organizmov (GSO) in njihovih encimov. Celoten postopek mora biti okolju prijazen, upoštevati je potrebno postopke za zmanjševanje odpadkov in izpustov. Enote z vodnimi procesi, morajo ves čas natančno zapisovati uporabo kemičnih snovi, porabo energije, porabo vode in odstranjevanje odpadne vode ter usedlin. Odpadno vodo iz predelovalnih postopkov morajo očistiti v čistilnih sistemih. (Vir: pravicna-trgovina.si)

**Standard Social Accountability 8000 (SA 8000) je mednarodni standard na področju dela in pravic delavcev, ki obsega osem socialnih prvin (delo otrok, prisilno delo, zdravje in varnost, pravico do kolektivnih pogajanj, zapostavljanje, disciplinske ukrepe, delovni čas, plačila) in sistem vodenja; vsi temeljijo na pristopih, znanih že iz standardov ISO 9000 in 14001.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ženska sončna očala 2021: 5 največjih trendov za letošnje leto