fbpx

10 idej za pomladni izletni pobeg na morje

Gremo na izlet na morje! So vsekakor besede, ki pašejo današnjemu dnevu. Zime je konec in potrebno si je napolnit baterije in prejeti zvrhano dozo vitamia D. Da se boste lažje odločili kam, smo pobrskali in za vas pripravili ideje za pomladni izlet na morje.

Dnevni izleti na morje nam napolnijo baterije in nam sčistijo glavo. Zato smo za vas izbrali med nekaj morskimi destinacijami v neposredni bližini, kamor se lahko odpravite na dnevni izlet.

Hrvaška obala – Pulj

Pulj je slikovito in živahno obalno mesto na Hrvaškem, ki zaradi zgodovinskih ostankov Rimljanov in prekrasnih okoliških atrakcij vsako leto privabi na tisoče turistov. Ker nam je blizu, je nadvse primerna za enodnevni izlet na morje, ki je lahko veliko več kot le izlet. Ko zjutraj prispemo, izkoristimo čas za ogled mesta, v katerem je zagotovo najbolj znana puljska Arena, rimski amfiteater iz 1. stoletja. Danes privlači s prekrasno arhitekturo in poleti tudi z edinstvenim koncertnim ambientom. Zgodovinskim znamenitostim se med drugim pridružujejo še Avgustov hram, Slavolok Sergijevcev – Zlata vrata in Mornariško pokopališče, ki je priljubljeno sprehajališče tamkajšnjih prebivalcev. Ti so ponosni na številne čudovito urejene parke, od katerih prav vsak predstavlja svojo zgodbo. Nekateri so različnih geometričnih oblik, drugi sproščeni in posajeni s pisanim rastlinjem. To največje mesto v istrski županiji se lahko pohvali s čarobno okolico.

Po ogledu mesta se lahko tako brezskrbno zapeljemo do Premanture in rta Kamenjak, kamnitega koščka umetnosti narave, kjer se lahko umaknemo v prekrasne zalive in uživamo v kristalnem morju. Nikakor ne smemo pozabiti na obisk Narodnega parka Brioni, arhipelaga 14 ljubkih otočkov. Julija in avgusta bo obiska še posebno vredna tudi Fažana, saj vsako sredo na vaško promenado v tednu vabi na Akademijo sardel, kjer se bomo od domačinov naučili marsikatere kulinarične spretnosti pri pripravi rib. Pulj ima dolgo tradicijo vinogradništva in ribolova. Če se za enodnevni izlet na morje oziroma v Pulj odločimo v marcu in aprilu, pa nikar ne spreglejmo kulinaričnega dogodka Gastronomska pomlad, ki bo med 12. in 22. marcem ter 9. in 19. aprilom v gostilnicah, bistrojih in picerijah postreže z divjačino in rakovicami.

Pulski Amfiteater privabi marsikaterega turista, še posebno zaradi čudovite arhitekture.
Pulski Amfiteater privabi marsikaterega turista, še posebno zaradi čudovite arhitekture.

Slovenska obala

Ni boljšega zdravila kot enodnevni izlet na slovensko obalo. Ta razkriva veliko več, kot se na prvi pogled naših obalnih mestec zdi. V Kopru se odpirajo novi, nadvse udobni lokali, kjer si lahko že zjutraj privoščimo kavo in zajtrk in  nato krenemo v Fieso, od koder se lahko vzpnemo v klanec, nad zalivom pa se odpre prekrasen razgled.

Da se ne bomo vrnili po isti poti, jo mahnimo proti Piranu na kosilo in si v Muzeju podvodnih dejavnosti Piran oglejmo prikaze potapljanja od njegovih začetkov vse do danes. Ker smo mu vse bližje, lahko obiščemo Krajinski park Sečoveljske soline, kjer lahko opazujemo ptice in si ogledamo Muzej solinarstva, ki prikazuje tradicionalen srednjeveški način pridelave soli, pokukamo pa lahko tudi v notranjost solinarske hiše. Muzej je za obiskovalce odprt med 1. aprilom in 31. oktobrom. Za konec se lahko na poti domov ustavimo še v Ankaranu in obiščemo Pokopališče školjk. Ta delček obale med Ankaranom in Luko Koper je namreč poln različnih školjk in polžkov.

Italijanska obalna mesteca

Pred dolgo peščeno ravnino vzdolž italijanske obale vse do Benetk, streljaj čez mejo, lahko enodnevni izlet na morje začnemo v vasici Marano Lagunare. Vasica leži na obrobju Maranske lagune, največje lagune v Furlaniji – Julijski krajini. Skoraj sedmino lagune sestavljajo naravni rezervati, ki ščitijo lokalno floro in favno. Marano Lagunare je pravzaprav edino naselje na obali lagune, očaralo nas bo predvsem z ribiškim duhom, saj nima le največje ribiške flote v Furlaniji, pač pa tudi največji ribji trg v regiji. V vasici, ki ima danes pomembno vlogo pri predelavi tun, torej začnimo izlet in si privoščimo ribji zajtrk, po njem pa se z ladjico podajmo na ogled Deželnega naravnega rezervata izliva reke Stelle, prvo mokrišče, ki je postreglo z izobraževalnim programom. Sestavljajo ga številni jarki in otočki, ki laguno ločijo od odprtega morja, hkrati pa je moč videti številne ptice, ki so si tu našle zavetje in hrano.

Izlet nadaljujmo v igrivem duhu in se peljimo po ravnini, kjer se lahko na poti odpočijemo na peščeni obali nekoliko bolj turističnih mest Lignano Sabbiadoro, Gradež, Bibione, Caorle … Preostanek dneva preživimo v Lidu di Jesolo, kjer bomo z najmlajšimi turisti lahko uživali v vodnem parku Aqualandia Jesolo, ali pa si ogledamo majhen Akvarij podvodnega sveta in Tropicarium Park. Če bomo imeli srečo ali se prej pozanimali, lahko ujamemo tudi Jesolo Sand Nativity, nekakšno razstavo peščenih skulptur.

Raziskovanje obale z barko je vedno posebno doživetje.
Raziskovanje obale z barko je vedno posebno doživetje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!