Kdo bi si mislil, da se najboljša gnojila skrivajo kar med kuhinjskimi ostanki – in ne v tistih dragih plastenkah z etiketo, ki zveni kot recept za znanstvenofantastično eksplozijo? Ja, prav si prebral: kavna usedlina, bananin olupek in celo voda od kuhanja riža lahko postanejo najljubši smutiji za tvoje sobne rastline. Poglejmo, kako uporabljati naravna gnojila!
Pozabi na kemijo – čas je za naravna gnojila. Zakaj bi kupovali umetna gnojila z imeni, ki se berejo kot farmacevtska uriška knjiga, ko pa lahko uporabiš stvari, ki jih imaš že zdaj doma? Tvoja kuhinja je skrivni laboratorij naravnih čudežev – brez plastike, brez toksinov, z veliko ljubezni in nekaj kulinarične reciklaže.
Naravna gnojila iz tvoje kuhinje!
Tukaj je 6 naravnih gnojil, ki jih tvoje rastline naravnost obožujejo (in malo bolj dišijo kot industrijski ekvivalenti).
Kavna usedlina – jutranji espresso za tvoje fikuse
Če si med tistimi, ki brez kave ne začnejo dneva (beri: večina človeštva), imamo dobro novico – tudi tvoje rastline ljubijo kofeinske ostanke. Kavna usedlina je polna dušika, izboljšuje strukturo zemlje in spodbuja bujno rast.
Idealno za:
- fikus
- spatifil
- calathea
- ZZ rastlina
Nasvet: Ne pretiravaj. Rastline niso na kavi – naj bo to slow brew, ne espresso overdose.
Jajčne lupine – kalcij, ki ni samo za kosti
Po zajtrku ne zavrzi lupin – raje jih recikliraj kot naravni vir kalcija. Posuši jih, zdrobi in vmešaj v zemljo. Tvojim rastlinam bo to delovalo kot vitaminski dodatek – brez kapsul in reklame ob 20. uri.
Idealno za:
- kaktus
- jade rastlina
- orhideja
- potos
Riževa voda – azijski spa tretma za tvoje zelenje
Voda, ki ti ostane po kuhanju riža, ni samo za odtok. Ohlajena riževa voda vsebuje blaga hranila, ki spodbujajo rast in izboljšujejo zdravje rastlin – brez vsakršne drame.
Idealno za:
- gumovec (rubber plant)
- koruznica (corn plant)
- flame lily
- angleški bršljan (English ivy)
Nasvet:: Ne soli vode med kuhanjem. Rastline imajo raje naravno, ne “gurmansko” različico.
Bananin olupek – kalij v svoji najbolj fotogenični obliki
Zakaj so naravna gnojila boljša? Če banane redno pristanejo v tvojem smutiju, naj njihova koža konča tam, kjer bo res koristila. Bananin olupek je odličen vir kalija, ki spodbuja cvetenje in zdravo rast. Olupek nareži in zakoplji v zemljo.
Idealno za:
- hortenzija
- vrtnica
- pachira
- sanseverija (snake plant)
Soda bikarbona – mali beli superjunak
Soda bikarbona je več kot le pomočnica pri peki ali odstranjevanju vonja iz čevljev. V svetu rastlin deluje kot naravni fungicid in regulator pH-ja. Primešaj jo vodi za zalivanje ali uporabi kot pršilo.
Idealno za:
- peace lily (spatifil)
- aloe vera
- cast iron plant
- pajkovka (spider plant)
- venerina muholovka (venus flytrap)
Cimet – sladko dišeča obramba pred glivicami
Cimet ni rezerviran samo za jabolčne zavitke in praznične večere. Je izjemno močan naravni antifungalni agent, ki preprečuje gnitje in odvrača nadležne škodljivce. Posuj ga na zemljo okoli rastline.
Idealno za:
- kaktus
- ZZ rastlina
- pajkovka
- hortenzija
- venerina muholovka
Nasvet: In diši bolje kot katerikoli komercialni sprej, roko na srce.
Mini trik za maksimalni učinek – naravna gnojila
Uporabi eno naravno gnojilo na mesec – ni treba, da tvoja rastlina dobi “all inclusive” tretma naenkrat. Manj je več. Tudi v džungli si rastline ne mešajo kavne usedline z bananinimi olupki in riževo vodo v enem dnevu.
Naravna gnojila = rastlinski eliksir
Naslednjič, ko boš hotel vreči stran jajčne lupine ali kavni filter, se spomni – to niso smeti, to so sestavine za naravna gnojila. Tvoje sobne rastline ti bodo hvaležne, tvoja denarnica bo dihala lažje, tvoj Instagram pa bo poln bujnega zelenja, ki bo vse sledilce spravil v #plantenvy.
In hej – če ti uspe prepričati monstero, da pozira, si že skoraj zmagal v življenju.