fbpx

4 koraki, kako se soočiti s težavami, ko ti nič ne gre po načrtih

Foto: envato

Vsi imamo tiste dneve, ko se zdi, da sreča pač ni na naši strani. Kar smo si zadali, nam ni uspelo, znašli smo se v nepredvidenih težavah, iz katerih ne vidimo izhoda, morda smo se poleg tega še sprli s prijatelji ali partnerjem. Če se boriš z enim od takih dni, se ustavi in zadihaj. Nikoli ni celotna slika temna in vsak problem se da rešiti. Preberi, kako se lahko v 4 korakih postaviš nazaj na noge.

1. Sprejmi neželeno situacijo in se ji poskusi prilagoditi

Vsak si kdaj želi živeti v popolnem svetu, kjer gre vse kot po maslu in se težave pač ne zgodijo. Vendar pa resnično življenje na žalost ni tako, zato ti ostaneta dve možnosti: ali se boš pred situacijo skrila in jo po možnosti še poslabšala, ali pa se ji boš prilagodila in z življenjem nadaljevala.
To seveda še zdaleč ni lahko, vendar pa boš na dobri poti že, če se s situacijo soočiš. Velikokrat v afektu stvari tudi vidimo v veliko slabši luči, kot izgledajo zares, zato se samo spomni, koliko preprek ti je že uspelo premagati v preteklosti. Te izkušnje so te naredile močnejšo, prav tako pa zaradi njih najverjetneje tudi bolj ceniš trenutke sreče.

Foto: Cottonbro / Pexels

2. Ne opusti svojih ključnih nalog in navad

Ko se nam zgodi nekaj slabega, velikokrat lahko misli usmerimo samo v to in prav nič drugega. Stop. Seveda je situacijo treba rešiti, vendar pa imaš v življenju gotovo še ostale pomembne obveznosti, za katere bi bilo škoda, da bi jih zanemarila. Prav tako ti bo pomagalo, če se osredotočiš na nekaj drugega – konstantna skrb in živciranje te bosta namreč spravili le še v slabšo voljo.
Poleg obveznosti je dobro, da se držiš tudi navad, ki ti po navadi lepšajo dneve, pa naj bo to jutranja kava, klepet s prijateljico pred službo ali večerni sprehod. Znano je namreč, da rutina pomirja in to je točno to, kar potrebuješ, ko se soočaš s težavami.

3. Osredotoči se na to, kar te dela srečno

Velikokrat tiste male stvari, ki nam na obraz prikličejo nasmeh, jemljemo kot samoumevne. Pa ne bi smelo biti tako. Ko se ti zdi, da ti gre vse narobe, je najbolje, da pomisliš na vse razloge, zaradi katerih lahko ostaneš pozitivna, pa naj bodo to dobri prijatelji, družinski krog, streha nad glavo ali služba.
Strokovnjaki tukaj svetujejo, da si narediš seznam, na katerega se lahko ozreš vsakič, ko se ti zdi, da je vse narobe.

Napiši seznam vseh stvari, ki te delajo srečno Foto: Los Muertos Crew / Pexels

4. Na prihodnost poskusi gledati karseda optimistično

Ena najpomembnejših lekcij, ki jih pridobimo v odraslem življenju je to, da nikoli ni konec sveta. Ne glede na to, ali si padla v osebnem ali poslovnem življenju, vedno se lahko pobereš in začneš znova. In v prihodnosti je toliko lepih trenutkov, ki čakajo nate, in ob katerih boš hvaležna, da si se iz neželene situacije naučila to, kar si se, še bolj pa, da nisi obupala.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!