fbpx

10 najboljših avtomobilskih iger vseh časov

Računalniške igre so še kako zabavne in med vsemi različnimi žanri l-teh, svoje mesto zasedajo tudi avtomobilske igre. Med nami ga ni takega, ki še ne bi slišal za serijo Need for speed, Gran Turismo ali Colin McRaea.

Nekaj smo jih vzeli pod drobnogled in sestavili lestvico 10 naj naj igric. Težka naloga, saj se je v 40 letih razvoja videoiger in konzol nabralo kar nekaj naslovov. Izbrali smo tiste, ki so izstopale ali nam tako in drugače ostale v spominu. Uživajte v igranju in nostalgiji.

10. Crazy Taxi

Bistvo je skrito že v naslovu te računalniške igre, Crazy, ali po slovensko, nor oziroma nori. Ta zabavna igra iz leta 1999 je imela preprost cilj. Igralec je namreč moral s taksijem kar najhitreje pripeljati potnike na cilj. Igri manjka realnosti, a je to nadomestila z zabavo. Mogoče bi bila po vseh teh časih priložnost za njeno obuditev. Lahko predlagamo naslov Crazy Uber?

9. Forza Motorsport 6

Forza Motorsport 6 je bila prva igra, ki je maksimalno izkoristila karakteristike konzole Xbox One. Ponaša se z eno od najboljših grafik in najbolj dodelanim igralnim pogonom. Igra si je nabrala lepo število on-line uporabnikov, z naprednim sistemom umetne inteligence pa ne postane dolgočasna. In ko omenimo še, da igro komentirajo fantje iz Top Geara, ni treba kaj več dodati.

8. Colin McRae Rally

Colin McRae Rally je bil daljnega leta 1998 znan zgolj pod imenom Dirt, od tedaj pa je izšlo že 11 nadaljevanj, zadnji z naslovom Dirt 4. Gre za bolj zahtevno igro, za katero pravijo, da se od pravega dirkanja razlikuje le po tem, da za računalnikom nimate peska za nohti. Subaruji in Mitsubishiji se podijo po zahtevnih makadamskih brezpotjih, na voljo pa je tudi nekaj nastavitev za izkušenejše igralce.

7. Need For Speed III: Hot Pursuit

Zdaj že legendarna serija Need For Speed se je pojavila leta 1994, leta 1998 pa smo doživeli njeno prvo obliko Hot Pursuit. Tako smo lahko prvič bežali pred policijo ali bili v njeni vlogi in prežali na nepridipravi. V igri se srečamo z nekaj najbolj eksotičnimi avtomobili tistega časa, kot so Ferrari 550 Maranello, Jaguar XJR-15 in Mercedes-Benz CLK GTR. Sledilo je še pet iger s tematiko pregona, ki je z leti postala še boljša, saj se je igra odvijala v načinu odprtega sveta.

6. Super Mario Kart

Pionir med dirkaškimi igricami vztraja z nami že desetletja in ima že prav kultni status. Že dolgo nazaj je prvim uporabnikom ponudil dirkaško izkušnjo, pri kateri je bil največji nasprotnik kolega, ki je poleg vas sedel na kavču. V času, ko svet še ni vedel veliko o internetu, je Mario Kart že omogočal boje med več igralci. Dirkanje in podtikanje polen pod noge nasprotnika sta očitno sestavini, ki sta potrebni, da se igra obdrži desetletja.

5. Outrun

Outrun je v primerjavi z drugimi manj dirkaška in bolj vozniška igra. S Ferrarijem Testarosso in blond sopotnico se vozite skozi različne pokrajine in se pri tem izogibate prometu in drugim oviram na cesti. V osnovi zelo preprosto zastavljena igra se je pojavila že na tako imenovanim fliper avtomatih, tisti bolj napredni pa so bili celo opremljeni s premikajočim se avtomobilom, ki je simuliral vožnjo, ki se je odvijala na zaslonu avtomata.

4. F-Zero X

F-Zero X je igra, ki temelji na hitrosti. Njena grafična podoba je bila, milo rečeno špartanska, a vse to z dobrim namenom. Dogajanje se namreč tako hitro odvija, da je bilo ustvarjalcem bolj pomembno gladko delovanje igra kot njena grafika. Na sistemu Nintendo 64 igra teče s 60 okvirji na sekundo in se ne zatika, četudi se na pisti znajde 30 tekmovalcev hkrati. Konzola je pri tej igri ponujala razdelitev zaslona na štiri dele, kar je pomenilo, da se je lahko hkrati zabavala večja skupina ljudi.

3. Gran Turismo 2

Gran Turismo je eden izmed začetnikov žanra dirkaških iger v smislu, kot ga poznamo danes. Pozneje so se pridružili še drugi konkurenti, a na začetku je na konzoli PlayStation kraljeval ravno Gran Tursimo 2. Ta je maksimalno izkoristil zmogljivosti konzole in ponujal veliko izbiro avtomobilov, ki jih je bilo moč predelovati. Tudi naknadni posnetki dirkanja in dogajanja so bili v tistem času nekaj novega in osvežilnega.

2. Pole Position

V zgodnji letih računalniških iger, natančneje leta 1982, je bil Pole Position ena izmed najbolj popularnih arkadnih igric. Bila je prva, ki je imela dejansko obstoječo dirkaško pisto Fuji Speedway, svojo pot pa je našla na konzole Atari in druge računalniške sisteme. Že v tistem času je imela igra izjemen posluh za podrobnosti.

1. Gran Turismo 4

Mnogi imajo igro Gran Turismo 4 za tisto, ki je spremenila svet avtomobilskih iger in je v ta žanr vdahnila nov veter. Na voljo je imela kar 650 avtomobilov in kar nekaj pist iz realnega sveta. Med njimi tudi vsem znani Nürburgring Nordschleife in Circuit de la Sarthe. Pri nekaterih je bila omogočena možnost 24-urnega tekmovanja. Si predstavljate 24 ur sedenja za konzolo PlayStation 2 in voziti krog za krogom v Zelenem peklu? Bi bil kar projekt, mar ne? Igra je ponujala tudi zanimivo možnost fotografiranja avtomobilov v živo med akcijo ali stacionarno s kuliso po vaši izbiri.

Zavedamo se, da je na voljo še veliko drugih, neomenjenih avtomobilskih iger. Žal je na lestvici prostora le za 10 kandidatov, a vseeno ne moremo, da ne bi omenili še nekaj preostalih serij. Carmageddon, Cruis’n World in Midnight Club so le ene izmed teh, ki so marsikomu polepšale otroštvo in tudi kakšna starejša leta. Vseh avtomobilskih iger se z veseljem spominjamo, nekatere pa celo še danes igramo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.