fbpx

5 stvari, ki jih nikakor ne smete narediti, ko se vrnete z dopusta ali krajšega oddiha

5 stvari, ki jih nikakor ne smete narediti, ko se vrnete z dopusta.

Številni ljudje se težko soočijo z resničnostjo, da se morajo vrniti z dopusta in ponovno začeti z ustaljenimi rutinami ‒ še mesec dni po vrnitvi domov žalujejo, kolnejo, si pulijo lase … in sprejemajo napačne podopustinške odločitve. Če sodite v isti koš, bi bilo dobro, da si enkrat za spremembo predstavljate vrnitev z dopusta kot čas za nov začetek, ki bo uspešen le, če ste pozorni na stvari, ki jih nikakor ne smete početi po prihodu domov.

Vsi imamo radi počitek, sproščanje in brezdelje, a življenje je pač sestavljeno iz obveznosti, ki nam omogočajo preživetje. Da da bo vaše ‘preživetje’ po dopustu čim bolj uspešno, se izogibajte tem petim podopustiškim neumnostim.

Odlagate stvari, ki se kar kopičijo.

Odlagate stvari, ki se kar kopičijo.
Odlagate stvari, ki se kar kopičijo.

Dopust je namenjen sproščanju ‒ nabrali naj bi nove moči, da postanete bolj produktivni, ko se vrnete na delo. Vendar se ljudje ponavadi počutijo, kot da so na dopustu, tudi po vrnitvi v ustaljeno okolje.

Strokovnjaki svetujejo, da začnete z delom že pred koncem dopusta, saj se boste le tako izognili šoku, ki vas čaka ob prihodu na delo in domov. Vsak dan si vzemite uro časa, da se posvetite opravilom in na tak način odpravite napetost, ki bo prisotna v prvih dneh po dopustu.

Vrnete se z dopusta brez načrta.

Vsak začetek je naporen ‒ po tednih počivanja se morate vrniti v delovno okolje, obveznosti pa se kar kopičijo. Verjetno boste čutili pritisk zaradi vseh stvari, ki jih morate narediti.

Strokovnjaki svetujejo, da se temu lahko izognete tako, da že pred začetkom dopusta oblikujete seznam stvari, ki jih morate narediti ‒ le tako boste mirni, saj boste že takrat vedeli, kaj vas čaka, ko se vrnete domov.

Zastavite si nedosegljive zaobljube.

Zastavite si nedosegljive novoletne zaobljube.
Zastavite si nedosegljive novoletne zaobljube.

Januar je čas, ko začnejo ljudje oblikovati zaobljube, ki naj bi jih v tekočem letu izpolnili. Kljub temu da večini ne uspe doseči zastavljenega, obstajajo nekatere strategije, ki so vam lahko v pomoč.

Strokovnjaki svetujejo, da natančno opišete, kaj vaš cilj vključuje. Ni dovolj, da napišete, da želite letos biti bolj produktivni, ampak natančno opredelite, kako je videti produktivnost. Oblikujete doseglljiv cilj ‒ tudi če naletite na ovire, jih opredelite in se z njimi soočite.

Popolnoma pozabite na delo.

Seveda je pomembno, da na dopustu ne razmišljate o delu, a ne smete popolnoma pozabiti na to, da delo obstaja. Dopust traja le nekaj dni, delo pa je vaš vsakdan. Če o delu začnete razmišljati zjutraj, preden se nanj odpravite, si tako otežujete stvari.

Strokovnjaki svetujejo, da si že dan prej pripravite oblačila, hrano in delovne pripomočke. Na tak način se boste pripravili na novo realnost.

Pričakujete, da boste po dopustu takoj pripravljeni delati.

Pričakujete, da boste po dopustu takoj pripravljeni delati.
Pričakujete, da boste po dopustu takoj pripravljeni delati.

Ker se je delo nakopičilo, ko ste bili odsotni, je jasno, da se boste težko vrnili k svoji običajni rutini. Strokovnjaki svetujejo, da je najbolje, da se z dopusta vrnete dan prej in doma naredite stvari, da vam bo potem lažje, ko se boste vrnili v službo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!