fbpx

12 najboljših nasvetov za nakup rabljenega pohištva

Zeleni petek v IKEA Slovenija

Foto: IKEA
Oglasno sporočiloIKEA

Pohištvo je zagotovo eden od najpomembnejših razlogov, da se v svojem domu počutite domače in prijetno. Je tisti dodatek, ki prostor poveže v celoto in vam pomaga uživati v njegovem udobju. A ko se soočimo z opremo ali prenovo stanovanja, je lahko nakup pohištva precejšen strošek. Zato v ospredje vedno bolj stopa trend nakupa rabljenega pohištva.

Nakup rabljenega pohištva je bil nekoč usmerjen le na bolšje sejme, v zadnjih letih pa tovrstno uporabo spodbujajo tudi ostali ponudniki pohištva, saj je nakup rabljenega pohištva dobra naložba, ki je prijazna do vaše denarnice in predvsem do okolja. Med prvimi se je za tovrsten korak odločila IKEA, ki svoje kupce vabi, da vrnejo in odprodajo rabljeno IKEA pohištvo, v zameno zanj pa prejmejo darilno kartico.


Zeleni petek

IKEA v sklopu kampanje »Zeleni petek« dviguje ozaveščenost o trajnostni potrošnji in spodbuja kupce, da vrnejo svoje staro IKEA pohištvo. V času kampanje bodo člani kluba IKEA FAMILY deležni odlične ponudbe, saj bodo za svoje vrnjeno staro IKEA pohištvo prejeli povračilo s kar 50-odstotno povečanim zneskom od ocenjene vrednosti pohištva, ki ga bodo vrnili. Ponudba velja od 10. do 28. novembra 2021. Kot podjetje, ki si prizadeva postati podnebno pozitivno do leta 2030, bo IKEA nato odkupljene izdelke prodajala naprej v Kotičku za krožno uporabo v trgovini IKEA v Ljubljani. »Zeleni petek« bo tako še bolj trajnosten.

Nasveti za nakup rabljenega pohištva

1. Preizkusite pohištvo pred nakupom

Ne glede na to, kje kupujete rabljeno pohištvo, ga temeljito preizkusite. Odprite predale v omarah, sedite na stolih in se naslonite na mize. Če je bil predmet poškodovan, morate preveriti, da je še vedno v zadovoljivem stanju, da ga lahko uporabite doma. Tudi če je poškodovan, se prepričajte, če ga lahko vi ali nekdo drug popravi.

2. Pri nakupu rabljenega pohištva zaupajte svojim čutom

Pohištvo, ki je bilo v hiši nekoga drugega, ima lahko vonjave prejšnjih lastnikov. Nekateri vonji se brez težav razdišijo, drugi, kot so hišni ljubljenčki in vonji po kajenju, pa ne. Ne bodite tako navdušeni nad pohištvom, da ne bi bili pozorni na to dejstvo.

Foto: IKEA

3. S ponovnim oblazinjenjem lahko prihranite denar

Rabljeno in staro pohištvo je bilo morda izdelano iz kakovostnih materialov in potrebujete le manjšo prenovo. Pomislite, kako lahko to uredite in prihranite denarja za nakup popolnoma novega kosa pohištva.

4. Pohištvo iz laminata in furnirja je lahko čudovito

Ne spreglejte pohištva iz furnirja in laminata samo zato, ker ni masiven les. Preverite, ali se furnir oprijema iverne plošče ali materiala podlage, na katerega je pritrjen. Glede na to, kje boste uporabljali kos pohištva, lahko laminatno pohištvo prenese več vsakodnevne obrabe kot les.

5. Pohištvo iz trdega lesa je bolj trpežno, če zanj dobro skrbimo

Trden les, kot sta hrast in javor, je odličen za pohištvo. Ko kupujete rabljeno leseno pohištvo, zlasti zofe, se izogibajte mehkemu lesu, kot je borov les. Bor je boljši za kose, ki jim ni treba vzdržati teže in pritiska v daljšem časovnem obdobju. Pozanimajte se o vrsti lesa, ko razmišljate o nakupu rabljenega kosa pohištva zaradi njegove vzdržljivosti.

