20 naravnih čudes, ki jih morate videti, preden umrete

Ljudje smo zgradili nebotičnike, osupljive mostove in neverjetne piramide. A naše sposobnosti nikoli ne bodo prekašale arhitekture matere narave. Desetletja, celo stoletja so se oblikovala naravna čudesa, ki danes lepšajo pokrajine in pomirjajo našo dušo v tem kaotičnem svetu. Narava namreč prinaša potrebno ravnotežje v naš digitalni svet in nam zagotavlja prepotrebno mirnost skozi naravno umetnost. Poglejte si, katerih 20 naravnih čudes morate videti, preden umrete.

Katerih 20 naravnih čudes bi morali videti, preden za vedno zaprete oči?

Amazonski pragozd

Amazonski pragozd
Amazonski pragozd

Amazonski pragozd se razteza čez 8 držav in meri okoli 5.500.000 kvadratnih kilometrov. Za raziskovanje te naravne znamenitosti bi lahko porabili celo življenje. Skozi zelene površine reže dobrih 6.500 kilometrov rek, ki skrbijo za hidracijo rastlinja in drugih živih organizmov. Ta legendarni deževni gozd ni samo dih jemajoča kulisa, ki poskrbi za odmik od digitalnega sveta, ampak je ključen za zdravje našega planeta, saj vsebuje 140 milijard ton ogljika, kar prispeva k stabilizaciji podnebja.

Modra jama, Kampanija, Italija

Modra jama
Modra jama

S ladjico se odpravite v morsko Modro jamo in bodite priča vodi, ki se lesketa v briljantni modri. Dve luknji v jami poskrbita za čudežno osvetlitev, saj se rdeči odsevi filtrirajo, ko svetloba posije skozi vodo in nato v votlino. Vhod je dovolj velik za majhen čolniček, a ko boste enkrat vstopili, boste priča domišljijski deželi, napolnjeni z neonsko vodo.

Kristalna jama, Bermudi

Kristalna jama
Kristalna jama

Kristalna jama, ki se je oblikovala med ledeno dobo, je spektakularna, saj so njene stene obdane s stalaktiti in kristaliziranimi kapniki. Slavni pisatelj Mark Twain je bil prvi turisti, ki se je spustil v to veličastno jamo in jo poimenoval “najlepša jama na svetu”. Napolnjena je z modrozeleno vodo in okrašena z edinstvenimi lesenimi skupki. Hoja po jami je kot hoja po fantastičnem zabaviščnem parku, ki ga je zgradila narava.

Mrtvo morje, Izrael

Mrtvo morje
Mrtvo morje

Veličastno jezero s turkizno vodo je najnižja točka na Zemlji, saj leži 430,5 metra pod morsko gladino. Zlatorjavi griči ga obdajajo kot krona, iz njega pa stopajo kristali stoli. Mrtvo morje je dobilo svoje ime zato, ker je osemkrat bolj slano kot ocean, kar pomeni, da alge in ribe v njem ne preživijo. Če poskusite plavati v jezeru, vam bo kmalu jasno, da boste na vodi lebdeli brez težav, saj je ta superplovna. In še bonus: bogato črno blato jezera se lahko uporablja za terapevtske namene, zaradi česar je mirno zatočišče, kamor se zatečete po počitek.

Grand Prismatic Spring, Wyoming, ZDA

Grand Prismatic Spring
Grand Prismatic Spring

Vrela voda, ki na površino prihaja iz globin Zemlje, naredi pot, ki je enakovredna stolpnici z desetimi nadstropji. Mešanica zelenih, oranžnih in rumenih trakov obkrožajo globoko modro vodo, ki oddaja paro kot sveža skodelica kave. V družbi z gorovjem Teton in ogroženim grizlijem ter vapiti je to kraj, kjer boste ostali brez besed.

Veliki kanjon, Arizona, ZDA

Veliki kanjon
Veliki kanjon

Veliki kanjon preplavi čute s svojo velikostjo in strmim padcem v globino. Te čudovito izklesane kamnine so se začele oblikovati pred približno 70 milijoni let in so starejše od dinozavrov. Legendarna arizonska znamenitost je dom 70 različnih vrst živali in ima velik duhovni pomen za avtohtono pleme Hopi, ki verjame, da so to vrata v posmrtno življenje.

