6 izjemnih knjig, ki vas bodo zagotovo spodbudile k trajnostnemu življenju

Zadnjič posodobljeno: :

Pred vami so izjemne knjige, ki se ukvarjajo s tematiko trajnosti in boljšega jutri za vse! To so knjige, ki vas bodo spodbudile, da začnete razmišljati in delovati (bolj) trajnostno!

V nadaljevanju vas čakajo nekatere najvplivnejše in najbolj spodbudne knjige vse časov, ki se ukvarjajo s tematiko trajnosti. Seveda bo vedno obstajala razprava o tem, kaj je mišljeno z izrazom “trajnost” ali “trajnostno življenje”, vendar naj zavoljo argumetna kar takoj povemo, da se v tem primeru nanaša na knjige, zaradi katerih boste dolgo in trdno razmišljali o tem, kako najbolje obstati v tej krhki biosferi z omejenimi viri!

We Are the Weather: Saving the Planet Begins at Breakfast

We Are the Weather: Saving the Planet Begins at Breakfast

Jonathan Safran Foer

Jonathan Safran Foer v knjigi We Are the Weather na presenetljiv in globoko oseben način raziskuje osrednjo globalno dilemo našega časa. Nekateri še vedno zavračajo znanstveno dejstvo, da se naš planet segreva zaradi človeške dejavnosti. Toda ali tudi tisti, ki sprejemajo resničnost podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek, resnično verjamejo vanje? Če bi, potem bi bili zagotovo dovolj razburjeni, da bi se takoj ravnali po tem, kar vedo. Ali bodo prihodnje generacije razlikovale med tistimi, ki niso verjeli v znanost o globalnem segrevanju, in tistimi, ki so rekli, da to sprejemajo, vendar v odgovor niso uspeli spremeniti svojega življenja?

Naloga reševanja planeta bo velik obračun s samimi seboj, z vsečloveško nepripravljenostjo, da žrtvuje sedanji način življenja za boljšo prihodnost. Ljudje smo, razkriva avtor, spremenili naš planet v farmo za gojenje živalskih proizvodov, posledice pa so katastrofalne. Samo kolektivne akcije bodo rešile naš dom in način življenja. In vse se začne s tem, kaj jemo in kaj ne jemo za zajtrk!

Renewable Energy: A Primer for the Twenty-First Century

Renewable Energy: A Primer for the Twenty-First Century

Bruce Usher

Od lesa, do premoga, nafte in plina – viri energije, od katerih je odvisna človeška civilizacija, so se vedno spreminjali s tehnološkim napredkom. Zdaj obnovljivi viri energije prehitevajo fosilna goriva, vetrna in sončna energija pa sta vsako leto cenejši in konkurenčnejši. Rast virov obnovljive energije se bo še samo pospešila, saj bodo električna vozila postala cenejša od tradicionalnih avtomobilov. Razumevanje posledic energetskega prehoda pa nas bo pripravilo na številne spremembe v prihodnosti.

Knjiga, napisana v neposrednem slogu z lahko razumljivimi vizualnimi pripomočki, osvetljuje prednosti in slabosti obnovljivih virov energije na podlagi poslovnih temeljev in analize gospodarskih sil, ki so dale obnovljivim virom vetra v hrbet. Poleg poslovnih in finančnih primerov za obnovljivo energijo pa prav tako ponazarja nevarnost katastrofalnih podnebnih sprememb in nevarnosti zamude.

Climate of Hope: How Cities, Businesses, and Citizens Can Save the Planet

Climate of Hope: How Cities, Businesses, and Citizens Can Save the Planet

Carl Pope, Michael Bloomberg

Nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg in nekdanji vodja neprofitne okoljske organizacije Sierra Club prihajata z manifestom, s katerim sporočata, da so konkretni in takojšnji ukrepi v zvezi s podnebnimi spremembami ne samo koristi, pač pa tudi nujni. Raziskujeta rešitve za podnebne spremembe, ki bodo naredile svet bolj zdrav in uspešen, in vse to s ciljem, da spodbudita vrsto novih pogovorov in vprašan, ki bodo pripeljali do drznejših ukrepov mest, podjetij in državljanov!

