10 najboljših filmskih zlobcev vseh časov

10 najboljših filmskih kriminalcev vseh časov

Filmi, v katerih nastopajo liki, ki si s svojim delovanjem želijo preprečiti zmagoslavje dobrega nad zlom, običajno postrežejo z veliko mero akcije. Prav zaradi tega nam antagonisti velikokrat tudi prirastejo k srcu.

Katerih 10 filmskih zlobcev se je najbolj vtisnilo v spomin filmskih ljubiteljev? Če si katerega od filmov doslej še niste ogledali, vam predlagamo, da pri opisu nekoliko zaprete oči.

Aaron Stampler

Edward Norton si za upodobitev mladega in sramežljivega Aarona Stamplerja, ki je obtožen grozovitega umora, zasluži vse pohvale. Aaron, čeprav so ga kamere okrvavljenega posnele ob begu s prizorišča zločina, trdi, da se ne spomni podrobnosti umora. V vlogi njegovega odvetnika v filmu Izvirni strah (Primal Fear, 1996) blesti Richard Gere.

Agent Smith


Glavnega antagonista filmske serije Matrica je upodobil Hugo Weaving. Lik, ki ga poznamo kot trn v peti glavnega junaka Nea (Keanu Reeves), se je po smrti preobrazil v poseben program za prenašanje virusov.

Detektiv Alonzo Harris


Denzel Washington je za vlogo detektiva Alonza Harrisa v filmu Dan za trening (Training Day, 2001) leta 2002 prejel oskarja za najboljšega igralca. Alonzo v svoje vrste sprejme mladega Jaka Hoyta, ki mu takoj predstavi nečedne posle v službi losangeleškega detektiva.

Amon Goethe


Lik Amona Goetheja je osnovan na Amonu Leopoldu Göthu, ki je v koncentracijskem taborišču Krakow-Plaszow med holokavstom opravljal vlogo komandanta. Igralec Ralph Fiennes je v filmu Schindlerjev seznam (Schindler’s List, 1993) odlično upodobil nacističnega morilca, ki je užival ob ubijanju in mučenju Židov.

Anton Chigurh


Antagonist filma Ni prostora za starce (No Country for Old Men, 2007) si na vsak način želi uloviti Llewelyna Mossa, ki je zbežal s kovčkom, polnim denarja. Javier Bardem je na svoji poti do cilja brez premisleka pripravljen ubiti vsakogar.

Auric Goldfinger


Goldfinger (Gert Fröbe) se v istoimenskem filmu iz leta 1964 po robu poskuša postaviti Jamesu Bondu. Načrte tihotapca zlata, ki si prizadeva oropati ameriško zakladnico Fort Knox, Sean Connery prekriža v epskem spopadu.

Calvin Candie


Leonardo DiCaprio se je v filmu Django brez okovov (Django Unchained, 2012) preizkusil v vlogi zlobneža. Lastniku plantaže Candie Land se po robu postavita Dr. King Schultz (Christoff Waltz) in Django (Jamie Foxx), ki sta pripravljena narediti vse, da iz pekla rešita Djangovo ženo.

Darth Vader


Darth Vader oziroma Anakin Skywalker gotovo spada v družbo najprepoznavnejših negativcev v filmski zgodovini. Lik iz serije filmov Vojna zvezd služi zloveščemu galaktičnemu imperiju.

Hannibal Lecter


Psiholog Hannibal Lecter je v filmskem svetu bolje znan kot serijski kanibalistični morilec. Anthony Hopkins je za odlično upodobitev zlobnega kriminalca leta 1991 prejel oskarja za najboljšega igralca.

Roger “Verbal” Kint/Keyser Soze


Hendikepiran možakar, v vlogi katerega v filmu Osumljenih pet (The Usual Suspects, 1995) blesti Kevin Spacey, je kakor po čudežu edini preživel masaker na trgovski ladji v losangeleškem pristanišču. Detektivi menijo, da za zločinom stoji mistični Keyser Soze, a pozneje odkrijejo temno skrivnost.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!