Veliki koralni greben, Avstralija

Veliki koralni greben
Veliki koralni greben

Največji koralni greben na svetu je sestavljen iz 900 otokov in 2.900 posameznih grebenov. Vsak izmed teh otokov je sanjski, zaradi česar je to destinacija za vse, ki ljubite potovanja. Naravna čudesa vabijo k sebi v številnih oblikah, vključno s potapljanjem z masko, športnim potapljanjem ter izleti s helikopterji. Danes se z besedo “epsko” preveč razmetava in se opisuje popolnoma povprečne stvari, kot je na primer hamburger. A Veliki koralni greben je resnično epski, saj je eden od sedmih naravnih čudes sveta, daljši od Kitajskega zidu in edina živa stvar na svetu, ki je vidna iz vesolja.

Pristanišče v Riu de Janeriu, Brazilija

Pristanišče v Riu de Janeriu
Pristanišče v Riu de Janeriu

Pristanišče v Riu de Janeiru je prepoznavno kot eno od sedmih naravnih čudes na svetu. Največji zaliv na našem planetu je obdan s čudovitim mestom Rio, goro Sladkorni stožec, hribovjem Tijuca in goro Corcovado, kjer stoji tudi svetovno znani kip Jezusa. Evropski raziskovalci so bili prevzeti nad tem ogromnim zalivom, ki ga obdajajo gore, zato so ga poimenovali po mesecu, v katerem so ga odkrili.

Havajski vulkanski narodni park

Havajski vulkanski narodni park
Havajski vulkanski narodni park

Havajski otoki so še ena čudovita stvaritev našega planeta, a izkušnja, ki je tam najbolj iskana, je srečanje z živim vulkanom. Gledate lahko, kako izbruhne vulkan Kilauea, kar je edinstveno doživetje, ki je nihče ne bi smel zamuditi. Zemlja se namreč odpre, da bi razlila ogenj čez vulkana Kilauea in Mauna Loa, vulkan, ki je višji od Mount Everesta. Če želite, se lahko odpravite tudi na potep po grobih lavskih poteh. Združeni narodi so Havajski vulkanski narodni park imenovali za mednarodno biosfero in območje svetovne dediščine.

Matterhorn, Peninske alpe

Matterhorn
Matterhorn

Matterhorn je eden najbolj prepoznavnih vrhov Alp in leži na švicarsko-italijanski meji. Seveda obstajajo še višje gore, a ta 4.478 metrov visoka snežna zver je večna ikona pop kulture. Gora v obliki piramide je še vedno priljubljena destinacija za izkušene planince, ki iščejo nepozabno pustolovščino. Če se odločite za vzpon na to goro, lahko ob vznožju Matterhorna obiščete eskimsko vas in tudi ulovite nekaj zanimivih zgodb o tej epski gori.

Mount Everest, Himalaja, Nepal

Mount Everest
Mount Everest

Mount Everest je s svojimi 8.848 metri najbližje nebesom in si tako zasluži oznako “vrh sveta”. Njegovo nevarno lepoto šerpe in Tibetanci častijo kot “mater boginjo Zemlje”. Mnogi izkušeni planinci se igrajo z usodo, ko poskušajo doseči vrh osemtisočaka, saj jih na poti čaka več ovir, vključno z višinsko boleznijo, močnimi vetrovi in snežnimi plazovi. A če vam uspe osvojiti to kolosalno goro, potem je razgled tam prava mojstrovina.

Niagarski slapovi

Niagarski slapovi
Niagarski slapovi

Niagarski slapovi, ki jih tvorijo trije čudoviti slapovi, razmejujejo ZDA in Kanado. Z več kot 4.700.000 litri vodnega toka imajo Niagarski slapovi največji pretok izmed vseh slapov v ZDA. 50-metrski navpični padec je resnično spektakularen. To naravno čudo je produkt poledenitve Wisconsina, ki se je zgodila pred 10.000 leti in med drugim ustvarila tudi Velika jezera in reko Niagaro. A Niagarski slapovi niso samo vizualni zaklad, so tudi vir hidroenergije, ki proizvaja ogromne količine električne energije.

Severni sij

Severni sij
Severni sij

Severni sij nastane s trkom med električno napolnjenimi delci Sonca, ki drsijo v zemeljsko atmosfero in oblikujejo čudovite zelene luči, znane kot aurora borealis. Domorodci verjamejo, da so to luči duhovi mrtvih, ki gredo v nebesa, žvižgajoč zvok pa je njihov glas.

