fbpx

12 stvari, na katere ne bi nikoli pomislili, da jim poteče rok uporabnosti

Foto: Sebastian Coman / Unsplash

Ko pomislimo na rok trajanja, običajno pomislimo na hrano in pijačo, vendar je v gospodinjstvu še veliko stvari, katerih življenjska doba ni "za vedno". Ugotovite, katere so in preverite, katere bi morali zavreči že danes.

Marsikdo ob tem pomisli le na nekaj dni odprto mleko ali salamo, ki je v hladilniku zavzela nenavaden vonj, vendar nikoli ne bi pomislili, da ima veliko stvari okoli nas rok uporabnosti in bi jih bilo po določenem času dobro zavreči.

Roko na srce, ponavadi pogledate za rok uporabe boljkotne samo na hrani, ki jo kupite v trgovini. A verjeli ali ne, obstajajo tudi roki uporabe za stvari, ki jih ne jeste.
Poglejmo jih nekaj izmed njih.

Avtosedeži

Avtosedeži lahko dobesedno rešijo življenje vašega dojenčka ali otroka, zato se prepričajte, da je pravilno nameščen in da mu ne poteče rok veljavnosti. Da, vsak avtosedež ima rok veljavnosti in je običajno natisnjen na dnu sedeža. Dolgoživost avtomobilskega sedeža je odvisna od datuma izdelave in znamke. Nekateri imajo na primer rok uporabnosti od šest do deset let.

Motorno olje

Nič ni narobe z zalogo motornega olja, vendar ne pozabite, da običajno izgubi lastnosti po petih letih, zato ga ne kopičite in ga ne shranjujte predolgo.

Čajne vrečke

Če čaje pijete samo, ko ste bolni, čajne vrečke v vaši shrambi morda niso tako močne kot takrat, ko so bile sveže. Čeprav se čaj ne bo nujno pokvaril, lahko po navedbah proizvajalcev izgubi kakovost po približno dveh letih.

Čaj bo čez nekaj let še morda dobrega okusa, a čajna vrečka nikakor ne bo več uporabna. Foto: Lynda Sanchez / Unsplash

Sončna očala

Ne trudite se iskati datuma natisnjenega na očala – ne boste ga našli. Sončna očala poleg zaščite oči pred bleščanjem sonca blokirajo tudi škodljive UV žarke, ki bi lahko povzročili raka ali sivo mreno. Sončna očala sčasoma manj učinkovito blokirajo UV-svetlobo, deloma zaradi običajne obrabe. Zaželeno jih je zamenjati po dveh letih nošenja.

Barva

Marsikdo si prihrani ostanke barve po barvanju sten. Strokovnjaki priporočajo, da vsako barvo, ki je odprta, zavržemo po dveh do štirih letih. Neodprta barva na oljni osnovi ostane dobra približno 15 let, barva na osnovi lateksa pa približno deset let. Ne glede na to, vedno zavrzite barvo, ki je plesniva ali posušena.

Zobna pasta

Zobna pasta ni dober kandidat za skladiščenje, čeprav je rok uporabnosti odvisen od proizvajalca in znamke. Na primer, zobne paste Colgate so na splošno dobre le dve leti od datuma izdelave.

Milo

Nekatera trda mila imajo rok uporabnosti, za tista, ki pa ga nimajo, priporočajo, da jih hranite največ tri leta. Znaki starega mila vključujejo suhost in razpoke.

Vodikov peroksid

Ta temna steklenica ima presenetljivo kratek rok uporabnosti. Neodprta bo dobro približno tri leta, vendar izgubi učinek približno šest mesecev po tem, ko jo odprete in jo izpostavite zraku.

Tekaški čevlji

Pri vadbi se tekaškim čevljem obrabi blaženje, kar pomeni, da ne boste mogli teči tako varno, s tem se lahko poveča tveganje za poškodbe. Priporoča se zamenjava, ko ste v njih pretekli med 300 do 600 kilometrov.

Ne pozabite na uporabnost svojih tekaških copat. Foto: Kristian Egelund / Unsplash

Čelade

Edina stvar, ki je med vami in poškodbo glave, je čelada, ki mora biti v odličnem stanju. Stara čelada, ki je bila izpostavljena različnim vremenskim razmeram, morda ne bo zagotovila več zaščite, ki jo potrebujete. Sol v znoju lahko razjeda materiale za čelado, sonce pa uničuje plastiko. Če veliko kolesarite ali se vozite z motorjem bi morali čelado zamenjati na vsaki dve leti. Tisti, ki je ne nosijo veliko, pa lahko z menjavo počakajo tudi do štiri leta.

Razpršilo za žuželke

Ne bodite presenečeni, če po škropljenju z razpršilom za odganjanje žuželk, ki ste ga kupili pred nekaj leti, končate z ugrizi komarjev. Dokler ga hranite pred močno vročino ali mrazom, bo dober približno tri leta. Po tem času se izdelek začne počasi razgrajevati in ne bo več tako učinkovit.

Ste presenečeni? Če želite biti varni, se odpravite po nakupih!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!