fbpx

14 fantastičnih zgradb, za katere se zdi, da so z drugega planeta

Vsakdo je že slišal za sedem čudes sveta, kar pa še ne pomeni, da na našem planetu ne moremo najti številnih drugih čudovitih krajev.

Katerih 14 zgradb je tako fantastičnih, da kar ne moremo verjeti, da se nahajajo na Zemlji?

14. Lotosova zgradba – Wujin, Kitajska


Zgradba v obliki lotosa je zrasla na umetnem jezeru v centru kitajskega mesta Wujin. V njej najdemo oddelke načrtovalnega biroja. Brez dvoma lahko ugotovimo, da ne glede na letni čas v mestu pričara izjemno atmosfero.

13. Neverjetni hotel v Alpah


Gorski hotel za  zdajše ni bil zgrajen, kljub temu pa mimo njega ne moremo. Zasnoval ga je oblikovalec Andrii Rozhko, ki ga je očarala raznolika gorata pokrajina. Če bo vse po sreči, bo stekleni objekt v prihodnosti vdelan v gorsko steno.

12. Lotosov tempelj – Bahapur, Indija


Kdo bi si mislil, da se bo tako kmalu na seznamu znašla že druga zgradba, ki ju je navdihnila vodna rastlina lotos. Tempelj, ki časti religijo bahajstvo, je dostopen vsakomur ne glede na veroizpoved. Njegova osrednja dvorana simbolizira enotnost vseh religij.

11. Kockaste hiše – Rotterdam, Nizozemska


40 hiš, zgrajenih na rotterdamski ulici Overblaak, se od svojih sorodnic občutno razlikuje. Mimoidočim namreč daja občutek, da je svet obrnjen narobe. Hiše, ki so nagnjene pod kotom 45 stopinj, je načrtoval arhitekt Piet Blom.

10. Atomium – Bruselj, Belgija

View this post on Instagram

Как Эйфелева башня – символ Парижа, так и Атомиум – символ современного Брюсселя , высота сооружений соответственно 324 и 102 метра. 🙌🏼 . Атомиум- это модель молекулы железа, увеличенной более чем в 165 миллиардов раз.🤓 . В Атомиум можно зайти и подняться на самый верх, тогда вам откроется потрясающий вид, весь город будет город как на ладони. 👋🏼😍🇧🇪 . #атомиум #брюссель #бельгия #трэвелблогер #travelblogger #travelallaroundtheworld #belgium #brussels #atomium #aromiumbrüssel #top #lifeisbeautiful #🇧🇪 #🔝 #❤️

A post shared by 👑MISS UNIVERSE EURASIA 2019 (@ekaterinakame) on


Ob prvem pogledu na Atomium mnogi pomislijo, da zrejo v veliko kovinsko skulpturo. Temu ni tako, saj je v njegovi notranjosti mogoče najti muzej znanosti in restavracijo. Atomium je sicer sestavljen iz 9 atomov, ki so med seboj povezani kot telesno centrirana kristalna celica železa.

9. Mesto umetnosti in znanosti – Valencija, Španija


V posebnem mestecu lahko najdemo številne primere moderne arhitekture. Kompleks sestoji iz šestih stavb: pokritega trga, operne hiše, IMAX kina, parka z avtohtonimi rastlinskimi vrstami, muzeja znanosti in oceanografskega parka. Pod njih sta se podpisala arhitekta Santiago Calatrava in Felix Candela.

8. Kulturni center Heydar Aliyev – Baku, Azerbajdžan


Zgradba, ki jo lahko označimo za najslavnejšo v azerbajdžanski prestolnici Baku, je delo arhitektke Zahe Hadid. Ta je javnosti poznana po ljubezni do ‘vesoljskih’ oblik. V notranjosti centra se nahajajo razstavne dvorane in pisarne.

7. Nakupovalni center Emporia – Malmo, Švedska


Največji skandinavski nakupovalni center je prekrit z ukrivljenim steklom. V njegovi notranjosti boste odkrili barvne tekoče stopnice, gugalnice, ki nadomeščajo navadne klopce, in viseče vrtove.

6. La Muralla Roja – Calpe, Španija

https://www.instagram.com/p/BoDGi_enmJO/
Težko je najti človeka, ki si ne bi želel živeti v tem naselju na jugu Španije. La Muralla Roja v prevodu sicer pomeni rdeči zid. Notranji deli stavb sov nasprotju s pročeljem prepleskani vijoličasto in modro.

5. Muzej ArtScience – Singapur


Priporočamo vam, da si ob obisku Singapurja vzamete čas za ogled čudovitega muzeja, katerega oblika (verjeli ali ne) spominja na lotos. V njegovi neposredni bližini se nahaja luksuzni hotel Marina Bay Sands, ki ga sestavljajo trije nebotičniki.

4. Capital Gate – Abu Dhabi, Združeni arabski emirati

View this post on Instagram

#skyscraper #skyscrapers #skyscraperunitedarabemirates #UnitedArabEmirates #CapitalGate Capital Gate высота 160м – падающий небоскрёб в Абу-Даби, превзошедший в своём "падении" знаменитую Пизанскую башню. Но архитекторы вовсе не стремились состязаться с итальянской колокольней. Главный "мессидж" и основная идея – сохранение прежних традиций и стремление к преодолению новых горизонтов. Футуристический дизайн стал возможным благодаря ступенчатому расположению уровней здания, с постепенным увеличением «ступеней» от 30 до 140 сантиметров. Всё это придаёт небоскрёбу его впечатляющий наклон. «Вуаль» из нержавеющей стали – вовсе не элемент дизайна, а одно из гениальных решений архитекторов. "Металлическая вуаль" призвана защищать Capital Gate от палящего арабского солнца и принимать на себя треть его жара. Hyatt Capital Gate, Abu Dhabi

A post shared by Alum Glass House (@alum_glass_house) on


Arhitekturno čudo, ki v višino meri 170 metrov, se ponaša z nazivom najbolj nagnjenega stolpa na svetu. Stolp se proti zahodu nagiba za kar 18 stopinj. Samo za primerjavo – naklon znamenitega poševnega stolpa v Pisi znaša le 4 stopinje.

3. Markthal – Rotterdam, Nizozemska


Verjetno se strinjate, da je rotterdamski trg, ki se nahaja v sklopu stanovanjske stavbe v obliki loka, najlepši na svetu. Na njegovi otvoritvi je prisostvovala celo nizozemska kraljica. Notranji del zgradbe je s svojimi umetninami popestril Arno Coenen.

2. Muzej Guggenheim – Bilbao, Španija


Ena najznamenitejših svetovnih zgradb je bila oblikovana v duhu dekonstruktivizma. V muzeju najdemo tako začasne kakor tudi stalne razstave. Slednje so posvečene umetnosti 20. stoletja.

1. Muzej sodobne umetnosti – Gradec, Avstrija


Umetnostni muzej v avstrijskem Gradcu se je z razlogom znašel na prvem mestu lestvice. Nezemeljska struktura, ki se ponoči sveti, si električno energijo priskrbuje s pomočjo strehe, obdane s fotovoltaičnimi paneli.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!