fbpx

7 razlogov zakaj svet trenutno ni v popolni “riti”

Čeprav se nam pogosto zdi, ko poslušamo večerna poročila, da svet razpada in da se tok temačnih realnosti, kot so spopadi med Gazo in Izraelom ali nemiri v Ukrajini, nikoli ne konča, ne smemo pozabiti, da to niso edine zgodbe, ki se po svetu dogajajo. Sveta še ni konec in tukaj je dokaz.

Presenetljivi napredki na področju medicine se razvijajo dnevno:

Vsak dan v Afriki zaradi malarije umre več kot 1500 otrok– ampak morda ne več za dolgo. Farmacevtska družba zaenkrat še čaka na regulativno odobritev za prvo cepivo proti malariji na svetu. Po mnenju revije Time, bo cepivo na voljo javnosti v roku enega leta.

Poskusno zdravilo za hepatitis C naj bi se znebilo bolezni pri več kot 95 odstotkih bolnikov v preskusnem obdobju. Zdravilo trenutno čaka na odobritev in je lahko samo tudi cenejši način za zdravljenje bolezni, kot zdravila, ki so trenutno na trgu.

19-letnik iz Chicaga je morda na dobri poti k odkritju zdravila za raka na debelem črevesu. Njegovo eksperimentalno cepivo je bilo namreč kar 100-odstotno učinkovito pri mladi miši, ki se je tako znebila vseh malignih tumorjev.

Veliki koraki so bili narejeni za LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) enakosti:

1. avgusta letos je Uganda zavrgla svoje krute zahteve zakona proti homoseksualnosti, ki je zahteval, da se nekatera homoseksualna dejanja kaznujejo z dosmrtno ječo.

Združeni narodi so napovedali, da bo priznali istospolne poroke vseh zaposlenih, ne glede na to ali njihova matična država to prepoveduje. V zadnjih 10 letih je kar 21 držav v okrožju Columbia priznalo istospolno poroko.

LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender)
LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender)

Programi za odpravo revščine delujejo:

Z uporabo klasifikacije Svetovne banke za države z nizkimi dohodki, je človekoljub in milijarder Bill Gates v letnem glasilu njegove fundacije zapisal, da “do leta 2035, ne bo več skoraj nobene revne države na svetu.”

S pomočjo SNAP/Food Stamp Program, ZDA pomagajo milijonom ljudi. V nedavnem članku v New Republic pravijo, da “koristi programa izboljšujejo dolgoročne zdravstvene rezultate otrok’’ in ‘’zmanjšujejo število gospodinjstev z otroki, ki živijo v ZDA v skrajni revščini, za približno polovico.”

Varovanje okolja je vse bolj priljubljeno:

Filipini bodo preskočili na t.i. električni taksi tricikel, v prizadevanju za zmanjšanje onesnaževanja v mestih, saj je država investirala v kar 100.000 triciklov na električni pogon, ki se bodo v skladu s Fast Company zapeljali že leta 2016

Če še niste slišali za Teslo, je sedaj že skrajni čas. Podjetje za električne avtomobile je namreč dokazalo, da je zeleno poslovanje ne samo mogoče, ampak da je tudi zelo dobičkonosno in ima potencial preoblikovanja avtomobilske industrije.

Avtohtoni kmetje v Peruju so se povezovali skupaj v boju proti podnebnim spremembam in diverzifikaciji svoje kmetijske proizvodnje s shranjevanjem in izmenjavo semen. Njihovo upanje je, da s sodelovanjem lahko opredelijo najmočnejše in najbolj odporne sorte in spodbujajo biološko raznovrstnost po vsej državi.

Pravice žensk se izboljšujejo:

Počasi se določene razmere v svetu že izboljšujejo
Počasi se določene razmere v svetu že izboljšujejo

Od julija letos lahko ženske v Savdski Arabiji volijo in vodijo občinske volitve. To pomeni, da bodo lahko glasovale že na prihodnjih volitvah leta 2015.

Egipt je z zakonom označil kaznivo dejanje spolnega nadlegovanja, ki omogoča pošiljanje storilcev kaznivih dejanj v zapor do pet let. In ravno prejšnji teden se je skupina civilistov podala na ulice, da poveča ozaveščenost o uličnem nadlegovanju in nasilju nad ženskami.

1. avgusta je v UNCHR (United Nations High Commissioner for Refugees) potekala prva mednarodna konvencija za odpravo preganjanja na podlagi spola. Ženske lahko sedaj iščejo azil zaradi nasilja na osnovi spola.

Nove tehnologije krepijo človeška življenja:

Žrtve vojne v Sudanu, so dobile pomoč od podjetja v Los Angelesu, ki uporablja 3-D tiskalnike za ustvarjanje poceni protetičnih udov.

Ljudje v Zambiji, ki imajo mobilne telefone, vendar ne internetne povezave, bodo sedaj lahko dostopali do zdravstvenih in izobraževalnih storitev na spletu, s pomočjo aplikacije na Facebooku. Podjetje pravi, da načrtuje širitev programa tudi v drugih državah.

Raziskovalci iz MIT Media Lab delajo na napravi, imenovani “FingerReader”, ki skenira pisno besedilo za slabovidne in besedilo prebere tudi naglas. V skladu s svojim ustvarjalcem lahko naprava “pomaga slabovidnim pri branju vsega, od knjig ali gostinskih menijev, do pomembnih obrazcev v zdravniških uradih in s tem poveča samozadostnost za slepe in slabovidne osebe.”

Vsakodnevni ljudje prihajajo do inovativnih rešitev za zapletene probleme:

Štirje MBA študentje iz Univerze McGill v Kanadi so morda prišli do nepričakovanega zdravila za lakoto v svetu: insekt kmetovanja. Študentje preizkušajo svoj koncept v pilotnem programu v Gani, kjer učijo podeželske kmete, kako vzgojiti drobne žuželke imenovane ‘’palm weevils’’.

Moški iz Indije z imenom Mansukh Prajapati je zasnoval nov hladilnik, ki ostane hladen tudi brez elektrike. Hladilnik stane okoli 50 $ in bi lahko popolnoma spremenil igro za okolje in skupnosti, ki nimajo elektrike.

V Gomi, mestu v Demokratični republiki Kongo, ki je bila imenovana “prestolnica posilstva na svetu,” je skupina žensk vzela svoja življenja v svoje roke. Usposobljene kot mehaniki so odprle svojo delavnico, kjer se same dvigujejo iz revščine in si istočasno na svoji poti tudi krepijo vloge.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!