fbpx

7 stvari, na katere morate biti pozorni, ko prvič iščete stanovanje

7 stvari, na katere morate biti pozorni, ko prvič iščete stanovanje.

Odhod od doma je za mnoge stresna izkušnja. Selitev v neznano okolje, mesečni stroški, življenje v tujem stanovanju – vse to so novosti, na katere se posameznik mora navaditi, če si želi zagotoviti čim lepše bivanje v novem domu. Še posebno težko je, če se selite prvič. A tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo to izkušnjo olajšali.

Selitev, kot jo vidite na televiziji, je fantazija. V resnici boste obiskali veliko stanovanj, preden boste podpisali pogodbo. V tem procesu pa boste odkrili, kaj vam je pomembno. Na teh sedem stvari bodite pozorni, ko se prvič odločate za selitev v stanovanje.

Kraj

Pomembno je, kje želite živeti.
Pomembno je, kje želite živeti.

Kraj, kjer se stanovanje nahaja, je glavna stvar, ki jo morate upoštevati, ko iščete svoj novi dom. Pomembno je, kje želite živeti. Ko enkrat izberete del mesta, kjer želite bivati, si lahko ogledate še nekatere druge podrobnosti, ki so na tem območju in so vam pomembne.

Urejenost stanovanja

Urejenost in razporeditev vašega stanovanja je pomembnejša, kot morda mislite. Želite si, da je vaš prostor smiselno urejen, da bo ustrezal vašim potrebam. Preden se zavežete, si dobro oglejte, kaj je v stanovanju. Če ste v dvomih, naredite z najemodajalcem kompromis.

Najemnina

Ali boste sposobni kriti stroške?
Ali boste sposobni kriti stroške?

Plačevanje najemnine je le del resničnega sveta, kar pomeni, da morate narediti pregled svojega bančnega računa. Ali boste sploh sposobni kriti stroške? Želje so eno, možnosti pa drugo – morda vaše prvo stanovanje ne bo sanjsko, vendar bo vaše, in to je najboljša stvar.

Sostanovalci

Če se sami selite, je velika verjetnost, da boste imeli sostanovalce, saj boste tako lažje krili stroške. Ne glede na vašo finančno stanje, je pomembno upoštevati tudi druge ljudi. Vaši sostanovalci lahko postanejo vaša nočna mora, tega pa si zagotovo ne želite.

Hišni ljubljenčki

Hišni ljubljenčki so lahko ovira.
Hišni ljubljenčki so lahko ovira.

Vsak najemodajalec ne dovoljuje hišnih ljubljenčkov v stanovanju, zato morate upoštevati to dejstvo, če imate kakšno žival doma. Poskušajte se pogovoriti z najemodajalcem o vseh možnostih, saj obstaja verjetnost, da popusti in vam dovoli imeti žival doma. Pa tudi prostor je pomemben, saj majhna stanovanja niso primerna za hišne ljubljenčke.

Oddaljenost od službe

Za to, da boste lahko plačevali življenjske stroške, morate tudi delati. Ko iščete svoje prvo stanovanje, morate imeti službo, pa tudi pomembno je, koliko je stanovanje od službe oddaljeno. Je kje na voljo parkirišče? Avtobus ali vlak? Se lahko pripeljete s kolesom?

Najemodajalec

Spoznajte dobro svojega najemodajalca.
Spoznajte dobro svojega najemodajalca.

Preden se preselite v stanovanje ali podpišete pogodbo, je dobro, da se prepričate, da dobro spoznate svojega najemodajalca, saj je ta kot vaš šef za vaše stanovanje. Zelo pomembno je, da se razumeta in lahko vzpostavita kompromis.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!