fbpx
Serija Jaz georgina / Foto: Netflix

2 razloga, zakaj so bogati ljudje srečnejši od večine – in ne gre za denar!

Zadnjič posodobljeno: :

Pogosto slišimo, da denar prinaša srečo. Pa je temu res tako, ali je denar zgolj ideja in popolnoma nič več ? V kolikor imaš denar si seveda lahko privoščiš vse, kar si želiš. Psihološke raziskave pa kažejo, da finančno bogastvo ni vedno ključ do sreče.

Bogati ljudje živijo popolnoma enako, kot navadni povprečni državljani. Psiholog dr. Mark Travers je v raziskavi ugotovil, da bogataši podobno kot mi, delajo za denar, preživljajo svojo družino. Lahko pa si privoščijo vse materialne dobrine tega sveta.

Toda za osnovni občutek zadovoljstva takšni kratkoročni materialni ojačevalci izgubijo svoje poslanstvo. V določenih okoliščinah lahko stalna razpoložljivost materialnih sredstev, zmanjša občutek, da so določene stvari v življenju lahko posebne. Življenje ljudi in predmeti, lahko v obilici materialnosti, izgubijo svojo čarobnost.

via GIPHY

Kot se je izkazalo po analizi, si superbogati organizirajo svoje življenje podobno kot “navadni ljudje”. Glede na opažanja pa obstajata dve pomembni razliki, ki sta po mnenju psihologa Traversa ključni dejstvi, zakaj so milijonarji pogosto srečnejši od povprečnega človeka:

  • Več časa preživijo v aktivnih dejavnostih kot so prostovoljstvo, različna športna udejstvovanja, veliko se družijo in ne živijo pasivnega življenja ob gledanju televizije in popoldneva ne preživijo na kavču.
  • Večinoma delajo na delovnih mestih, kjer so sami svoji šefi.

Gre za dva spodbujevalca sreče, ki nekako nimata vpliva na priliv finančnih sredstev. Vsaj enega od faktorjev lahko ustvarite in prilagodite v vaše življenje. Morda že res, da nemorete zaradi narave dela postati svoj šef, vendar pa imate delo, pri katerem imate nekakšno odgovornost in svobodo ustvarjanja, ki vas lahko osrečuje.

via GIPHY

Vse to vas lahko spodbudi in krepi vašo samozavest in srečo. Ko dosežete notranje veselje, lahko ugotovite, da vas moda visoko stanje na računu ne osrečuje. Namreč hudo je, če v denarju vidite nadomestek za notranje zadovoljstvo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!