Kremasta rižota, takšna, ki se počasi topi v ustih in razvaja vaše brbončice. Le kdo je ne mara?!
Kremasta rižota je umetnina, a za dosego pravega učinka potrebujete nekaj mojstrstva. Vse skupaj se začne že pri izbiri pravega riža.
Kremasta rižota – postopek priprave:
Pravi riž
Če želite pripraviti kremasto rižoto, potem morate izbrati pravo vrsto riža. Izberite tiste vrste, ki vsebujejo več škroba, bodisi arborio, carneroli ali vialone nano. Škrob je pomembna komponenta kremaste strukture.
Ne pozabite na čebulo
Kremasta rižota ni kremasta, če ne uporabite čebule. Za začetek tako na segretem olju popražite nekaj drobno nasekljane čebule ali šarlotke, nekateri kuharski mojstri pa dodajo tudi česen.
Praženje riža
Na čebulo po nekaj minutah stresete riž, ki ga med mešanjem počasi pražite. Ob tem poskrbite, da je vsako zrno prekrito z nekaj maščobe.
Čas kuhanja
Riž, tako kot testenine ima svoj čas kuhanja. Če želite, da zrna ostanejo ‘al dente’, kar pomeni, da je zunanji rob mehak, sredina pa ravno prav kuhana. Pred kuhanjem zato na embalaži preverite čas kuhanja posamezne vrste riža, nekatere se kuha le 15 minut, druge 20.
Postopno dodajanje jušne osnove
Med kuhanjem riža le počasi dodajamo jušno osnovo, ne vse naenkrat. Poskrbimo, da je riž prekrit z njo, a naj tekočina ne seže več kot centimeter nad rižem. Če počasi dodajamo tekočino, se namreč škrob počasneje sprošča, s čimer postaja rižota bolj kremasta.
Uporaba masla
Italijani vedo, da je maslo pomembna komponenta pri pripravi kremaste rižote. Zato dve minuti pred koncem kuhanja na hitro v rižoto vmešajo še košček masla, po želji tudi parmezan.