fbpx

24-letni izumitelj bo morda rešil svet

System 001 bo deloval dva tedna odprtem morju.

Zdi se, da je vsak poskus reševanja okolja, ki je že pred popolnim uničenjem, obsojen na propad. A kot stari pregovor pravi, na mladih svet stoji – in to zagotovo dokazuje ta 24-letni izumitelj, ki se je lotil čiščenja velikega tihomorskega odlagališča odpadkov. Ali bo lahko rešil svet?

Po petih letih delovanja neprofitne organizacije The Ocean Cleanup je nastal System 001, ki ga je ustvaril 24-letni izumitelj Boyan Slat, s katerim so v soboto zaželi proces čiščenja 80.000 ton plastike iz velikega tihomorskega odlagališča odpadkov. To je območje, kjer se zbira največja količina oceanske plastike na svetu. Njegovo velikost  primerjajo z velikostjo Francije, vseboval pa naj bi 1,8 trilijonov kosov plastike.

Boyan Salt.
Boyan Salt.

Masivni 600-metrski stroj System 001 je zasnovan na plimovanju, ko se plastika premika proti velikim območjem visoke koncentracije odpadkov, sistem oblikuje blokado v obliki mreže, v katero se  zberejo odpadki.

System 001.
System 001.

Če bo ta projekt uspešen, The Ocean Cleanup namerava razviti floto podobnega sistema, ki bo v naslednjih petih letih izvlekla več kot polovico plastičnih delcev, ki so zbrani na tem območju. Nekateri strokovnjaki to idejo pozdravljajo, a so zaskrbljeni glede uničevanja morskega življenja. Trdijo namreč, da obstaja možnost, da se lahko med zbiranjem plastike uniči življenje v vodah.

System 001 bo deloval dva tedna odprtem morju.
System 001 bo deloval dva tedna odprtem morju.

System 001 bo deloval dva tedna na odprtem morju, približno 250 do 350 navtičnih milj od obale od San Francisca, preden se bo odpravil proti velikemu tihomorskemu odlagališču odpadkov.

Dodatne Informacije

Več informacij:
theoceancleanup.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!