fbpx

Recept: jesenska rižota z bučo, kostanjem in slanino

Foto: envato

Iščete jesenski recept s kostanjem, poskusite to okusno rižoto z bučo, kostanjem in slanino!

Če ste slučajno v gozdu našli nekaj kostanja, pa ga želite kar najbolje uporabiti, poskusite ta recept s kostanjem. Rižota z bučo, slanino in kostanjem je lahko fantastičen samostojen obrok, lahko pa jo uporabite tudi kot prilogo.

Foto: Unsplash/Jametlene Reskp

Kremna rižota iz buče, slanine in kostanja bo pobožala vaše brbončice. V njej je namreč mogoče čutiti sočno sladkobo kostanja in buč v harmoniji s hrustljavo slanino in aromo žajblja. V primeru, dan e uživate mesa, lahko slanino tudi izpustite.

Za pripravo potrebujete zelo malo časa, vse pa bo kuhano, pečeno in postreženo – v približno 45 minutah.

Rižota z bučo, kostanjem in slanino

  • Obroki: 12
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine za kolačke:
  • 1 večja maslena buča, olupljena in narezana na tanke palčke
  • 1 ½ žlice oljčnega olja
  • 1 čajna žlička čilijevih kosmičev
  • 100 g pečenega kostanja, olupljenega in narezanega na četrtine
  • 1 pest svežih listov žajblja
  • 8 rezin slanine
  • drobno sesekljani šalotki
  • 2 drobno sesekljana stroka česna
  • 200 g riža
  • 850 ml zelenjavne osnove

Navodila

  1. Pečico segrejete na 200 stopinj. V pekač položite bučo in jo namažete s 1⁄2 žlice olja v katerega ste prej stresli čilijeve kosmiče ter nekaj soli in popra.
  2. Pečete 15 minut, nato dodate kostanj in po buči razporedite žajbelj ter rezine slanine.
  3. Pečete še nadaljnih 8 do 10 minut, dokler panceta in žajbelj nista hrustljava.
  4. Odstranite iz pečice in postavite na stran. Ko se ohladi, panceto in lističe žajblja natrgate na majhne koščke.
  5. V ponvi na majhnem ognju segrejte preostalo olje. Dodate šalotko in pražite 8 minut, da se zmehča, nato dodate česen in pražite še eno minuto. Prilijete riž, dušite minuto, nato pa postopoma prilijete toplo osnovo.
  6. Med mešanjem kuhajte na zmernem ognju, dokler riž ne popije vse tekočine – približno 20 minut. Ko ostane le še malo tekočine, vmešate pečene sestavine in kuhate, dokler se okusi ne pomešajo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.