fbpx

20+ najbolj legendarnih filmskih uspešnic vseh časov

Odkar je film Žrelo na novo napisal hollywoodsko filmsko zgodovino, smo lahko vsako leto priča velikim filmskim uspešnicam, ki nas 'prilepijo' na sedeže kinodvoran. In v vseh zvrsteh je dobro, slabo in hudobno. A nas zanima le dobro, pravzaprav najboljše. Zato smo pripravili najboljše filmske uspešnice vseh časov. Tukaj je top 25 "blockbusterjev", ki jih morate videti.

Top 25: najboljše filmske uspešnice vseh časov:

Jaws (Žrelo, 1975)


Film Žrelo je postal kultna grozljivka in požel ogromno pohval filmskih kritikov, danes pa velja za enega od prvih filmov, ki si zasluži znamenito oznako blockbuster (filmska uspešnica).

Star Wars (Vojna zvezd, 1977)


Klasična zgodba o dobrem proti zlu. Mlad fant Luke Skywalker se odpravi na pustolovščino z jedijem Obijem Wanom Kenobijem, na kateri poskušata rešiti princeso Leio iz ujetništva Galaktičnega imperija. Film ima za zdaj sedem delov.

Superman (1978)


Fantazijski film temelji na stripovskem junaku iz stripa DC Comics. Govori o dojenčku po imenu Kal-El s planeta Kripton, ki svoje otroške in najstniške dni preživi na podeželju blizu Smallvilla. Poleg tega dela pod krinko kot nerodni reporter Kent Clark v fikcijskem mestu Metropolis.

Raiders of the Lost Ark (Indiana Jones in lov za izgubljenim zakladom, 1981)


Arheolog in univerzitetni profesor Indiana Jones mora najti mitološko skrinjo zaveze, preden pade v roke Adolfu Hitlerju, ki jo namerava uporabiti kot orožje pri zavojevanju sveta.

E.T. (1982)


E. T.  je razburljiva in ganljiva zgodba o nenavadnem prijateljstvu med Elliotom, osamljenim fantičem iz kalifornijskega predmestnega okoliša, in bistrim, prijaznim obiskovalcem z drugega planeta, ki se izgubi na Zemlji.

Ghostbusters (Izganjalci duhov, 1984)


Češkoslovaški režiser Ivan Reitman je združil moči z Billom Murrayem, Danom Aykroydom in zdaj že pokojnim Haroldom Ramisom ter postregel z eno izmed najboljših komedij vseh časov.

Back to the Future (Vrnitev v prihodnost, 1985)


Pred več kot tridesetimi leti je Robert Zemeckis režiral in napisal znanstvenofantastično komedijo, ki je postala velika uspešnica in ena od najbolj znanih trilogij.

Die Hard (Umri pokončno, 1988)


Prvi film Umri pokončno je uveljavil novega filmskega junaka in spremenil naravno akcijskih filmov. V spominu ostaja po scenah, polnih divjega streljanja. Med drugim je postal velika svetovna uspešnica, ki je zaslužila 138 milijonov ameriških dolarjev. Prvemu delu so sledila še 4 nadaljevanja.

Batman (1989)


Film Batman je v ZDA prinesel kar 251 milijonov ameriških dolarjev. Tim Burton je postal superzvezdniški režiser, ki si je v drugem delu Batmana lahko privoščil vse tisto, o čemer je pri prvem le sanjal.

Terminator 2: Sodni dan (1991)


Znanstvenofantastični akcijski triler režiserja Jamesa Camerona je doživel izjemen kritiški in finančni uspeh; zaradi za tiste čase naprednih vizualnih učnikov pa po tej plati velja za enega od najvplivnejših filmov vseh časov.

Jurassic Park (Jurski park, 1993)


Znanstvenofantastični avanturistični film je delo režiserja Stevena Spielberga. Dogajanje je postavljeno na izmišljen otok Isla Nublar, kjer milijarder z majhno skupino genetskih znanstvenikov ustvari zabaviščni park s kloniranimi dinozavri. Do leta 1997, tj. prihoda filma Titanik, je veljal za najbolj dobičkonosen film vseh časov.

PREBERITE ŠE: Najboljši filmi 2016 po izboru uredništva

Speed (Hitrost, 1994)


Jack Traven, specialec losangeleške policije, mora razstaviti bombo, ki jo je maščevalni izsiljevalec podstavil na avtobus. Preden pa to stori, morata Jack in potnica Sandra Bullock z avtobusom drveti po Los Angelesu z več kot 80 kilometri na uro – drugače bo bombo razneslo.

Mission: Impossible (Misija: Nemogoče, 1996)


Ethan Hunt je poklicni vohun. Preprečiti mora krajo diskete, kjer so zapisana imena vseh ameriških dvojnih agentov. Če bi se ti podatki znašli v napačnih rokah, bi bili agentje v nevarnosti.

