fbpx

13 pravljičnih krajev v Evropi, ki jih morate vsaj enkrat obiskati

Colmar. Foto: Omg Cute Things

Prihajajoči sončni dnevi so kot nalašč za skok v naravo, izlet ali malo daljši oddih v eno od sosednjih držav. Če še ne veste, kam bi se letos odpravili na krajši oddih, lahko sledite našemu izboru 13. krajev, ki vam bodo polepšali prihajajočo pomlad. In obarvali življenje. Italija, Avstrija, Francija in sosednja Hrvaška je le nekaj dežel z barvitimi kraji in domačini.

1. Oia (Grčija)

Majhna vasica na grškem otoku Santorini leži na pečini in jo lahko raziščete kar peš. Najamete lahko skuter ali še bolje – lokalnega osla – in tako ujamete pogled na čudovite grške vinograde.

Oia. Foto: Omg Cute Things
Oia. Foto: Omg Cute Things

2. Burano (Italija)

Barvito obmorsko mestece leži na severnem delu Benetk. Znano je po izdelovanju čipk in barvitih hišah, ki se nahajajo tik ob vodi. Verjamemo zgodbi tamkajšnjih ribičev, da je vsaka hiša odeta v drugo barvo zato, ker so ribiči, ko so se zjutraj vračali iz ribolova in goste megle, tako hitreje našli svojo hišo. Danes domačini svoje hiše ne morejo prebarvati brez dovoljenja tamkajšnjih oblasti. Te domačinom na njihovo zahtevo pošljejo listo sprejemljivih barv.

Burano. Foto: Omg Cute Things
Burano. Foto: Omg Cute Things

3. Colmar (Francija)

Colmar je kot iz “Disneyjeve pravljice” in slovi po cvetnih kanalih po katerih plujejo majhne ladje. Mesto se nahaja ob Alzaški vinski poti na severovzodu Francije. Turistična destinacija, ki se ponaša z nemško in francosko arhitekturo iz osmega stoletja, je zanimiva tudi zaradi miniaturnega vlaka, ki se muhasto podi okoli mesta.

Colmar. Foto: Omg Cute Things
Colmar. Foto: Omg Cute Things

4. Juzcar (Španija)

To mesto je svoj neobičajen izgled dobilo po tem, ko je producentom filma “Smrkci” uspelo prepričati 250 lokalnih prebivalcev, da svoje domove prebarvajo v modro bravo. Tako je celotno mesto na jugu Španije ostalo modro.

Juzcar. Foto: Omg Cute Things
Juzcar. Foto: Omg Cute Things

5. Česky Krumlov (Češka)

Mesto je pod zaščito svetovne kulturne dediščine UNESCO in je od 13. stoletja naprej drugo največje mesto na Češkem. Gotski grad ima 40 zgradb in palač, veliko vrtov, stolpov in se danes kot glavna lokacija uporablja za uprizarjanje scenskih umetnosti.

Česky Krumlov. Foto: Omg Cute Things
Česky Krumlov. Foto: Omg Cute Things

6. Wengen (Švica)

Wengen je smučarsko mesto, zapolnjeno s tradicionalnimi lesenimi hišami in alpskimi razgledi. Mestu poseben čar daje tudi dejstvo, da so avtomobili v mestu prepovedani že več kot 100 let. Izživite svoje Heidi fantazije v tem priljubljenem turističnem kraju.

Wengen. Foto: Omg Cute Things
Wengen. Foto: Omg Cute Things

7. Giethoorn (Nizozemska)

Idilična nizozemska vasica, znana tudi kot severne Benetke, je poznana po majhnih kanalih, ki so med seboj povezani z majhnimi mostovi in tako dajejo tudi občutek zasebnosti.

Giethoorn. Foto: Omg Cute Things
Giethoorn. Foto: Omg Cute Things

8. Alberobello (Italija)

Na prvi pogled se zdi, kot bi tu živeli vrtni palčki, a vseeno majhno število srečnežev naseljuje par sto hišič na vrhu hriba, obkroženega z nasadom oljčnih dreves.

Alberobello. Foto: Omg Cute Things
Alberobello. Foto: Omg Cute Things

9. Bibury (Anglija)

Stara vas je znana po rumenkasto kamniti koči z strmo dvokapno streho in znameniti lokaciji, na kateri so snemali film Dnevnik Bridget Jones. Daleč naokoli slovi kot najlepša vasica v Angliji.

Bibury. Foto: Omg Cute Things
Bibury. Foto: Omg Cute Things

10. Eze (Francija)

Mesto na francoski obali se nahaja na tako strmem območju, da je postalo znano tudi kot “Orlovo gnezdo”. Več stoletij staro mesto se lahko pohvali s prvo zgradbo iz leta 1300.

Eze. Foto: Omg Cute Things
Eze. Foto: Omg Cute Things

11. Yvoire (Francija)

To srednjeveško mesto ti vzame dih s svojimi neverjetnimi cvetličnimi prizori v poletnih mesecih. Za nekatere je Yvoire najlepši kraj v Franciji.

Yvoire. Foto: Omg Cute Things
Yvoire. Foto: Omg Cute Things

12. Split (Hrvaška)

Staro mesto v Hrvaškem primorju je idealna kombinacija rimskih ruševin, prelepih plaž in burnega nočnega življenja.

Split. Foto: Omg Cute Things
Split. Foto: Omg Cute Things

13. Hallstatt (Avstrija)

Menijo, da je Hallstatt najstarejše naseljeno mesto v Evropi. Trenutno predstavlja dom za nekaj manj kot 1.000 ljudi. Lahko bi rekli, da z nazivom “biser Avsrije” zaseda visoko mesto med najlepšimi kotički na zemlji.

Hallstatt. Foto: Omg Cute Things
Hallstatt. Foto: Omg Cute Things

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!