fbpx

6 stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom naravnega božičnega drevesa

Foto: envato

Prišel je tisti čas v letu, ko domišljija ne pozna meja in ko v naših domovih zavlada prava praznična evforija okraševanja. Glavna zvezda decembrskega dekorja je nedvomno božično drevo, zato je pomembno vedeti, kakšno smreko ali jelko izbrati.

V prispevku vam razkrivamo, na aj morate biti pozorni pri nakupu božičnega drevesa.

1. Pravi čas

Pomembno je, da ga kupite ob pravem času, da se pred božičem ne izsuši. Priporočljivo je, da ga kupite v prvi polovici decembra. Prav tako je priporočljivo, da se dnu odstrani vse lubje – približno 3 centimetre v višino, da drevo lahko pije veliko vode. Posoda, v kateri bo stalo drevo, naj bo čim večja in naj zadrži vsaj 4 litre vode. Drevesa namreč potrebujejo veliko vode, da ostanejo sveža. Drevo držite stran od kaminov, radiatorjev in morebitnih grelcev, da preprečite izsušitev.

2. Izmerite prostor

Preden se odpravite iskat popolno drevo, določite prostor, ki ga bo božično drevo zasedlo. Izmerite višino stropa in prostor v katerega boste postavili jelko. Drevesce naj bo postavljeno na čim bolj hladnem mestu, stran od kaminov, ventilatorjev, peči in oken, skozi katera sije sonce.

Drevo držite stran od kaminov, radiatorjev in morebitnih grelcev, da preprečite izsušitev.
Foto: Sven Brandma/Unsplash

3. Različne možnosti

Božična drevesca so na voljo v številnih oblikah, velikostih in sorta, kot so smreka, jelka ali bor. Če nameravate svoje drevo okrasiti s težkimi okraski, jih lahko podpirajo prožne veje plemenite jelke. Mehke iglice bora so primerne za družine, ki imajo majhne otroke.  Za alergike je primerna cipresa Leyland , ki ne vsebuje cvetnega prahu.

4. Preverite suhost

Če kupujete drevo, ki ni avtohtono bodite še posebej pozorni na težave, kot je svežina iglic, saj je bilo drevo v tranzitu. Izogibajte se drevesom, ki ležijo na kupih ali se pečejo na soncu; lahko so suhi in krhki. Drevo pred nakupom nežno stresite, da se prepričate, da ne odvrže zelenih iglic, še preden ga pripeljete do vašega doma.

5. Poskrbite za varnost

Poskrbite, da boste drevesu vsakodnevno oskrbovali z vodo, da se ta ne izsuši. Prav tako kupite led lučke, ki se ne segrevajo, saj tako lahko preprečite požar.

6. Pomislite na svoje ljubljenčke

Če imate hišne ljubljenčke se boste morda morali odločiti za umetno drevo. Živo drevo je lahko nevarno za živali, ki rade žvečijo, olja iz iglic na nekaterih drevesih pa lahko dražijo njihova usta in celo povzročijo simptome, kot so bruhanje ali črevesne zapore.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.