Independence Day (Dan neodvisnosti, 1996)


Akcijski znanstvenofantastični film govori o masivnem napadu tehnološko naprednih nezemljanov in obupanem poskusu protinapada, ki doseže vrhunec na 4. julij, ameriški praznik neodvisnosti. Zaradi spektakularnih posebnih učinkov in obsežne oglasne kampanje distributerja je bil najdobičkonosnejši film leta in takrat drugi najdobičkonosnejši film vseh časov.

Face/Off (Brez obraza, 1997)


Agent FBI poskuša na vsak način odkriti bombo, ki jo je sredi Los Angelesa skril sadističen, a zelo inteligenten terorist. Lovi ga že nekaj let, vodi pa ga sla po maščevanju, saj je terorist odgovoren za smrt njegovega sina. Da bi lažje izpeljal svojo nalogo, si agent z operacijo nadene teroristov obraz in prevzame njegovo identiteto.

Men in Black (Možje v črnem, 1997)


Komični znanstvenofantastični film sledi zgodbi istoimenske stripovske serije in spremlja agenta skrivne organizacije, katerih naloga je nadzirati Nezemljane, ki živijo na Zemlji, in skrivati njihov obstoj pred ljudmi.

The Matrix (Matrica, 1999)


Kaj je matrica? Neo že vse življenje išče odgovor na to vprašanje. Prepričan je, da mu odgovor lahko da Morfej, oseba, ki jo pozna samo iz legende, skrivnosten lik, ki naj bi bil najnevarnejši mož na svetu. Neo spozna Trinity, lepotico, ki ga popelje v drug svet, v katerem končno sreča Morfeja. Ko Neo izve resnico o matrici, postane odločilen vsak njegov korak, vsak trenutek, vsaka njegova misel. To je resnica, ki ga lahko stane ne le življenje, ampak še česa dragocenejšega.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Gospodar prstanov: Bratovščina prstana, 2001)


Film temelji na knjigi pisatelja J. R. R. Tolkiena in pripoveduje zgodbo Froda, ki mu ostareli hobit Bilbo Bisagin zapusti nenavadno dediščino – magični in skrivnostni prstan. Je najmočnejši in hkrati najnevarnejši od vseh čarobnih prstanov, ki so bili izdelani v Črnih letih, saj ga je izdelal sam Temni vladar.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera, 2003)


Pirati s Karibov je barvita akcijska pustolovščina, postavljena v 17. stoletje, v čas, ko so v Karibskem morju kraljevali lopovski pirati. Film poleg odlične scenografije odlikujejo tudi izvrstni posebni učinki, s pomočjo katerih se pred našimi očmi odvija srhljiva preobrazba piratov v žive okostnjake.

Spider-Man 2 (2004)


Peter Parker vse težje prenaša breme junaka, saj ga vloga Spider-Mana vedno bolj omejuje. Ljubezen do Mary Jane je vse bolj oddaljena, Petrov prijatelj Harry želi uničiti Spider-Mana, mesto pa terorizira zlobni Doc Ock, nekdanji Petrov vzornik.

The Bourne Ultimatum (Bournov ultimat, 2007)

Po tem, ko mu je skrivna agencija vzela identiteto, spomin in ljubljene osebe, se skrivni agent Bourne vrača še v tretje, da bi dokončno obračunal z ljudmi, ki so mu uničili življenje in ki ga še vedno poskušajo za vedno utišati.

The Dark Knight (Vitez teme, 2008)


Temačni maščevalec Batman se v zavetju noči še vedno bori proti zločincem. S pomočjo predanega policijskega poročnika Gordona in zavzetega tožilca Denta se zdijo kriminalu šteti dnevi, toda na prizorišče stopi okrutni Joker. Da bi premagal psihotičnega veleuma, se mora Batman soočiti z najglobljimi strahovi.

The Avatar (Avatar, 2009)


Na čudoviti neznani planet Pandora je namenjen tudi paralizirani vojak Jake, ki s pomočjo prenosa misli dobi novo – nezemljansko telo. V neznani pokrajini se zbliža s ponosno bojevnico in njenim plemenom ter ob tem spoznava pravo lepoto neukročene Pandorine narave.

Inception (Izvor, 2010)


S pomočjo futuristične tehnologije kuka pretkani Dom v najsrhljivejše kotičke človeškega uma. Prek sanj vdira v misli drugih ljudi in krade dragocene podatke, zato postane najbolj iskan zločinec na planetu. Da bi zaživel normalno življenje, se odloči za zadnjo akcijo, kjer spominov ne namerava ukrasti, temveč želi namestiti nove in tako izvesti popoln zločin.

The Avengers (Maščevalci, 2012)


Ko svetovno varnost in obstoj ogrozi nova in nepričakovana sila, se Iron Man, Hulk, Thor, Stotnik Amerika, Sokol in Črna vdova združijo v boju proti zlu, da bi rešili človeštvo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!