10 nasvetov, kako prenehati zapravljati čas na Facebooku

Večina nas je krivih prepogostega preverjanja novosti na Facebooku. Ta je kot neusahljiva žeja, kot sveža zaljubljenca, ki en drugega pogrešata še preden se poslovita. Res je, da tu najdeš izgubljene prijatelje, informacije, deliš vsebine, sklepaš prijateljstva, komuniciraš, a družabno omrežje nas istočasno zunaj okvirov zaslona spreminja v nedružabna bitja in slabe uslužbence. A ni treba. Preverite kako.

Zasvojenosti s Facebookom se je težko znebiti. Kot vsake druge odvisnosti. In čeprav je novo leto blizu in je več kot prikladno, da na seznam zaobljub dodamo, da ga ne bomo več uporabljali, praksa kaže, da popolna abstinenca ni pravo zdravilo. 90% ljudi se namreč po deaktivaciji računa v njegov objem vrne že čez tri dni. In ker Facebook ne misli še kar tako oditi in rešiti zadevo namesto nas, je boljša ideja, da ga spremenimo v orodje, v pripomoček. Naj bo vreden našega časa.

PREBERITE ŠE: Facebook: kako se znebiti odvisnosti?

Deset ”zapovedi”:

  1. Naložite timeStats in štopajte koliko časa preživite na Facebooku. Ker ko boste videli črno na belem, koliko časa ste zapravili na njem, vas bo gotovo pekla vest.
  2. Sledite stranem, ki so informativne narave, od katerih boste dejansko nekaj imeli. Spremenite svojo prehranjevalne ”newsfeed” navade in uživajte manj ”kalorično” vsebino. TED, National Geographic in I fu*king love science je dober začetek.
  3. Postavite si časovni limit. Naložite si StayFocusd in se omejite na 20 minut dnevno. Bo težko, ampak zmorete!
  4. Pojdite na zrak, v ”lajf”, v resnični svet. S pomočjo Facebooka, jasno. Najdite dogodke, ki so blizu vas in se jih udeležite.
  5. Izklopite nepotrebna obvestila. Kako? Pojdite pod Nastavitve > Obvestila (Select Settings > Notifications). Če ga uporabljate kot aplikacijo, to storite s klikom na gumb za meni in zadevo uderite pod Nastavitvijo računa (Account Settings).
  6. Ignorirajte prošnje za prijateljstvo od neznancev. Imate več kot 1000 prijateljev? Čas je za čiščenje.
  7. Izklopite klepetalnico (”chat”). Avtomatično boste prejeli precej manj obvestil. Nekaterim je pač samo dolgčas in iščejo nekoga za pogovor.
  8. Bodite manj aktivni. Saj vam ni treba všečkati ali komentirati vsakega statusa. Manj je namreč več.
  9. Štedite z novimi statusi. Ne objavljate več kot trikrat na dan, če ne želite biti označeni kot tisti, ki samo iščejo pozornost.
  10. Ne poskušajte impresionirati ljudi, saj večini ni posebej mar za druge in jih skrbi samo zase.

Še več o tem, kako se iz njegovega sužnja spremeniti v gospodarja svojega časa, pa v spodnji infografiki, ki naj vam služi kot kažipot na poti skozi rehabilitacijo.

Kako se znebiti Facebooka, ne da bi se ga dejansko znebili.
Kako se znebiti Facebooka, ne da bi se ga dejansko znebili.

Dodatne Informacije

Več o avtorju infografike:
carlcheo.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Je to najlepše dekle na svetu? Čudovita avstralsko-sudanska manekenka, ki je videti kot živa barbika