Foto: IKEA

6. Kovinsko pohištvo

Pohištvo iz kovanega železa ali aluminija je lepo, ko je obnovljeno. Ko najdete rabljeno kovinsko pohištvo, pomislite na potencial in ne na to, kako izgleda. Odstranite rjo in prebarvajte z obstojno barvo, ki je posebej izdelana za prekrivanje kovinskega pohištva. Presenečeni boste, kako bo nov premaz barve vdahnil življenje vašemu novemu pohištvu.

7. Otroško pohištvo

Pohištvo za zgodnje življenjsko obdobje – od rojstva do drugega leta starosti – je običajno zelo lepo ohrnajeno, saj v prvih dveh letih otroci še niso taki mali “uničevalci”. Zato pri opremljanju prve otroške sobice le poglejte za rabljenim pohištvom.

8. Pohištvo, ki ga je potrebno sestaviti, morda nima vseh delov

Sestavljivo pohištvo je dobra in ekonomična alternativa nakupu dragega pohištva. A bodite pozorni, da ponudba vključuje vse originalne dele in da ustreza prvotnemu namenu, kot je bilo takrat, ko je bilo prvič sestavljeno.

9. Poskrbite, da boste staro pohištvo pravilno preoblikovali za nov namen

Želite staro omaro uporabiti kot kopalniški predalnik pod umivalnikom? Odlična in trendi ideja, a poskrbite, da boste les ali drug material omarice prelakirali z vodoodpornim zaključkom.

10. Nakupujte z dimenzijami pri roki

Ko kupujete rabljeno pohištvo, morate imeti predstavo o tem, kakšen prostor morate zapolniti in kako velik je ta prostor. Ker ne kupujete s katalogom pohištva, ki ima vnaprejšnje dimenzije in opise, morate biti pripravljeni, saj pohištva ne boste mogli vrniti, če vam ne bo ustrezalo.

Foto: IKEA

11. Izberite okolju prijazne materiale za popravilo

Odločite se za ekološke lake in barve, ko obnavljate rabljen kos pohištva. S tem ne boste koristili le naravi pač pa tudi svojemu zdravju, ko boste pohištvo postavili v bivalni prostor.

12. Kotiček za krožno uporabo

V IKEA Slovenija lahko v Kotičku za krožno uporabo najdete odlično ohranjeno pohištvo Ikea, ki so ga tja pripeljali nekdanji lastniki. Prednost tovrstne izbire je, da že zaposleni v IKEA preverijo rabljeni izdelek in ga po IKEA standardih potrdijo za ponovno uporabo. Vsekakor ena izmed odličnih možnosti za skupno pot k zmanjšanju ogljičnega odtisa in ohranjanju našega planeta.

Foto: IKEA, YouTube zaslonska slika

Kako v IKEA Slovenija vrniti rabljeno pohištvo in pridobiti darilno kartico?

  • Vračilo starega IKEA pohištva je v trgovini IKEA Slovenija možno skozi celo leto.
  • Pri vračilu starega pohištva preverite, katere izdelke je možno vrniti, ter preko spleta zanje pridobite oceno vrednosti rabljenega pohištva.
  • Nato prejmete QR kodo, okvirno oceno odkupne vrednosti in številko prijave.
  • Vsi kosi pohištva morajo biti sestavljeni in dostavljeni v trgovino IKEA Slovenija, in sicer na oddelek »Vračila in zamenjave«.
  • Za vračilo ne potrebujete računa.
  • Zaposleni podjetja IKEA bodo ocenili stanje posameznega kosa pohištva in podali končno ponudbo, ki pa jo lahko zavrnete, če se z njo ne strinjate.
  • Če ponudbo sprejmete, v zameno dobite darilno kartico z ocenjeno vrednostjo pohištva. Med 10. in 28. novembrom 2021, ob predložitvi kartice IKEA FAMILY, prejmete darilno kartico s 50 odstotkov višjim zneskom od ocenjene vrednosti pohištva.
  • Vsi vrnjeni izdelki so razkuženi v skladu z varnostnimi ukrepi za COVID-19, odvisno od materiala in stanja izdelka.

Dodatne Informacije

ikea.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!