fbpx

10 najboljših denarnih nasvetov, ki jih priporočajo finančni strokovnjaki

Foto: Pexels / Moose

Finančne nasvete dobite lahko od različnih ljudi, od staršev do bančnih svetovalcev. Če želite izboljšati svoje finančno stanje, začnite upoštevati nasvete, ki ustrezajo vašemu trenutnemu življenjskemu slogu. Morda si ne boste mogli privoščiti vsega, vendar boste morda lahko svoj dolg konsolidirali ali celo odplačali. Oglejte si najboljše nasvete finančnih strokovnjakov, ki ste jih kdajkoli prejeli.

1. Porabite manj denarja, kot ga zaslužite

Eden najboljših finančnih nasvetov je, da živite pod svojimi zmožnostmi. Vsakdo ima različno raven dohodka in prihrankov, a vseeno vsakdo želi narediti vtis na druge, kar je hkrati hiter način, da končate z dolgovi. Namesto tega dajte prednost varčevanju in vlaganju v prihodnost – v stvari, ki vam lahko pomagajo do finančne svobode.

2. Premislite, preden porabljate

Temeljito premislite o nakupnih odločitvah in jih ne sprejemajte na podlagi impulzivnih čustev. Kdor izgubi nadzor nad svojimi financami, tvega, da bo naredil nekaj, kar bo pozneje obžaloval.

Foto: Suzy Hazelwood / Pexels

3. Ne delajte za denar – naj denar dela za vas

Ljudje se prevečkrat zataknejo v krogu preprostega polaganja denarja na varčevalni račun. Če položite nekaj denarja na varčevalni račun, bo pot do cilja samo s prihranki trajala veliko dlje. Namesto tega vlagajte v “posel”. To pomeni vlaganje v delnice, različne finančne stebre, ki vam jih ponuja banka, nepremičnine, itd. Cilj je, da vam težko prisluženi denar prinese še več denarja – medtem ko mirno spite.

Foto: Pixabay

4. Varčujte in ne zapravite tistega, česar nimate

Čeprav je varčevanje le en načih večanja bogastva, lahko preudarnost pri porabi denarja močno vpliva na prihranke. Ko prihranite več in porabite manj, boste lažje izpolnili vse svoje finančne cilje. Poleg tega, če nimate denarja za nakup določenega izdelka, to pomeni, da si ga ne morete privoščiti. Ne zanašajte se na posojila za izpolnitev svojih želja ali potreb. Bodite potrpežljivi in ​​prihranite denar.

5. Spremljajte svoje stroške

Spremljajte svoje stroške in jih zabeležite, da ozavestite, koliko in za kaj trošite denar. Tako boste dobili boljši pregled nad nujnimi stroški in morda boste opazili nekatere nepotrebne izdatke. Dobro se informirajte in izkoristite popuste in ugodnosti, ki so vam na voljo.

Foto: Jessica Lewis / Pexels

6. Informirajte se v banki

Upoštevajte, da je denar le orodje in vi izbirate, kako ga boste porabili. Denar dojemajte kot nekaj, s čimer lahko gradite svoje življenje in ne dovolite, da vas nadzira. Zato se z bančnimi svetovalci posvetujete glede novih izdelkov, načinov naložb, prihrankov, lažjega poslovanja, spletnih storitev – tako boste imeli vedno vse pod nadzorom.

7. Bodite “lastna banka”

Takoj, ko prejmete plačo ali honorar vzemite 10 odstotkov zaslužka in ga shranite na ločenem varčevalnem računu v banki. Ko si boste želite kupiti nekaj posebnega, vam tako ne bo potrebno zaprositi za posojilo. Denar imejte na varčevalnem računu le za posebne namene.

Foto: Cottonbro / Pexels

8. Odprite račun samo za plačevanje računov

Odprite ločen račun, kjer boste imeli samo denar za plačilo tekočih mesečnih stroškov. Tako boste preprečili, da bi porabili denar, ki ga morate nameniti za plačilo računov! Prihranili si boste tudi nešteto ur skrbi.

9. Določite svoje prioritete

Če želite povečati proračun in si zagotoviti stabilne finance, bi se morali držati določanja prioritet. Poraba denarja za eksotična potovanja in nakup nepotrebnih gadgetov, lahko ogrozi vašo finančno stabilnost v prihodnosti. Preden se odločite za nakup ali potovanje v kak eksotičen kraj, pomislite, kako bi to lahko dolgoročno vplivalo na vaš proračun. Posvetujte se o bančnih paketih, povezanih s pokojninami, prihranki, naložbami v sklade, itd.

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

10. Določite cilje po časovnih kategorijah

Pri financah je zelo pomembno določanje kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ciljev. Na primer, nakup novega sesalnika je kratkoročni cilj, ker je eno leto dovolj, da ga dosežemo. Srednjeročni cilji se nanašajo na obdobje od enega do petih let in vključujejo na primer nakup in odplačilo novega mobilnega telefona ali televizorja, medtem ko so dolgoročni cilji najzahtevnejši, ker zahtevajo veliko denarja (na primer nakup novega stanovanja ali avtomobila). Te cilje najlažje določite tako, da najprej določite svojo željo, ugotovite ceno, izračunate, koliko morate mesečno odšteti od svoje plače in na koncu upoštevate svoj dohodek in tekoče stroške. Pomembno je, da dobro poznate svojo finančno sposobnost in je ne presežete, ker se lahko sicer hitro znajdete v dolgovih.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!