6 tipov hrane, ki te bodo ohranili budnega, če imaš za sabo neprespano noč

Zadnjič posodobljeno: :

V tem hitrem tempu življenja, polnega obveznosti in polno nabitih urnikov nam prevečkrat primanjkuje dobrega spanca. Posledično nimamo energije. Tudi kuhati ne moremo. Zato hitro posežemo po energijsko slabi hrani, ki nas še bolj utrudi. Da se to ne bo prepogosto ponavljajo, je tukaj šest tipov hrane, ki te bodo napolnili z energijo in ohranili budnega kljub neprespani noči.

Živila imajo različne kemične sestavine, zato nekatera hrana ni najprimernejša za uživanje, ko nam še tisto malo energije primanjkuje. Sladkarijam in preprostim ogljikovim hidratom se bo takrat treba odpovedati. Tukaj je šest hranljivih živil, ki vam bodo pomagala dvigniti raven energije tudi po najslabšem spancu v vašem življenju.

1. SOLATA Z LOSOSOM: BELJAKOVINE

Losos v solati bo dvignil raven energije vaše energije.
Losos v solati bo dvignil raven energije vaše energije.

Losos je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami, ki jih telo zlahka pretvori v energijo. Uporablja se ga tudi za izgradnjo mišic. Losos v solati bo dvignil raven vaše energije in zagotovil, da se ne boste počutili zaspano.

2. STARAN SIR: PREBUDITEV MOŽGANOV

Z uživanjem staranega sira bodo vaši možgani ostali budni.
Z uživanjem staranega sira bodo vaši možgani ostali budni.

Že majhen kos staranega sira vas lahko prebudi, ko najbolj potrebujete energijo. V staranih ali fermentiranih živilih je aminokislina, imenovana tiramin, ki spodbuja možgane, ki vam pomagajo, da ostanete budni.

3. ČRNA ČOKOLADA: OSREDOTOČENJE

Bolj temna je, boljše je.
Bolj temna je, boljše je.

Ravno čokolada nam prav pride, ko smo najbolj lačni. Po njej pa tudi najpogosteje posežemo. A ta mora biti temna, če se želimo prebuditi in nadaljevati z aktivnostmi. Temna čokolada je dobra za dvig ravni energije. Vsebuje visoko koncentracijo kakava, ki vam bo pomagal zmanjšati stres in povečati raven energije.

4. CHIA SEMENA: HIDRATACIJA

Chia semena zagotavljajo hidracijo.
Chia semena zagotavljajo hidracijo.

Bolj kot ste hidrirani, bolj budni boste, zato so chia semena odličen prigrizek, saj lahko v sebi zadržijo velike količine vode (desetkrat več, kot je njihova teža). Z uživanjem teh boste pridobili potrebno tekočino, ki jo sicer pijete čez dan. Bogata so tudi s proteini in vlakninami.

5. BANANA: ZAGON

Banana je učinkovitejša od proteinskega napitka.
Banana je učinkovitejša od proteinskega napitka.

Glede na študijo iz leta 2012 banane zagotavljajo boljšo učinkovitost in energetsko raven kot energijska pijača. Če se naveličate banan, pa lahko preidete na hruške, ki imajo isti učinek kot banane.

6. MANDLJI: ENERGIJA

Mandlji preprečujejo popoldansko utrujenost.
Mandlji preprečujejo popoldansko utrujenost.

Pest mandljev je že dobro znani, najpreprostejši prigrizek, ki preprečuje popoldansko utrujenost. Po podatkih Harvard Healtha mandlji vsebujejo zdrave, nenasičene maščobe, ki vam bodo pomagale pri ohranjanju ravni energije.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Top trend sezone: Pisani barvni nohti