“Climate of Hope je navdihujoče branje!” – Al Gore, nekdanji podpredsednik ZDA

Knjigo lahko kupite na Amazonu!

Sustainable Nation: Urban Design Patterns for the Future

Sustainable Nation: Urban Design Patterns for the Future

Douglas Farr

Nadaljevanje Farrove uspešnice Sustainable Urbanism zajema idejo, da so humanitarna, populacijska in podnebna kriza trije vidiki enega medsebojno povezanega človeškega eksistencialnega izziva, takšnega z neverjetno kratkim rokom. Vizija knjige je pospešiti napredek človeške civilizacije, da bi ustvarili pravičen in trajnosten svet. Glavna strategija je popolnost zasnove in upravljanja vseh sosesk, da le-te postanejo vzorniki skupnosti in trajnosti.

Orodje za dosego te vizije je več kot 70 vzorcev za “uporniške” spremembe, ki so jih spisali vodilni v industriji misli in prakse. Vsak vzorec predstavlja ambiciozen, v prihodnost usmerjen ideal za sosesko. Sustainable Nation je hkrati nujni poziv k akciji in vodič za spremembe ter pomemben vir za urbane oblikovalce, načrtovalce in arhitekte.

To Engineer is Human: The Role of Failure in Successful Design

To Engineer is Human: The Role of Failure in Successful Design

Henry Petroski

Kako je preprosta napaka pri načrtovanju povzročila eno največjih katastrof v 80. letih prejšnjega stoletja – zrušitev hodnikov v hotelu Hyatt Regency v Kansasu? Zakaj se je leta 1940 ob blagem vetru zrušil graciozni in inovativni most Tacoma Narrow v Washingtonu? Kako je gromozanska vodna lilija navdihnila čudovito Kristalno palačo v Londonu, kronski dosežek viktorijanske arhitekture in tehnike?

V tej knjigi je privlačno zbranih nekaj neuspehov in uspehov v arhitekturi in inženiringu, a je to delo veliko več kot le vrsta fascinantnih študij primerov. Preučuje namreč naše najgloblje predstave o napredku in popolnosti ter izledi fino povezavo med merljivo sfero znanosti in kaotično realnostjo vsakdanjega življenja.

The Tyranny of Metrics

The Tyranny of Metrics

Jerry Muller

Dandanes velja prepričanje, da je pot do uspeha kvantificiranje človeške uspešnosti, objavljanje rezultatov in razdeljevanje nagrad na podlagi številk. Toda v vsej svoj vnemi, da bi proces ocenjevanja opravili z znanstveno strogostjo, smo od merjenja uspešnosti prešli na obsedenost z merjenjem samim. Rezultat je “tiranija metrike”, ki grozi kakovosti naših življenj, ko tudi najpomembnejšim ustanovam (šole, zdravstvo, finance, vojska, policija vlada).

V tej knjigi Jerry Muller razkriva škodo, ki jo povzroča naša obsedenost z metriko in prikazuje, kako lahko začnemo težavo odpravljati. Toda tudi metrike so lahko dobre, če jih uporabljamo kot dopolnilo in ne kot nadomestek presoje na podlagi osebnih izkušenj. Tako navaja primere, kjer se je metrika izkazala za koristno. The Tyranny of Metrics je bistveni korektiv redko dvomljivega trenda, ki pa vse bolj vpliva na nas.

Dodatne Informacije

Uredništvo ne odgovarja za navedene cene. Cene pri spletnih trgovcih so dinamične narave in se lahko spremenijo kadarkoli. Zapisane so bile v času redakcije.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Vzbudijo domišljijo, prebujajo pozitivno energijo: najboljši erotični romani, ki jih mora prebrati vsaka ženska!