Parícutin, Mehika

Parícutin
Parícutin

Leta 1943 je vulkan Parícutin vstal iz koruznega polja lokalnega kmeta Dionisia Pulida, kar je takoj pritegnilo pozornost številnih novinarjev in znanstvenikov. Ogenj in lava z vulkana sta pokopala dve vasi, leta 1952 pa so se izbruhi vulkana končno ustavili. V višino je zrasel 2,8 kilometra in postal eno izmed sedmih naravnih čudes sveta. Danes lahko enega najmlajših vulkanov na Zemlji tudi obiščete, saj zver miruje. Krater vulkana se v širino razprostira 200 metrov, neustrašne duše pa lahko splezajo na vrh in hodijo po obrobju nekdaj bruhajoče pošasti.

Narodni park Redwood, Kalifornija

Narodni park Redwood
Narodni park Redwood

Srečajte se z velikani našega planeta. Ko se sprehajate po parku, vam bo narava dala namig o tem, kako ogromen je naš planet in kako majhne so v bistvu naše težave. Oglejte si 1.500 let staro Veliko drevo, ki je visoko 106 metrov, njegov obseg pa meri dobrih 20 metrov. Podate se lahko celo v galaksijo daleč stran, saj imate možnost obiskati del parka, ki je bil spremenjen v Moon of Endor, kjer sta Luke Skywalker in Princesa Leia lovila vojake Imperija s svetlobno hitrostjo hitrimi vozili.

Jama Reed Flute, Guilin Shi, Kitajska

Jama Reed Flute
Jama Reed Flute

Jama Reed Flute je naravno čudo, ki ga preprosto morate videti. Znana je kot “palača naravnih umetnosti”, saj jama iz naravnega apnenca vsebuje številne stalaktite, stalagmite in stebre. Stene so okrašene z več kot 70 napisi v črnilu, ki datirajo v leto 792 in dinastijo Tang. Jama je resnično fantazija z nadrealnim vzdušjem in osvetljena z raznobarvno svetlobo.

Sahara

Sahara
Sahara

Sahara, ki se razprostira čez 10 držav, je tretja največja puščava na svetu. Vanjo bi spravili cele ZDA in še vedno bi ostalo nekaj tisoč kvadratnih kilometrov prostora. V puščavi raste več tisoč vrst rastlin, na nekaterih območjih pa se sipine dvigajo tudi 121 metrov visoko. Čudovita puščava je tudi dom najtežjega maratona na svetu. Marathon De Sables je letni tek v južnem delu Maroka, ki poteka v aprilu, udeleženci pa morajo za udeležbo na maratonu plačati okoli 3.800,00 €. 242 kilometrov dolg maraton, ki traja 7 dni in kjer udeleženci s seboj nosijo vse svoje zaloge, je resnično namenjen le največjim pustolovcem.

Salar de Uyuni, Bolivija

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni

Salar de Uyuni je največja slana ravnica na svetu. Ko se je prazgodovinsko jezero posušilo, je za sabo pustilo puščavo, 11.000 kvadratnih kilometrov veliko slano ravnico. Včasih se zgodi, da to slanico pokriva tanjša plast vode, ki deluje kot naravno ogledalo in daje občutek, da lahko dejansko hodite po vodi. Salar de Uyuni vsebuje približno 11 milijard ton soli, ki tvori gladko ravno površino. Na obrobju leži priljubljeno pokopališče za vlake, kjer so tudi lokomotive, uporabljene za rudarstvo v 40. letih prejšnjega stoletja.

Viktorijini slapovi, Zambija, Afrika

Viktorijini slapovi
Viktorijini slapovi

Sledite reki Zambezi in našli boste največji slap na svetu. Slap gradi mejo med Zambijo in Zimbabvejem, na minuto pa se prelije več kot 500 milijonov kubičnih metrov vode, kar ustvari ogromno zaveso padajoče vode, ki pljuska v več kot 100 metrov globoko sotesko. Če se povzpnete na most Knife-Edge, boste doživeli panoramski razgled na ta bujni slap, ki so mu nadeli vzdevek “dim, ki grmi”.

Nacionalni gozdni park Hangjiajie, Hunan, Kitajska

Nacionalni gozdni park Hangjiajie
Nacionalni gozdni park Hangjiajie

Kinematografska pokrajina je bila navdih za Cameronov Avatar. Eden izmed stebrov, prvotno imenovan “steber južnega neba”, se zdaj imenuje gora Avatar Hallelujah. Stebri so nastali z leti fizične erozije in zdaj stojijo kot dom mitskih bitij. Če boste na njih pogledali s “prvega mostu pod nebesi”, vam bodo mistične plavajoče kamnine dale občutek, da ste v nekem drugem vesolju (še posebej, ko je park poln oblakov).

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!