fbpx

6 razlogov, zakaj se vam baterija telefona hitro prazni

Foto: envato

Pametni telefoni so postali nepogrešljivi sopotniki v vsakdanjem življenju. Vendar pa se ob vseh njihovih funkcijah in možnostih, ki jih ponujajo, pogosto srečujemo s težavo, da se baterija telefona hitro prazni. Kako se zgodi, da naše pametne naprave izgubijo energijo prav v trenutku, ko jih najbolj potrebujemo?

V svetu, kjer so pametni telefoni postali množično razširjeni, je prazna baterija postala nekakšen strah in trepet vsakega uporabnika. Zaradi nenehne uporabe pametnega telefona, se baterija telefona hitro prazni in mnogi z veliko težavo dosežejo konec dneva brez polnjenja.

Čeprav se morda zdi, da vaš pametni telefoni z leti izgublja svojo “moč”, pa pogosto krivec za hitro praznjenje baterije leži v naših lastnih navadah in nastavitvah.

Foto: envato

Poglejmo, kaj so glavni vzroki za hitro praznjenje baterije in kako se jim lahko izognemo.

Visoka svetlost zaslona

Ekskluzivno in bleščeče je lahko privlačno, vendar visoka svetlost zaslona je eden od največjih porabnikov energije na vašem telefonu. Vsakič, ko povečate svetlost, se hitro izprazni baterija. Priporočamo, da zmanjšate svetlost zaslona ali pa vklopite samodejni način prilagajanja svetlosti, ki bo svetlost optimiziral glede na okolico.

Delovanje aplikacij v ozadju

Ena izmed glavnih prednosti pametnih telefonov je, da lahko hkrati uporabljamo več aplikacij. Vendar pa nekatere od teh aplikacij ostajajo aktivne v ozadju, tudi ko jih ne uporabljamo.

Se vam baterija hitro izprazni? Foto: Tracy le Blanc / Pexels

Primeri vključujejo aplikacije za klepet, socialna omrežja in e-pošto. Te aplikacije porabijo dragoceno energijo, saj ostajajo povezane in preverjajo nova obvestila. Priporočljivo je, da redno pregledujete, katere aplikacije delujejo v ozadju, in jih po potrebi ustavite ali odstranite.

Slab signal

V območjih z nizkim signalom se vaš telefon trudi vzpostaviti povezavo, kar povečuje porabo energije. V takšnih primerih je koristno uporabiti način letenja (letalski način), ki izklopi vse povezave in s tem zmanjša porabo energije. Ko dosežete območje z močnejšim signalom, lahko način letenja izključite.

Aplikacije za sledenje lokaciji

Nekatere aplikacije neprestano spremljajo vašo lokacijo, kar je lahko koristno, vendar hkrati porabi veliko energije. Preverite, katere aplikacije imajo dostop do vaše lokacije, in onemogočite dostop tistim, ki ga ne potrebujejo nujno.

Okužba z zlonamerno programsko opremo

Zlonamerna programska oprema ali virusi niso le nevarni za vaše podatke, ampak tudi za življenjsko dobo baterije. Okužba telefona lahko povzroči nenavadno visoko porabo energije.

Le zakaj? Foto: Kerde Severin / Pexels

Za zaščito pred zlonamerno programsko opremo namestite zanesljivo protivirusno aplikacijo in bodite previdni pri nameščanju aplikacij iz neznanih virov.

Starost baterije

Baterije v pametnih telefonih niso večne. Sčasoma se obrabijo in izgubijo zmogljivost, zaradi česar se telefon hitreje izprazni. Če opazite, da vaša baterija ne zdrži več tako dolgo kot nekoč, je morda čas za zamenjavo. V mnogih primerih je zamenjava baterije cenejša in bolj okolju prijazna možnost kot nakup novega telefona.

Hitro praznjenje baterije pametnega telefona ni nepopravljiva težava. Ne dovolite, da vas prazna baterija prikrajša za vse prednosti, ki jih ponuja vaš pametni telefon. S pravilnimi nastavitvami in previdnostjo lahko ohranite svojo napravo v vrhunski formi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.